Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Mερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από τους ολυμπιακούς του Πεκίνου .

Πολλά και διάφορα συνέβησαν στους ολυμπιακούς του Πεκίνου . Όλα ενδιαφέροντα και δείχνουν πολλά , υπονοώντας ακόμα περισσότερα . Ας παραθέσουμε ορισμένα .

Οι Κινέζοι εκτινάχθηκαν στην κορυφή των μεταλλίων , ξεπερνώντας σε συγκομιδή τις προσδοκίες των ειδικών . Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε πρώτα οι βασικές ανταγωνίστριες , δηλαδή οι Ηνωμένες πολιτείες και η Ρωσία , να μην σημειώσουν τις αναμενόμενες επιτυχίες . Όπως και έγινε . Η απίστευτη καθίζηση στα χρονικά του θεσμού των Ηνωμένων πολιτειών στο στίβο , καθώς και ο απρόσμενος αποκλεισμός εφτά Ρωσίδων από το στίβο , λόγω ντόπινγκ , έφεραν την Κίνα στην κορυφή . Οι Η.Π.Α έχασαν τα χρυσά μετάλλια σε 6 αγωνίσματα όπου παραδοσιακά κέρδιζαν ( 100μ , 200μ , 4χ100μ ανδρών και γυναικών , μήκος και σφαιροβολία ανδρών ) . Σε αυτό βοήθησε και η επικράτηση της Τζαμάικα σε κάποια από αυτά .Οι κακές γλώσσες λένε ότι κάποιος ή κάποιοι είχαν αποφασίσει να φερθούν φιλικά στους ρασταφάριαν στο θέμα των αιφνίδιων ελέγχων .

Το άλμα της Κίνας στον πίνακα των μεταλλίων ήταν ιστορικά το μεγαλύτερο που έγινε από διοργανώτρια χώρα . Το 2004 οι Κινέζοι είχαν κατακτήσει στο σύνολο 63 μετάλλια , από τα οποία τα 32 ήταν χρυσά , 17 ασημένια , 14 χάλκινα . Τώρα μέσα στο σπίτι τους ο συνολικός αριθμός έφτασε τα 100 , 51 χρυσά , 21 ασημένια και 28 χάλκινα . Δηλαδή ποσοστιαία η Κίνα είχε αύξηση 58% στο σύνολο μεταλλίων και 62,7% στα χρυσά μετάλλια . Εν αντιθέσει με την Ελλάδα η οποία το 2004 σε σχέση με το Σίδνευ το 2000 , είχε αύξηση μόνο κατά 23% στο σύνολο των μεταλλίων .

Πού οφείλετε η τρομερή κινεζική εξέλιξη .. Καταρχάς στην αποφασιστικότητα τους για διακρίσεις και προπαγάνδα . Επί τέσσερα συναπτά χρόνια οι Κινέζοι αθλητές που προεπιλέχθηκαν δεν σήκωσαν κεφάλι . Κλειστή ζωή , αυστηρή προετοιμασία και όποιος αντέξει . Μερικοί ειδικοί δήλωναν ότι σε πολλά αγωνίσματα θα δούμε ξαφνικά εντελώς άγνωστους Κινέζους αθλητές , διαφορετικούς από αυτούς που εμφανίζονταν έως τώρα στα παγκόσμια πρωταθλήματα . Δικαιώθηκαν πλήρως . Για παράδειγμα στην άρση βαρών , όλη η ομάδα της Κίνας είχε νέα παιδιά , κάτω τον 20 χρόνων , πλην ενός . Όλοι τους κέρδισαν χρυσά μετάλλια , ενώ ο μοναδικός παλιός , ο Χόνγκ Λί , έμεινε στο ασημένιο . Ή Κίνα κέρδισε παντού μετάλλια εκτός από το τρίαθλο , μοντέρνο πένταθλο και τα ομαδικά αθλήματα . Κέρδισε σε αθλήματα που δεν είχε καμία παράδοση , ενώ σε άλλα , που είχαν εύνοια από τη διαιτησία , όπως η πυγμαχία και το τάε κβο ντο αποκόμισε περισσότερες διακρίσεις απ’όσες ονειρεύτηκαν . Φανταστείτε κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στην πυγμαχία ενώ η πανίσχυρη στο άθλημα Κούβα κανένα !

Οι πρώτες δέκα χώρες κατά αλφαβητική σειρά που κατέκτησαν τα περισσότερα μετάλλια είναι οι Κίνα , Ηνωμένες πολιτείες , Ρωσία , Μ. Βρετανία , Γερμανία , Αυστραλία , Νότια Κορέα , Ιαπωνία , Ιταλία , Γαλλία . Στα 302 αγωνίσματα συνολικά 87 χώρες κατέκτησαν μετάλλια . Στο Σίδνευ σε 80 χώρες είχαν απονεμηθεί μετάλλια , ενώ στην Αθήνα ο αριθμός ήταν 74 . Στο Πεκίνο κέρδισαν μετάλλια χώρες όπως το Αφγανιστάν , η Σιγκαπούρη , ο Άγιος Μαυρίκιος και το Τόγκο , όλες για πρώτη φορά . Το Αφγανιστάν προσέφερε ένα σύγχρονο σπίτι στον χάλκινο νικητή του τάε κβο ντο , ενώ η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης 250.000 ευρώ για το ασημένιο μετάλλιο .



Απ’ την πλευρά της η χώρα που γέννησε τους ολυμπιακούς αγώνες , η πατρίδα του Σωκράτη , του Αριστοτέλη και του Βουκεφάλα έμεινε στην 59η θέση , πίσω ακόμα και από την Ζιμπάμπουε , την Μογγολία , το Μπαχρέιν και το Αζερμπαϊτζάν . Κατέκτησε συνολικά δύο αργυρά με τον Νικολαίδη στο τάε κβο ντο ( αν και τους έφαγε την πρωτιά η Κινέζικη μαφία όπως είπε ο πατέρας του ) και τους Πολυήμερο , Μούγιο στην κωπηλασία . Ακόμα χάλκινο με την Δεβετζή στο τριπλούν και με τις Μπεκατώρου , Κραβαριώτη , Παπαδοπούλου στην ιστιοπλοΐα . Μια πολύ άσχημη επίδοση . Αναμενόμενη βέβαια λόγω τον κρουσμάτων ντόπινγκ , τα οποία είχαν πλήξει και το βαρύ πυροβολικό της Ελλάδος την άρση βαρών . Το κακό κλίμα επηρέασε όλη την αποστολή και οι νεαροί αθλητές ένιωσαν αμφισβήτηση των ικανοτήτων τους . Σχόλια του στυλ «έκοψε τα φάρμακα και απέτυχε» δίναν και παίρναν στην ελληνική αποστολή. Έτσι κάθε σκέψη για υποδοχή των ολυμπιονικών στο παναθηναϊκό στάδιο ή έστω στο αεροδρόμιο , εγκαταλείφθηκε σύντομα . Το Μ3 , όχι το όπλο του ελληνικού πεζικού , αλλά η γνωστή σε όλους μας μεθυλτριενολόνη αποδείχτηκε ο καταστροφέας του ελληνικού αθλητισμού . Την καταστροφή ήρθε να συμπληρώσει και η κατάργηση προνομίων για τους συμμετέχοντες στους ολυμπιακούς αθλητές . Την κατάσταση ήρθε να διασκεδάσει ο υφυπουργός αθλητισμού Γιαννάκης Ιωαννίδης , ο οποίος ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του τύπου , ότι είμαστε πολύ κοντά στην ανακάλυψη του Μ4 , του νέου ισοτονικού ροφήματος του Έλληνα αθλητή . Το οποίο θα αποτελέσει σε λίγα χρόνια μετά το Αίολος Κεντέρης τη ναυαρχίδα του ελληνικού αθλητισμού..


Δεν υπάρχουν σχόλια: