Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Αντι-προλόγου

Η παρούσα σελίδα αποτελεί πειραματική προσπάθεια μιας συλλογικότητας ατόμων, με σκοπό να διαδώσουμε το όνομα και την ιδέα της αγαπημένης μας ομάδας, του ΑΡΗ της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Ευρώπης, του ΑΡΗ του κόσμου όλου. Στο πεδίο της ελεύθερης έκφρασης, εκτός απ’ το αθλητικό γίγνεσθαι του συλλόγου μας, θα ασχοληθούμε γενικότερα με το οπαδικό κίνημα, την πολιτική, την κοινωνία, καθότι θεωρούμε πως ο αθλητισμός δεν αποτελεί έναν ξεχωριστό τομέα της ζωής αποκομμένος απ’ οτιδήποτε άλλο , αλλά είναι κάτι που διαχέεται μέσα στην κοινωνία , την επηρεάζει, επηρεάζεται και αφουγκράζεται τους ρυθμούς της .
Το NO POLITICA (APOLITIC) δεν μας αντιπροσωπεύει . Δυστυχώς η πολιτική έχει άμεση σχέση με τον αθλητισμό, τον ελέγχει, τον διαμορφώνει, τον καθοδηγεί. Ελπίζουμε (και εργαζόμαστε) για μια μέρα όπου τα κόμματα και η πολιτική (με την στενή έννοια του όρου) θα αποτελέσουν παρελθόν απ’ τις ζωές μας. Κεντρικό μας σύνθημα : ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ… όσο το γρηγορότερο – τόσο το καλύτερο.
Η φιλοσοφία του blog είναι μακριά από internet-τσαμπουκάδες, στείρα αντιπαράθεση, κλεμμένα πανό , κασκόλ, γλειφιτζούρια, ηρωικά έπη, Αχιλέες και Μεγαλέξανδρους … Θεωρούμε ότι έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε, όπως είναι οι αθλητικοί τρομονόμοι, η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου, ο έλεγχός του από το κράτος και τις συμμορίες του… Τα κλειστά μυαλά και οι 1+1=3 λογικές καλό είναι να μείνουν μακριά, αυτό το blog δεν είναι γι’ αυτούς .
Η ονομασία «ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ» δεν μπήκε ούτε τυχαία, ούτε γιατί ακούγεται ωραία, αλλά γιατί επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας, τον πυρήνα της δράσης μας. Αυτόνομοι από πολιτικά καπελώματα, παράγοντες, Μ.Μ.Ε., Ε.Π.Ο., Ε.Π.Α.Ε., σπόνσορες, λεφτά κάτω από το τραπέζι, αυτόνομοι από συμφέροντα και σκοπιμότητες… όλα αυτά θα δημιουργούσαν την εξάρτησή μας από άλλους παράγοντες. Μοναδικός μας γνώμονας η αγάπη για ότι κάνουμε.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Το εγχείρημα είναι ανοιχτό σε κόσμο, δεν αποτελεί ιδιοκτησία μιας κλίκας. Λειτουργεί με βάση την ισότητα των μελών, την κοινή λήψη αποφάσεων, την κατανόηση, την διαφορετικότητα, με βάση τον εθελοντισμό και την αυτονομία του κάθε μέλους-γράφοντα, που συνεπάγεται την μεγαλύτερη ευελιξία, ανεξαρτησία και αμεσότητα. Το κάθε μέλος φέρει ξεχωριστά την βαρύτητα και την ευθύνη για το κάθε φορά ατομικό δημοσιευμένο κείμενο και την κατατεθειμένη προσωπική του άποψη . Αν κριθεί απαραίτητο και επιθυμητό, η συλλογικότητα συνέρχεται για να επεξεργαστεί και συνδιαμορφώσει κάποιο κείμενο που χρήζει σχολιασμό της επικαιρότητας.
Υπάρχει ένα μίνιμουμ αποφάσεων λειτουργίας κοινά αποδεκτής απ’ όλους μας. Αυτή έγκειται στην :
ΑΝΤΙΕΡΑΡΧΙΑ
στην μη ύπαρξη, δηλαδή, προέδρων, γραμματέων, αρχηγών, ηγετίσκων, ειδημόνων… Οι κοινές αποφάσεις παίρνονται με βάση κάποιες άτυπες γενικές συνελεύσεις σε άτακτα χρονικά διαστήματα και όποτε κριθεί αναγκαίο. Σε θέματα που υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων συζητιούνται όσο πιο διεξοδικά γίνεται για να βγει μια κοινή φόρμουλα και όποτε αυτό δεν γίνεται εφικτό, στα θέματα που δεν υπάρχει κοινή συνισταμένη, δεν θα υπάρχει αναφορά κειμένου ως συλλογικότητα. Το κάθε μέλος ατομικά μπορεί να αναπτύξει το σκεπτικό του σε κάποιο δικό του κείμενο, αν το κρίνει επιβεβλημένο, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν θα δημοσιεύονται διαφορετικές, αντιθετικές, ακόμα και αντικρουόμενες απόψεις. Ας μην παραξενέψει λοιπόν κανέναν αυτό... δεν είμαστε κομματικός μηχανισμός που λειτουργεί με πατερναλισμό και «γραμμή». Κατ’ επέκταση της αντιιεραρχικής και οριζόντιας λειτουργίας , δεν θα φιλοξενούνται κείμενα που προέρχονται από αυστηρά ιεραρχικά δομημένα μορφώματα , διαφημίσεις πολιτικών προσώπων, κομμάτων, εταιρειών… και γενικά καθετί που εκφράζει εξουσιαστικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές απόψεις. Μόνο κείμενα και σκέψεις καλοπροαίρετης κριτικής που δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα.
ΑΝΤΙΘΕΣΜΙΚΟΤΗΤΑ
Λαμβάνοντας υπόψιν πως ο αθλητισμός έχει γίνει ένα μέσο πλουτισμού και ιδιοτελών συμφερόντων από μια γκάμα κεφαλαιοκρατών , πολιτικών, δημοσιογράφων, διαφημιστικών εταιρειών, επιχειρηματιών, πολυεθνικών… ισοπεδώνοντας την αγνή αρχική του μορφή, αντικαθιστώντας τον με ένα είδος βιομηχανίας του κέρδους και εμπορευματοποιημένης διαπλοκής, αποστασιοποιούμαστε και στεκόμαστε εχθρικά σε κάθε τέτοιες λογικές.
Πιστεύουμε πως για να γίνει ο αθλητισμός ένα ανιδιοτελές πεδίο υγιούς ανταγωνισμού και διασκέδασης, θα πρέπει να εξαφανίσουμε τα συγκεκριμένα καρκινώματα. Οι φίλοι κάθε ομάδας θα πρέπει να πάψουν να είναι απλοί θεατές-παρατηρητές των ινδαλμάτων που κλωτσάν το εκάστοτε τόπι και να γίνουν οι πραγματικοί διαχειριστές των ομάδων, να αναλάβουν οι ίδιοι την τέλεση του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ κ.λ.π., να αυτοοργανωθούν σε ανεξάρτητες –αυτοδιοικούμενες λέσχες ,συλλογικότητες και ομοσπονδίες. Για έναν αθλητισμό όσο πιο κοντά γίνεται στο πνεύμα και στο νόημα των πρώτων ημερών.
Η θεσμική συνεργασία, όμως, κράτους και αθλητικών παραγόντων αποβλέπει και σε πιο πολύπλοκους και ευρύτερους σχεδιασμούς. Με τον νέο αθλητικό τρομονόμο, επιχειρείται ένας πειραματισμός καταστολής αρχής γενομένης από τους οπαδούς, κάτι που υπάρχει και επεκτείνετε σε αρκετές κοινωνικές ομάδες. Με την συνδρομή των κατεστημένων Μ.Μ.Ε. ΄΄ στρώνεται το χαλί ’’ για έναν γενικευμένο κοινωνικό έλεγχο και καθυπόταξη από την εξουσία.
ΑΝΤΙΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Γνωρίζοντας πως οι σύλλογοι-ομάδες , ξεκινώντας από μια μη εμπορευματική φόρμα αθλητισμού, έχουν εξελιχθεί σε Ανώνυμες Εταιρείες εμπορευματοποιημένου προσανατολισμού, την στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας προσπαθεί να επιβιώσει κάνοντας περισσότερες από 1 δουλειά, κάποιοι να κάνουν business πατώντας στην αγάπη και το πάθος των φιλάθλων για την ομάδα τους και στην ανάγκη για διασκέδαση και ψυχαγωγία στον ελεύθερο χρόνο μας.
Λειτουργούμε χωρίς διαφημίσεις, μάνατζερ και χορηγούς, δεν χρηματοδοτούμαστε από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, από καμιά εμπορική εταιρεία . Δεν πουλάμε μπλουζάκια, κασκόλ, αναπτήρες, κουμπαράδες για αποταμίευση, καπέλα για τον ήλιο…δεν εμπορευόμαστε τις ιδέες μας, δεν είμαστε επιχείρηση. Ο οπαδός μόνο δίνει, ποτέ δεν παίρνει. Οι ιδέες του, ότι αγαπά βρίσκονται μέσα του, δεν γίνονται πράγματα-αντικείμενα προς πώληση, ακόμα και αν οι προθέσεις είναι καλές και αγαθές.
Όλα τα έξοδα βγαίνουν απ’ την τσέπη των μελών μας, φτάνουμε μέχρι εκεί που μπορούμε.
Προτείνουμε την δημιουργία πρωτίστως συνδέσμων και ομαδοποιήσεων και κατ’ επέκταση αθλητικών σωματείων με δομές μη εμπορευματοποιημένες, που θα στηρίζονται στην αυτοχρηματοδότηση και στην βάση λαϊκής αυτοδιοίκησης με ανακλητή αντιπροσωπευτικότητα.

Απορρίπτουμε και κριτικάρουμε :
-το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω του αθλητισμού που τον ανέδειξαν σε μια από τις πιο κερδοφόρες και διεφθαρμένες επιχειρήσεις
-τα διαιτητικά ΄΄ λάθη ’’, τα στημένα ματς , τα κρούσματα ντόπινγκ
-τις ομάδες-εταιρείες και τους οπαδούς-πελάτες
-το ποδόσφαιρο-επιχείρηση και τις εξέδρες-μπουτίκ
-τα ακριβότερα εισιτήρια στην Ευρώπη, με βάση τα εισοδήματά μας
-τις Π.Α.Ε. που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν την ιστορία των ομάδων που εκπροσωπούν
-τους παράγοντες και προέδρους που ληστεύουν τους αθλητικούς συλλόγους
-τις υπερμεγέθεις κρατικές επιχορηγήσεις σε βάρος του κοινωνικού συνόλου
-τις επαγγελματικές σχέσεις διοικήσεων των Π.Α.Ε. / Κ.Α.Ε. με ΄΄ απλούς ’’ οπαδούς
-τους ποδοσφαιριστές που παίζουν για την προσωπική τους οικονομική ανέλιξη και όχι για την φανέλα τους και το σήμα που έχουν στο σημείο της καρδιάς τους
-τις κλίκες στα ΄΄ φυτώρια ’’ των ομάδων και των προπονητών
-τα Μ.Μ.Ε. , τις αθλητικές φυλλάδες και τις ραδιοφωνικές εκπομπές που μέσα από την υπερβολή, το ψέμα, το φανατισμό και τα εμπρηστικά πρωτοσέλιδα, οδηγούν σε πράξεις βίας μεταξύ των οπαδών, που ευθύς αμέσως τις καταδικάζουν μετά βδελυγμίας , αφού πρώτα διατελέσουν τον ρόλο του ηθικού αυτουργού
-τους πληρωμένους κονδυλοφόρους δημοσιογράφους και την ανάγκη τους για πωλήσεις, τηλεθέαση και ακροαματικότητα , που αντικαθιστούν την δεοντολογία και την ειλικρίνεια
-τις κάμερες ελέγχου και κατάδοσης , την απαγόρευση των μετακινήσεων οπαδών, το κλείσιμο συνδέσμων, την καταστολή και τις συλλήψεις, τους μπάτσους και τους security που σε ρόλο ΄΄ αναστολέα ’’ της βίας, χτυπούν τυφλά και πνίγουν με χημικά όποιον δηλώνει οπαδός
-τους κρατικούς νόμους ενάντια στους οπαδούς, την αστική δικαιοσύνη που φυλακίζει χωρίς διάκριση, σύμφωνα με μαρτυρίες ΄΄ αξιόπιστων ’’ οργάνων… την ίδια στιγμή που κάνει πλάτες σε κουμπαριές, απαγωγές, υποκλοπές, ομόλογα, παράγκες, λαμόγια, στους κλέφτες των ασφαλιστικών ταμείων, στις ΄΄ ζαρντινιέρες ’’…

Είμαστε εμείς :
-που γεμίζουμε τα γήπεδα κάθε Κυριακή (και όχι μόνο), βρέξει-χιονίσει
-οι πρωταγωνιστές της ιστορίας των γηπέδων, που αδημονούμε για την κυριακάτικη γιορτή
-που παθιαζόμαστε και τραγουδάμε για την ομάδα μας
-που στερούμαστε χρόνο και χρήμα για κάτι που μας προσφέρει μόνο ηθική ικανοποίηση
-εμείς που μας αρέσουν οι εκδρομές, ο παλμός της εξέδρας, τα ευρηματικά και δυνατά συνθήματα, τα καπνογόνα, τα πανό, ο χαβαλές και η καζούρα….
-που πάνω απ’ όλα μένουμε και θα μείνουμε οι πιο πιστοί, ανιδιοτελείς και αγνοί υποστηρικτές της ομάδας μας, εν αντιθέσει με κάποιους που έρχονται και παρέρχονται στις διοικητικές θέσεις για την κονόμα και τον ατομοκεντρισμό.
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ…

Κάθε αρχή και δύσκολη, ο δρόμος μακρύς και δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα θέλουμε το κάτι παραπάνω. Μόνο μέσα απ’ την αντιπαράθεση και την σύγκρουση θα γεννηθούν οι συνειδήσεις , θα χτιστούν εναλλακτικές δομές προς τον σύγχρονο αθλητισμό. Μόνο έτσι οι ομάδες θα σταματήσουν να είναι επιχειρήσεις με σκοπό το χρηματικό κέρδος και οι αθλητές εργαζόμενοι με παχυλούς μισθούς.
Για έναν αθλητισμό που δεν θα ‘χει ανάγκη τις φαρμακοβιομηχανίες, τα νόμιμα ή παράνομα εργαστήρια για την κατασκευή ουσιών με σκοπό τα ρεκόρ και την κατάκτηση της 1ης θέσης. Μόνο μέσα από την εναντίωση και την ρήξη οι σύλλογοι θα πάψουν να είναι τα πιόνια στην πολιτική σκακιέρα των εκάστοτε κυβερνώντων και αντιπολιτεύσεων για ψηφοθηρικούς λόγους, μόνο έτσι ο αθλητισμός θα σταματήσει να είναι το όχημα για τους ευρύτερους σχεδιασμούς των κρατικών οργανισμών.
Σκοπός μας είναι η εναντίωση σ’ ολόκληρο το οικοδόμημα του αθλητισμού και όχι η μερική κριτική του ή η δημιουργία μικρών οάσεων. Η καταστροφή αυτού του παρασιτικού συμπλέγματος θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική.
Πολλοί θα μιλήσουν για ουτοπία… αλλά πόσες ουτοπίες δεν πήραν σάρκα και οστά και πόσες πραγματικότητες δεν γίναν στάχτες και σκόνη ;;; Από εμάς εξαρτάται η πιο μικρή έως και η πιο μεγάλη κίνηση

Δεν διεκδικούμε κανενός είδος copyright και πνευματικής ιδιοκτησίας. Οποιοδήποτε κείμενο, αρχείο, φωτογραφία… μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της ελεύθερης ενημέρωσης , αρκεί να μην αλλοιώνεται το νόημά του.

V A M O S !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: