Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Φοβού τις συγκεντρώσεις.

Το Σάββατο 4 Μαΐου ήταν προγραμματισμένο να διοργανωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 10:00 - 14:00, το Street Handmpol Θεσσαλονίκης, κάτω από την εποπτεία της Ο.Χ.Ε. (Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος), της Ε.Σ.Χ.Θ. (Ένωση Σωματείων Χειροσφαίρισης Θεσσαλονίκης) και της Αντιδημαρχίας Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης.



Το Street Handmpol είναι μια διοργάνωση που έγινε φέτος σε πολλές πόλεις της Ελλάδος (Αθήνα, Βέροια, Φλώρινα, Δράμα, Κοζάνη...) και στην οποία μετείχαν παιδιά από δημοτικά σχολεία. Σε πολλές πόλεις.. εκτός από την Θεσσαλονίκη.




Στην πόλη μας λοιπόν την προηγούμενη μέρα της διεξαγωγής ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε την ματαίωση της εν λόγω εκδήλωσης. Ο λόγος; Για λόγους ασφαλείας εξαιτίας ταυτόχρονης συγκέντρωσης στον ίδιο χώρο (πλατεία Αριστοτέλους) συνδικαλιστικών οργανώσεων (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων) που είχαν προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας!


Για το ποιόν και τα δρώμενα του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είχα, ούτε έχω, καμιά αμφιβολία. Είτε αυτός ανήκει σε μπλε χέρια, είτε στα πράσινα του "αντικομφορμιστή" Γιάννη Μπουτάρη.





Αυτό που πρέπει να τονιστεί κάπως, ειδικότερα σε περιόδους κοινωνικού αναβρασμού, ανακατατάξεων και ζυμώσεων, είναι πως η καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας στην κοινωνία με ποικίλους τρόπους, η στοχοποίηση των κοινωνικών διεργασιών (συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, πορείες...) ως πηγής κινδύνου για σώμα της κοινωνίας, σε σημείο μάλιστα να απειλούνται άμεσα η έμμεσα μικρά παιδιά από την δράση των «παρανοϊκών» που ελλοχεύουν σε αυτές τις διεργασίες, είναι καταστάσεις που θα τις συναντούμε όλο και συχνότερα μπροστά μας, είτε χοντροκομμένα και πετσοκομμένα όπως αυτήν την φορά, είτε συγκαλυμμένα και όχι με απροκάλυπτο τρόπο.




Φυσικά όπως προ είπα το Street Handmpol Θεσσαλονίκης αναβλήθηκε, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε κανονικά, οι πελάτες των παρακείμενων καφετεριών συνέχισαν να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους, τα περιστέρια της πλατείας να ψάχνουν για οτιδήποτε φαγώσιμο πέφτει, οι ερασιτέχνες ψαράδες του Θερμαϊκού να βγάζουν τενεκεδάκια και οτιδήποτε άλλο έχει συνήθως ο κόλπος εκτός από ψάρια και οι μικροί μαθητές να βρίσκουν άλλον τρόπο περισσότερο η λιγότερο ενδιαφέρον να περάσουν το πρωινό τους..

Δεν υπάρχουν σχόλια: