Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

This is England.

Σε αναβολή οδηγήθηκαν στην Αγγλία οι αγώνες Γουέστ Χαμ - Άλντερσοτ, Κρίσταλ Πάλας - Κρόουλι και Τσάρλτον - Ρέντινγκ για το Κάρλινγκ Καπ στις 9 Αυγούστου, η φιλική αναμέτρηση της Αγγλίας με την Ολλανδία στο Γουέμπλει στις 10 Αυγούστου και το Τόττεναμ - Έβερτον για την 1η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ στις 13 Αυγούστου, εξαιτίας των εκτεταμένων ταραχών που ξέσπασαν σε πολλές βρετανικές μητροπόλεις μετά την δολοφονία ενός 29χρονου πατέρα 4 παιδιών από αστυνομικά πυρά την Πέμπτη 4 Αυγούστου.


Οι βραδινοί αγώνες της 1ης αγωνιστικής για την Πρέμιερ Λιγκ μεταφέρθηκαν νωρίτερα για το απόγευμα ενώ μέχρι κάποια στιγμή υπήρχε ακόμη και σκέψη για αναβολή ολόκληρης της πρεμιέρας, φοβούμενες οι αρχές να μην μεταφερθεί η ένταση και στους αγωνιστικούς χώρους.


O 29χρονος Μαρκ Duggan δολοφονήθηκε στην περιοχή Ferry Lane του Τόττεναμ στην βόρεια μεριά του Λονδίνου, όταν σε έναν από τους συνηθισμένους «τυπικούς» ελέγχους της αστυνομίας πυροβολήθηκε στο στήθος με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.




Εν συνεχεία υπήρξε η γνωστή προσπάθεια σκηνοθεσίας του συμβάντος από τις επίσημες αρχές ώστε αυτή να παρουσιαστή ως απολύτως «νόμιμη» και «δικαιολογημένη» κάτι το οποίο σιγά σιγά άρχισε να καταρρέει χάρη στην τροπή που πήραν τα γεγονότα και να αποκαλύπτονται οι πραγματικές συνθήκες θανάτου του 29χρονου άνδρα.




Η αστυνομία έκανε αρχικά λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών όταν ο 29χρονος που επέβαινε σε ταξί πυροβόλησε τους αστυνομικούς κατά την διάρκεια του ελέγχου με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει την ζωή του και 1 σφαίρα να καρφωθεί στον ασύρματο του αστυνομικού. Ο βαλλιστικός έλεγχος εν συνεχεία έδειξε πως και οι 2 σφαίρες, αυτή που έφαγε ο Μαρκ Ντάγκαν και αυτή που βρέθηκε στον ασύρματο προέρχονταν από όπλο αστυνομικού. Η μητροπολιτική αστυνομία χρησιμοποιεί εξαιρετικά διακριτές dum dum κούφιες σφαίρες, σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην διαπερνάνε αντικείμενα ( http://www.guardian.co.uk/uk/blog/2011/aug/07/tottenham-riots-police-duggan-live#block-44 ).


Οι άνθρωποι νιώθουν την αδικία του φόνου του Mark. Όλοι γνωρίζουμε τί εστί αστυνομία και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, και δεν πιστεύουμε τις ιστορίες τους για τις συνθήκες του θανάτου του“, θα δηλώσει μια κάτοικος στη Guardian ( http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/07/tottenham-riots-peaceful-protest ).


Όπως παρατηρεί ένας ειδικός της αστυνομίας “σ’ αυτές τις ώρες έχει πιο πολύ σημασία η διαίσθηση του πλήθους, κι αυτό είναι κάτι που η αστυνομία δεν μπορεί να το ελέγξει αποτελεσματικά“.


Δύο ημέρες αργότερα το απόγευμα του Σαββάτου 6 Αυγούστου πραγματοποιείτε αυθόρμητη ειρηνική πορεία εκατοντάδων ατόμων, στην πορεία συμμετείχαν και συγγενείς και φίλοι του δολοφονημένου, από το Broadwater Farm όπου βρισκόταν το σπίτι του στον αστυνομικό σταθμό του Τόττεναμ ζητώντας δικαιοσύνη.


Για να την εισπράξουν όταν η αστυνομία επιτέθηκε σε μια 16χρονη γυναίκα ( http://youtu.be/hcwUyZ68C0k ) χωρίς να έχει προκληθεί από κανέναν και κάπου εκεί ν΄αρχίσουν όλα..


(http://www.youtube.com/watch?v=j61Fj6LIreY&feature=related)


"Αυτά είναι τα μέσα μας, και είμαστε εδώ για να πούμε στην αστυνομία ότι δεν μπορεί να μας κακοποιεί, να μας παρενοχλεί. Δεν θα το ανεχθούμε, και αυτή είναι μόνο η αρχή, αυτός είναι πόλεμος, και με αυτό θα πληρώσουν την φωτιά." αναφέρει ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 ( http://www.channel4.com/news/police-cars-set-on-fire-in-north-london-street-clashes )


(Tottenham, τηλεοπτικό βαν του σταθμού BBC)


(Tottenham, βόρειο Λονδίνο)




Τα νέα διαδίδονται αστραπιαία και οι ταραχές εξαπλώνονται σε πολλές περιοχές του Λονδίνου και φτάνουν μέχρι την καρδιά του (Marble arch, Oxford circus, Tottenham court road, Picadilly circus).

(Εnfield, βόρειο Λονδίνο)


(Hackney, βορειο ανατολικό Λονδίνο)



(Woolwich, νότιο Λονδίνο)



(Brixton, νότιο Λονδίνο)




Ενώ σύντομα εξαπλώνονται στο Μπέρμιγχαμ, το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ, το Νότινγκαμ, την Οξφόρδη, το Λέστερ, το Κέιμπριτζ, το Μπρίστολ και άλλες βρετανικές μητροπόλεις.


(Manchester)



(Manchester)




Μετά το «σοκ» της διαπλοκής των μέσων μαζικής ενημέρωσης με πολιτικούς με αφορμή το πρόσφατο «σκάνδαλο» των τηλεφωνικών υποκλοπών από εφημερίδες του ομίλου Μέρντοκ και ένα χρόνο πριν να διοργανώσει η Γηραιά Αλβιών τους Ολυμπιακούς αγώνες, βίωσε ένα άλλο «σοκ», αυτό που βρίσκετε καλά κρυμμένο πίσω από τις φαντεζί βιτρίνες της και τον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την αδερφή της Πίπα Μίντλετον δούκισσα του Κέιμπριτζ, κρατώντας την ζωντανή για τουλάχιστον 3 μερόνυχτα.


(Nottingham, επίσκεψη σε αστυνομικό σταθμό)



Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης όπως αναμενόταν έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να δυσφημήσουν και να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, να προκαλέσουν την μαζική διάχυση του φόβου, μιλώντας για τυφλή βία χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο και έτοιμα (ότι δηλαδή δεν χωράει στα «ορθολογικά» mainstream καλούπια), για ανεγκέφαλους, κοινούς εγκληματίες και πλιατσικολόγους με οικογενειακό ταραγμένο περιβάλλον. Το μόνο που δεν μπόρεσαν είναι να φιμώσουν τον παρακάτω άνθρωπο. Σίγουρα το μετάνιωσαν ακριβά που τον έβγαλαν σε ζωντανή σύνδεση και δεν νομίζω να τον ξαναδούμε σε κάποιο τηλεοπτικό πλάνο.

(είναι με ελληνικούς υπότιτλους)