Την Τρίτη παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος του Αυγουστίνου Δημητρίου, ο οποίος πριν από 6 χρόνια είχε κακοποιηθεί από μισθοφόρους-τσογλανάκια της αστυνομίας, κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Θεσσαλονίκη.
Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές ο 29χρονος σήμερα Αυγουστίνος κρίθηκε αθώος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για όλες τις κατηγορίες που τον βάραιναν, αφού εκτός από δαρμένος βρέθηκε και κατηγορούμενος. Αυτά τα δυο πάνε σχεδόν πάντα μαζί για να μπορεί να δικαιολογηθεί και ο ξυλοδαρμός.
Έτσι απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες της στάσης, διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και αντίστασης.
Ο Αυγουστίνος Δημητρίου είχε ξυλοκοπηθεί στις 17 Νοεμβρίου 2006 δημόσια θέα από άνδρες της ασφάλειας που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με σκούφους, καπέλα και μαντίλες, για να μην φανούν τα καυλόσπυρα στο πρόσωπο τους (δεν τους πιάνει ο κουκουλονόμος).
Ο Αυγουστίνος είχε την ατυχία μερικές ώρες μετά την λήξη της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου να κάνει βόλτα με έναν φίλο του στην περιοχή της πλατείας Σιντριβανιού κοντά στο ξενοδοχείο ABC. Εκεί και ενώ στην περιοχή επικρατούσε ησυχία, τον πλησίασε ένας αστυνομικός με πολιτικά και άρχισε να τον χτυπάει, κάνοντας παράλληλα νόημα σε άλλους 2 να συνδράμουν. Ενώ μερικοί ακόμα παίρναν μάτι.
Ο Δημητρίου δεν ήξερε ότι επρόκειτο για αστυνομικούς και γι΄ αυτό το λόγο όταν είδε ένστολους τους φώναξε να τον βοηθήσουν. Που να ήξερε ο καημένος. Δεν βρήκε όμως ανταπόκριση και αφού του έβαλαν χειροπέδες συνέχισαν να τον χτυπάνε.
Οκτώ διερχόμενοι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είδαν το γεγονός και ζήτησαν από τα Robo-cop να σταματήσουν. Τι "θρασύτητα" και αυτή να παρεμβαίνουν στα καθήκοντα τους. Τα Ρόμποκοπ τους εξύβρισαν και τους απείλησαν, ενώ οι ένστολοι προσπάθησαν να απωθήσουν τους καθηγητές από το σημείο. Αυτοί όμως δεν μάσησαν και ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο καθώς και να μάθουν τα ονόματα των ένστολων και μη αστυνομικών που παρευρίσκονταν στον άγριο ξυλοδαρμό. Άλλη θρασύτητα και αυτή.
Το αίτημα τους φυσικά δεν έγινε αποδεκτό. Ζήτησαν επίσης από τον ανώτερο αξιωματικό υπηρεσίας να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για το γεγονός. 'Οχι ότι είχε καμία ιδιαίτερη σημασία. Κάτι που ο αξιωματικός αρνήθηκε να κάνει.
Εν συνεχεία ο Αυγουστίνος Δημητρίου μεταφέρθηκε με αμάξι της "ασφάλεια"ς στα "κεντρικά" και συνειδητοποίησε επιτέλους ποιοι ήταν οι βασανιστές τους. Εκεί παρέμεινε μέχρι το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς.
Το ίδιο βράδυ ο τότε υπουργός των Ταγμάτων Ασφαλείας, Βύρων Πολύδωρας, δήλωνε για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου:
«Είδα επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση που είχαν ως επακόλουθο την επιτυχία».
«Για τη Δημοκρατία μας, για την κοινωνία μας! Συγχαίρω».
Όντως όπως και το 1973 το γιόρτασαν με τον πρέποντα τρόπο. Την επόμενη ημέρα ο αρχηγός των Ταγμάτων, Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, δήλωνε:
«Η Αστυνομία είναι ισχυρή, έχει τη συμπαράσταση "όλων" των Ελλήνων και πιστεύω ότι ενήργησε με πολλή αυτοσυγκράτηση, με πολλή ψυχραιμία. Η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης».
Το συμβάν του ξυλοδαρμού του Αυγουστίνου Δημητρίου έμεινε γνωστό ως η υπόθεση της "ζαρτινιέρας", αφού οι μπάτσοι 2 ημέρες μετά την σύλληψη του με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκαν ότι τα τραύματα του 29χρονου προήλθαν από πρόσκρουση του αρχικά σε σταθμευμένο μηχανάκι και ακολούθως σε σταθμευμένη ζαρντινιέρα:
«Έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί».
Και ως γνωστών οι ψευδομαρτυρίες τους, που δεν αποτελούν στιγμιαίες εμπνεύσεις κάποιων κακοήθη αστυνομικών αλλά πάγια τακτική της αστυνομίας ενταγμένη στα πλαίσια της καταστολής, είναι νόμος. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Το περίεργο με αυτούς είναι ότι συνήθως δηλώνουν και θρησκευόμενοι, πηγαίνουν στην εκκλησία τουλάχιστον κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, "ζούνε" βίο "ενάρετων", ορκίζονται στο ευαγγέλιο και γνωρίζουν απ΄ έξω και ανακατωτά τις 10 εντολές.
Υπενθυμίζω πως η 2η εντολή είναι ότι "Δεν θα πρέπει να καταχράσαι το όνομα του Θεού σου" και η 8η πως "Δεν θα πρέπει να δίνεις ψευδή μαρτυρία εναντίον του πλησίον σου". Αλλά μάλλον στο κατηχητικό μικροί πρέπει να πηγαίναν για να βρούνε γυναίκα.
Υπενθυμίζω πως η 2η εντολή είναι ότι "Δεν θα πρέπει να καταχράσαι το όνομα του Θεού σου" και η 8η πως "Δεν θα πρέπει να δίνεις ψευδή μαρτυρία εναντίον του πλησίον σου". Αλλά μάλλον στο κατηχητικό μικροί πρέπει να πηγαίναν για να βρούνε γυναίκα.
Έλα όμως που το περιστατικό απαθανατίστηκε από έναν εικονολήπτη διαψεύδοντας το δελτίο τύπου της Γκεστάπο. Στις 19 Νοεμβρίου το βίντεο παίχτηκε στις βραδινές ειδήσεις τηλεοπτικού σταθμού και στο πρόγραμμα παρενέβη ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής της Γκεστάπο Θεσσαλονίκης, που υπέγραψε το πρώτο υπηρεσιακό σήμα χαρακτηρίζοντας τον ξυλοδαρμό "αυτοτραυματισμό", Στέργιος Αποστολίδης, ο οποίος ενώ παράλληλα το βίντεο προβαλλόταν δήλωσε εκ νέου:
«Έγιναν τα πράγματα όπως σας είπα, έπεσε σε ζαρντινιέρα». «Δεν δέχομαι ότι δεμένο με χειροπέδες εδάρη το παιδί».
Αργότερα αναβαθμίστηκε σε αντιστράτηγος της ΓΕΛ.ΑΣ. και τοποθετήθηκε Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος.
Εν συνεχεία εξαιτίας του σάλου που είχε προκληθεί το "Υπουργείο Δημόσιας Προπαγάνδας-Γκεστάπο" έκανε στροφή γύρω από τον εαυτό του και τον κεντρικό άξονα της γης, κάνοντας λόγο για:
«Από την ανάγνωση της εικόνας προκύπτουν ακρότητες και υπερβολές. Ερευνητέο ποιοι διαπράττουν τις ακρότητες;».
«Σε περίπτωση που οι υπαίτιοι είναι Αστυνομικοί, θα επιβληθούν κυρώσεις» (εννοείτε).
«Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται με αυτοματισμό, αλλά μετά από ενδελεχή ανακριτική έρευνα, η οποία ήδη διενεργείται».
Σημασία και σε αυτήν την περίπτωση έχει η διατύπωση αφού αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δράστες του ξυλοδαρμού μπορεί και να μην ήταν γκεσταπίτες, αλλά άγνωστοι, γι΄ αυτό ας μην βιαζόμαστε. Πάντα οι ταγματασφαλίτες όταν πρόκειται για τον εαυτό τους παρά είναι προσεκτικοί και δεν βιάζονται ποτέ.
Ο Αυγουστίνος Δημητρίου παρέμεινε νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο 11 ημέρες. Όταν έφτασε στο Γ. Γεννηματάς, όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα σε συνέντευξη του, ζήτησε να μάθει που βρίσκονταν. Ένας γκεσταπίτης του είπε ότι τον κράτησαν στο Παπανικολάου και άλλος στο Παπαγεωργίου.
Μέσο κινητού τηλεφώνου είχε στείλει μήνυμα στους συγγενείς του λέγοντας ότι βρίσκεται σε ένα από αυτά τα δύο νοσοκομεία. Ο πατέρας και οι αδελφές του ήρθαν από την Κύπρο και μετά από επανειλημμένα τηλεφωνήματα στα δύο αναφερόμενα νοσοκομεία, έκαναν έρευνα και βρήκαν τον Αυγουστίνο Δημητρίου στο νοσοκομείο που ήταν πραγματικά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης, περιγράφοντας την κατάσταση της υγείας του Αυγουστίνου έκανε αναφορά για κάταγμα στη μύτη, εκχυμώσεις και μώλωπες. Ο Κύπριος ιατροδικαστής, Πανίκος Σταυριανού, που εξέτασε τον Δημητρίου στις 26 Νοεμβρίου, βρήκε τραύματα σε όλο το σώμα του. Το ίδιο και η ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης, Ελένης Ζαγκελίδου, που εξέτασε τον Δημητρίου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.
Ο Αυγουστίνος Δημητρίου συνέχισε να υποφέρει από ζαλάδες και βγήκε από το νοσοκομείο στις 29 Νοεμβρίου. Λόγω του ντόρου που είχε δημιουργηθεί από τον "πρωτοφανή" ξυλοδαρμό και την αποκάλυψη-εκτεταμένη δημοσιοποίησή του, η αστυνομία αναγκάστηκε για τα μάτια του κόσμου να διατάξει Ένορκη Διοικητική Συγκάλυψη (την γνωστή σε όλους μας Ε.Δ.Ε.).
Στις 12 Ιουνίου 2007, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΓΕΛ.ΑΣ της Αθήνας, έθεσε τον Νίκο Παππά (ήταν παρόν στον ξυλοδαρμό) πρώην διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας-Γκεστάπο Θεσσαλονίκης, σε 15ήμερη αργία. Αργότερα πήρε προαγωγή στη θέση διευθυντή της αστυνομίας-γκεστάπο στο Κιλκίς.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2007, το πειθαρχικό συμβούλιο της ΓΕΛ.ΑΣ της Θεσσαλονίκης επέβαλε αργία 6 μηνών σε αρχιφύλακα, αργία 4 μηνών σε αστυνομικό Β' και αργία 2 και 3 μηνών σε τρεις αστυφύλακες.
Στις 16 Οκτωβρίου 2008, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΓΕΛ.ΑΣ επέβαλε ποινή εξάμηνης αργίας σε έναν αρχιφύλακα, τετράμηνης σε έναν αστυφύλακα και πρόστιμο χιλίων ευρώ σε έναν αστυνόμο. Τόσο κοστολογήθηκε ο ξυλοδαρμός (όχι ότι τα πλήρωσε ο ίδιος, από τον κορβανά πήγαν).
Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι ταγματασφαλίτες κρίθηκαν αθώοι και κάπου εκεί τέλειωσε το διοικητικό μέρος της φαρσοκωμωδίας. Αργία σημαίνει ότι ο γκεσταπίτης απομακρύνεται από τη θέση του και συνεχίζει να λαμβάνει το μισθό του με μια μείωση της τάξης του 40% με 45%. Τώρα το τι γίνετε στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζουμε.
Η υπόθεση πήγε βέβαια και στα πολιτικά δικαστήρια. Μετά από δύο αναβολές, στις 2 Απριλίου 2008 και στις 29 Νοεμβρίου 2008, κατά τις οποίες ο Αυγουστίνος Δημητρίου και η οικογένεια του είχαν έρθει από την Μεγαλόνησο, εφτά γκεσταπίτες "καταδικάζονται" στις 16 Δεκεμβρίου από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη και ο αρχιΓκεσταπίτης, Νίκος Παππάς, για απλή συνεργασία και για απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση.
Συγκεκριμένα 3 αστυφύλακες και 1 αρχιφύλακας "καταδικάστηκαν" σε τρία χρόνια φυλάκισης, με τον αρχιφύλακα να τρώει επιπλέον 3 μήνες για το αδίκημα της έργω εξύβρισης, επειδή εμφανιζόταν σε βίντεο να βγάζει το σκούφο από τον Αυγουστίνο Δημητρίου και να τον πετάει στο έδαφος. Οι παραπάνω ποινές ήταν εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα.
Ενώ 2 αστυφύλακες, 1 αξιωματικός της ΓΕΛ.ΑΣ. και ο πρώην διευθυντής της Ασφάλειας-Γκεστάπο Θεσσαλονίκης "καταδικάστηκαν" σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή. Το δικαστήριο αναγνώρισε στο σύνολο των κατηγορουμένων το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και ξυλοδαρμού, ενώ οι εφέσεις αποφασίστηκε να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Η δικαιοσύνη για μια ακόμη φορά είχε φανεί συνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία. Μετά την ετυμηγορία ο Αυγουστίνος Δημητρίου δήλωσε πως:
«Ακόμη και δέκα χρόνια να περάσουν δεν θα το ξεπεράσω. Τρέμω και φοβάμαι όταν δεν παίρνω τα φάρμακά μου. Μόνο εγώ και η οικογένειά μου ξέρουμε τι περνάω».
Ενώ από νωρίς το πρωί μπροστά στο δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες αγανακτισμένοι πολίτες οι οποίοι μετά την ανακοίνωση της απόφασης ξέσπασαν κατά των αστυνομικών και κατευθύνθηκαν με πορεία στο κέντρο της πόλης. Η υπόθεση είχε βέβαια και το "οικονομικό" της σκέλος.
Στις 3 Μαΐου 2012 το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε στον Αυγουστίνο Δημητρίου το ποσό των 300.000 ευρώ για ηθική βλάβη, αφού ο Αυγουστίνος είχε υποβάλλει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας 1 εκατομμύριο ευρώ.
Το 2010 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης σε πρώτο βαθμό επιδίκασε στον Αυγουστίνο Δημητρίου χρηματική αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ. Κατά της απόφασης αυτής είχε ασκήσει έφεση το Ελληνικό Δημόσιο κι έτσι η υπόθεση εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο, το οποίο επιδίκασε την ίδια χρηματική αποζημίωση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Όπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου ο Αυγουστίνος Δημητρίου εκτός από δαρμένος βρέθηκε και κατηγορούμενος. Σύμφωνα με τη δικογραφία κατηγορούνταν ότι συμμετείχε σε επεισόδια μέσα στο Πανεπιστήμιο κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και πως γρονθοκόπησε τους γκεσταμπίτες που επιχείρησαν να τον συλλάβουν στην πλατεία Σιντριβανιού. Συγκεκριμένα:
«Συμμετείχε σε ομάδα αγνώστων που από το προαύλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκσφενδόνιζε εναντίον των ταγματασφαλιτών τεμάχια μαρμάρων και σκυροδέματος, με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στους παθόντες κίνδυνο για τη ζωή τους».
«Απώθησε με τα χέρια του τους ταγματασφαλίτες, την ώρα που αυτοί επιχείρησαν να τους συλλάβουν, και τους χτύπησε με γρονθοκοπήματα και με τα πόδια του, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να μην πραγματοποιήσουν τη σύλληψή του».
Ο εισαγγελέας δηλαδή στο κατηγορητήριο υιοθέτησε πλήρως τις λαλακίες του Υπουργείου Προπαγάνδας της Γκεστάπο. Διόλου περίεργο. Μετά από 2 αναβολές, στις 12 Απριλίου 2010 και στις 14 Μαρτίου 2011, αθωώθηκε την Τρίτη για όλες τις κατηγορίες που τον βάραιναν. Στην απολογία του υποστήριξε πως:
«Ήρθαν όλοι πάνω μου και με χτυπούσαν με δύναμη και μίσος. Με σπάσανε στο ξύλο. Ούτε σε ταινία δεν είχα δει αυτά που μου έκαναν. Απορώ γιατί τέτοιο μένος. Έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι ότι θα με σκοτώσουν. Ούτε οι Τούρκοι δεν έκαναν στους Κύπριους τέτοια πράγματα».
Νωρίτερα αξιωματικός της ΓΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε ότι τον "διέκρινε" να "πρωταγωνιστεί" σε επεισόδια αλλά υπέπεσε σε αντιφάσεις, σε σχέση με προηγούμενες καταθέσεις του, ως προς την ώρα τέλεσης των αποδιδόμενων στον 29χρονο πράξεων. Τώρα απομένει να εκδικαστεί το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την έφεση των ταγματασφαλιτών κατά της πρωτόδικης απόφασης της 16ης Δεκέμβρη 2008. Η έφεση έχει πάρει και αυτή κάνα δυο αναβολές.
Στις 28 Απριλίου 2010 ο Δημήτρης Χασάπης, ένας από τους βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης, απαλλάχτηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης» του γκεσταμπίτη Απόστολου Αποστολίδη.
Ο Δημήτρης Χασάπης ήταν ένας από τους οκτώ καθηγητές που την ημέρα του ξυλοδαρμού υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες και 3 ημέρες αργότερα κατέθεσαν στον αρμόδιο αντεισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραγιάννη, μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη δικαστική διερεύνηση του επεισοδίου. Μεταξύ των άλλων ανέφεραν πως:
« ...διαμαρτυρηθήκαμε για το δημόσιο βασανισμό ενός κρατουμένου και μάλιστα υπό την επιτήρηση αξιωματικών της Γκεστάπο, ζητώντας να τηρηθεί η νομιμότητα και να κληθεί ασθενοφόρο, καθώς ήταν φανερό ότι ο νεαρός αιμορραγούσε και καλούσε τους περαστικούς σε βοήθεια».
«Οι μασκοφόροι δράστες απάντησαν στη διαμαρτυρία μας με προπηλακισμούς, χυδαίο υβρεολόγιο και απειλητικό τρόπο, εκτοξεύοντας σεξιστικά υπονοούμενα εναντίον μας, καθώς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το επάγγελμά μας. Οι ένστολοι ταγματασφαλίτες από την άλλη πλευρά προσπάθησαν να μας απωθήσουν και να μας απομακρύνουν, δηλώνοντας ότι δήθεν δεν συμβαίνει τίποτε κι ότι το επεισόδιο δεν μας αφορά. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ένστολοι αστυνομικοί και οι αξιωματικοί, αρνήθηκαν να μας ανακοινώσουν το όνομά τους και δεν έφεραν κανένα στοιχείο από το οποίο θα μπορούσε να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους».
«Στη συνέχεια οι μασκοφόροι επιβίβασαν τον τραυματία σε αυτοκίνητο με πινακίδες ΚΙΕ 4265 και απομακρύνθηκαν από το χώρο του επεισοδίου».
«Ζητήσαμε από παρευρισκόμενο ανώτερο αξιωματικό της Γκεστάπο (επί των επωμίδων του ένα χρυσό αστέρι) να ενημερωθεί για το γεγονός ο Εισαγγελέας και η απάντησή του ήταν "δεν ξέρω τίποτα", ενώ ταυτόχρονα εισήλθε στο ισόγειο του Ξενοδοχείου ABC».
«Επιδιώξαμε επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές, αρχικά τηλεφωνικά (τηλέφωνα 2310 507129, 2310 520138, 2310 520092, 2310 520 235) και, στη συνέχεια, μεταβαίνοντας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τα τηλέφωνα δεν απαντούσαν και στο Δικαστικό Μέγαρο υπήρχαν μόνο οι φρουροί γκεσταμπίτες».
«Την Κυριακή το πρωί ορισμένοι από εμάς επισκεφτήκαμε και αναγνωρίσαμε τον τραυματία νεαρό στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς όπου νοσηλεύεται. Ο νεαρός είναι Κύπριος, λέγεται Αυγουστίνος Δημητρίου και κατά δήλωσή του έχει έρθει στην Γερμανία για σπουδές εδώ και 10 ημέρες».
Ο αρχιφύλακας-γκεσταπίτης, Απόστολος Αποστολίδης, που πρωταγωνίστησε στον ξυλοδαρμό και καταδικάστηκε πρωτόδικα, είχε μηνύσει τον Δημήτρη Χασάπη ότι απευθυνόμενος στους ταγματασφαλίτες τους κατηγόρησε για πρόκληση φθορών στο Πανεπιστήμιο και τους εξύβρισε. Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα ο Δημήτρης Χασάπης κατηγορούνταν ότι:
«Ως υπαίτιος του ότι την 17.11.2006 ισχυρίστηκε σε βάρος του εγκαλούντα Α.Α., γκεσταμπίτη, που υπηρετεί στην ΓΕΛ.ΑΣ. (Υποδιεύθυνση Ασφαλείας-Γκεστάπο Θεσσαλονίκης) και ο οποίος τη συγκεκριμένη ημέρα βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία τήρησης μέτρων τάξης για τις εκδηλώσεις της επετείου-αντεπανάστασης της 17ης Νοεμβρίου (Πολυτεχνείου) ενώπιον του αστυνόμου Ν.Π., των συναδέλφων του αστυνομικών (Π.Μπ., Ι.Λ.) και άλλων τρίτων προσώπων, που παρευρίσκονταν στο χώρο έμπροσθεν του ξενοδοχείου ABC τα ακόλουθα επί λέξη ψευδή και συκοφαντικά περιστατικά (απευθυνόμενος στον εγκαλούντα): "σε είδα προσωπικά να είσαι μέσα στα πανεπιστήμια, να σπας με το πόδι σου πέτρες και μάρμαρα και να τα πετάς σε τζαμαρίες μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων και να τις σπας [...] εσείς είσαστε οι κουκουλοφόροι που βάζετε φωτιές στα πανεπιστήμια, εσείς είσαστε οι υπαίτιοι των επεισοδίων"».
Έτσι μετά τον Αυγουστίνο Δημητρίου βρέθηκε και ο Δημήτρης Χασάπης κατηγορούμενος. Μια μόνιμη τακτική των γκεσταπιτών προκειμένου να σου ασκήσουν ψυχολογική βία και να υπονομεύσουν την αξιοπιστία σου ενόψει της δίκης.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια επειδή ο ο Δημήτρης Χασάπης ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και το γεγονός του ξυλοδαρμού είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, η μήνυση του γκεσταμπίτη δεν είχε και πάρα πολλές πιθανότητες να ευδοκιμήσει. Η προσπάθεια όμως έγινε. Σε υποθέσεις αστυνομικής βίας κτλ., οι μηνύσεις για «ψευδή καταμήνυση» εναντίον μαρτύρων είναι νόμος. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Στο απολογητικό του υπόμνημα ο αρχιφύλακας-γκεσταπίτης, Απόστολος Αποστολίδης, διασκεδάζει τον ξυλοδαρμό λέγοντας:
«Βεβαίως ο Αυγουστίνος Δημητρίου φάνηκε ότι ξυλοκοπήθηκε αγρίως. Βεβαίως τον πήραν τα αίματα.. Μήπως όμως θυμάται κανένας από εμάς την ποσότητα αίματος που εξήρχετο από τη μύτη μας όταν για κάποιο λόγο στην παιδική μας ηλικία αιμορραγούσε αυτή; Είναι αποδεδειγμένο επίσης ότι έσπασε η μύτη του Δημητρίου κατά τη στιγμή που αυτός έχασε την ισορροπία του και συμπαρέσυρε με την πτώση του και τους δύο συναδέλφους που προσπαθούσαν να τον ακινητοποιήσουν».
Ενώ έκανε και εκτιμήσεις για το θήραμά του:
«Δικαιούμαι να πιστεύω ότι κάποια μερίδα της κυπριακής νεολαίας αφήνει το νησί της Κύπρου όχι για να προοδεύσει και να μεγαλουργήσει στο εξωτερικό, όπως κάνει η πλειοψηφία των συμπολιτών τους, αλλά μόνο για να προκαλέσει ζημιά, αναστάτωση και καταστροφή στη χώρα που τους φιλοξενεί».
Φυσικά αναφέρετε και στον εαυτό του με θριαμβευτικά σχόλια:
«Από την πρώτη ημέρα κατάταξής μου ξεχώρισα για το χαρακτήρα, την ψυχραιμία και τις ικανότητές μου και για το λόγο αυτόν οι ανώτεροί μου με τοποθέτησαν στην ειδική κατασταλτική αντιτρομοκρατική μονάδα (ΕΚΑΜ) (...) βραβεύτηκα και τιμήθηκα με πλήθος επαίνων».
Δύο από το πλήθος των επαίνων που πήρε αφορούσαν 2 άλλες περιπτώσεις ξυλοδαρμών στις οποίες συμμετείχε και για τις οποίες το ελληνικό κράτος καταδικάστηκε για κακομεταχείριση (το 2007 και το 2010) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποχρεώνοντας το να καταβάλει ως ηθική αποζημίωση μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Ο Αυγουστίνος Δημητρίου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό εγκατέλειψε για πάντα την Θεσσαλονίκη και για αρκετό καιρό έπασχε από μετατραυματικό σοκ, βγάζοντας την με ψυχοφάρμακα. Εμείς όμως δεν χρειάζεται ν’ανησυχούμε για όλα αυτά. Οι οκτώ αστυνομικοί είναι εκεί έξω πάλι για να μας προστατέψουν από την ανεξέλεγκτη μανία που επιδεικνύουν οι ζαρντινιέρες.
Στη συνέχεια ακολουθεί η συνέντευξη του σε τηλεοπτική εκπομπή, 6 Φεβρουαρίου 2007, για τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα.
Τελειώνοντας να αναφερθούμε και στον πρώην πρόεδρο της Ε.Π.Σ.Μ. (από το 1993-2002), τέως Αντινομάρχη Θεσσαλονίκης (Αντινομάρχης διοίκησης, αθλητισμού, πολιτισμού, τουρισμού και υποδομών, την περίοδο 2002-2009, εξού και τα δικαστήρια που είχε για τα λεγόμενα "45ρια" έργα τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε εργολάβους), που σήμερα εκτελεί χρέη περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύση Ψωμιάδη, ο οποίος είχε αναφερθεί στον ξυλοδαρμό του Αυγουστίνου Δημητρίου λέγοντας:
«Καλά, αυτόν μια ζαρντινιέρα δεν το χτύπησε;». «Tο μόνο λάθος που έκαναν οι αστυνομικοί ήταν πως ότι έκαναν το έκαναν στα φανερά».
Ξεχάσαμε. Στις 12 Ιουλίου είχε βάλει υποψηφιότητα και για πρόεδρος της Ε.Π.Ο. (είχε βάλει και παλιότερα, την οποία πάλι είχε αποσύρει), καταγγέλλοντας τον Βασίλη Γκαγκάτση ότι έχει προστάτες πολιτικά και οικονομικά μέσα.
Για να αποσύρει την υποψηφιότητά του στις 29 Αυγούστου και να δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του Βασίλη Γκαγκάτση, αφού διαθέτει όλα τα απαιτούμενα προσόντα για... την αναγέννηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, προσόντα που σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει ο έτερος υποψήφιος.