Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Νέος πρόεδρος στην Σούπερλιγκα.

Ο πρόεδρος της Π.Α.Ε. Εργοτέλης, Απόστολος Παπουτσάκης, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, ο έβδομος κατά σειρά στα 5 χρόνια λειτουργίας της, αφού εξελέγη «ομόφωνα» μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών του έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης. Από την εκλογική διαδικασία απείχε μόνο η Π.Α.Ε. Ξάνθη.


Καινούργιο ξεκίνημα, αλλαγή πορείας, νέα πλεύση θυμίζει η ομόφωνη εκλογή του νέου προέδρου, με τα μέλη του συνεταιρισμού της Λίγκας να τονίζουν την «ομοψυχία» που επιτέλους επικράτησε μεταξύ τους αφήνοντας στην άκρη ο καθείς της προσωπικές του σκοπιμότητες και μικρο ιδιοτέλειες, προκειμένου να εργαστούνε όλοι μαζί ολομερής και ολονυχτίς για το κοινό καλό του ποδοσφαίρου.




Αυτό το κλίμα «ενότητας», «αποφασιστικότητας», «ανιδιοτέλειας», «εξημέρωσης» των παθών και των αμαρτιών του παρελθόντος με ολίγη δόση αυτογνωσίας και μια τζούρα «ειλικρινούς» «μεταμέλειας» αντανακλάται και στις δηλώσεις του νέο βαπτιστεί Απόστολου Παπουτσάκη με αφορμή την εκλογή του στον προεδρικό θώκο.


«Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι η κρισιμότερη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ανάγκη για μια νέα αρχή ήταν και είναι επιβεβλημένη. Σήμερα αποφασίσαμε όλοι μαζί να γυρίσουμε σελίδα. Και όταν λέω όλοι το εννοώ. Σε αυτή την προσπάθεια καλώ να συστρατευτούν όλες οι δυνάμεις και όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου.


Οι περισσότεροι εδώ μέσα έχουμε επενδύσει εκατομμύρια και δε νομίζω ότι θέλει κανένας να τα πετάει σε ένα προϊόν απαξιωμένο και υποβαθμισμένο.


Τώρα είναι η ευκαιρία να ξεκινήσουμε από την αρχή στο πλαίσιο και τη φιλοσοφία που συνόδευε την ίδρυση της Σούπερ Λίγκας πριν από πέντε χρόνια. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να μπορέσουμε να κοιτάξουμε στα μάτια τον κόσμο. Να του πούμε ότι αυτό που βλέπει είναι καθαρό και κρίνεται στον αγωνιστικό χώρο.


Η αλλαγή ξεκινά από ψηλά, από την Σούπερ Λίγκα, που είναι και ο καθρέφτης. Δεν έχει σημασία πως λέγεται ο πρόεδρος. Σήμερα λέγεται Παπουτσάκης, αλλά και αυτός ένας υπηρέτης του ποδοσφαίρου είναι. Όλοι αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες όλων των προέδρων μέχρι τώρα, ωστόσο οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά και σημαντικά ακόμα. Μόνο αν είμαστε όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Αλλιώς δεν θα αργήσει η ώρα που θα βάλουμε λουκέτο.


Ας αφήσουμε στην άκρη τα προσωπικά συμφέροντα και πάμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Είτε ο πρόεδρος λέγεται Παπουτσάκης είτε αλλιώς. Έχουμε πολλά να αποδείξουμε και ο ένας στον άλλο, αλλά και σε όλους εκείνους που κατηγορούν και απαξιώνουν το άθλημα και τον Συνεταιρισμό. Πρέπει να αλλάξει αυτή η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για το ποδόσφαιρο. Εγώ δεν δέχομαι να μιλούν όλοι με απαξιωτικά λόγια. Τα ακούμε στην Ελλάδα, τα λένε όμως και στο εξωτερικό. Παντού γελούν μαζί μας. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να ξαναδώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα για αρνητική και κακόβουλη κριτική.


Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους φιλάθλους. Ο δρόμος είναι μακρύς. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ (καϊμένε Ελύτη που να΄ξερες). Αλλά όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε αυτή την αρνητική κατάσταση.


Όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να ξανακάνουμε το ποδόσφαιρο μια αγνή και καθαρή λαϊκή διασκέδαση, που θα μεταφράζεται σε γεμάτα γήπεδα, πολιτισμένη ατμόσφαιρα και υγιή ανταγωνισμό. Σας θέλω και σας θέλουμε όλους συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια».


Ενώ ο απερχόμενος παραιτηθείς πρόεδρος της Σούπερλιγκας Βαγγέλης Μαρινάκης που τον χτύπησε και αυτόν η κατάρα (σαν αυτή που κατατρέχει τις οικογένειες Κένεντι και Ωνάση) που φέρει τους εκάστοτε προέδρους του συνεταιρισμού να μην ολοκληρώνουν την προγραμματισμένη διετή θητεία τους αλλά να παραιτούνται ήδη απ΄τον πρώτο χρόνο, δήλωσε πως:


«Πριν από ένα χρόνο, ανέλαβα Πρόεδρος, μετά από μία μεγάλη περίοδο αδυναμίας εκλογής Προέδρου από το Δ.Σ., αν και ούτε οι επιχειρηματικές μου υποχρεώσεις μου το επέτρεπαν ούτε, πολύ περισσότερο, ήθελα να αναμειχθώ ενεργά στη διαχείριση και διεύθυνση της Λίγκας. Δέχτηκα να αναλάβω, γιατί οι περισσότεροι από εσάς με έπεισαν ότι θα μπορούσαμε όλοι μαζί να καταφέρουμε να λύσουμε κάποια από τα πολλά προβλήματα που βασανίζουν το ποδόσφαιρο επί δεκαετίες.


Όμως κάποια προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν και εδώ θέλω, ειδικά σήμερα, να επανέλθω. Θέλω να πω ότι καταφέρνουμε να λύσουμε τα όποια προβλήματα μόνο όταν βάζουμε στην άκρη το κοντόφθαλμο συμφέρον μας. Όταν δεν κοιτάμε το αποτέλεσμα της Κυριακής αλλά την συνολική εικόνα του ποδοσφαίρου που θέλουμε να έχουμε τότε μόνο καταφέρνουμε να προχωρήσουμε μπροστά.


Αυτή άλλωστε η υποκρισία έχει δώσει τροφή στις θεωρίες συνομωσίας που θέλουν τις ομάδες να τρέφουν τη βία ενώ κάθε ένας από εμάς εδώ μέσα ξέρει ότι οι μόνοι που πληρώνουν τις ζημιές και τα σπασμένα είμαστε οι ίδιοι. Αποτελέσματα είναι να πληρώνουμε 20.000για ένα πυρσό που κάποιος ανεγκέφαλος θα καταφέρει να περάσει και να ανάψει στο γήπεδο και 40.000αν κάποιος άλλος ανεγκέφαλος καταφέρει να ανάψει άλλο ένα σε επόμενο αγώνα».


Αυτές οι δηλώσεις καρικατούρες που αναπαράγονται τακτικά τα τελευταία χρόνια με τις ρετρό νέο εκδοχές τους που προσπαθούν να πείσουν άπαντες για την αγνότητα των προθέσεων της κάθε στιγμής, έχουν χρησιμότητα μόνο ως γέμιση (μαζί με ρύζι, κιμά και μπόλικο μαϊντανό) στα ρεπορτάζ των εφημερίδων, των ραδιοφώνων και των καναλιών, καθώς και για να ανανεώνουν την επίσημη ιστοσελίδα της σούπερλιγκας, ενώ το λιγότερο που προκαλούν είναι θυμηδία σε όλους μας.


Παρόμοια όπως και τώρα έτσι και πριν από ένα χρόνο το ίδιο κλίμα αβρότητας επικράτησε στην τότε εκλογή του προέδρου της σούπερλιγκας, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην τρίτη και φαρμακερή ψηφοφορία να εκλέγετε πανηγυρικά ουσιαστικά με την στήριξη 15 ομάδων.


Οι πρώτες δυο ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου δεν είχαν ανακηρύξει κάποιον νικητή αφού οι δυο υποψήφιοι, ο πρόεδρος του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός και ο πρώην πρόεδρος της Ε.Π.Α.Ε., νομικός σύμβουλος του Ολυμπιακού Βόλου, αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και βαπτισθείς μέσα σε μια νύχτα αντιπρόεδρος της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός Βόλος, αφού για να μπορέσεις να γίνεις πρόεδρος στην διοργανώτρια αρχή χρειάζεται να είσαι πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σε κάποια Π.Α.Ε. ή να κατέχεις τουλάχιστον το 10% των μετοχών της, Θανάσης Κανελλόπουλος, είχαν ανακηρυχτεί και τις δυο φορές ισόπαλοι με σκορ 7 - 7, με τις Λάρισα και Κέρκυρα να ρίχνουν την μπίλια στο λευκό.


Εν συνεχεία ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβαλε υποψηφιότητα και έπαιξε μπάλα μόνος του αφού οι υπόλοιποι απέσυραν την υποψηφιότητά τους και έτσι εκλέχτηκε πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας αντικαθιστώντας τον Νικόλαο Πατέρα.


Δώδεκα ομάδες είχαν ψηφίσει υπέρ της εκλογής του, η ομάδα μας και η Α.Ε.Κ. είχαν ρίξει για τα μάτια του κόσμου όταν πια όλα είχαν κριθεί εκ του ασφαλούς λευκό, αφού αρχικά στις πρώτες 2 ψηφοφορίες είχαν στηρίξει τον εκλεκτό της καρδιάς του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Νίκου Πατέρα, Θανάση Κανελλόπουλο, ενώ ο εκπρόσωπος της Καβάλας λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης δεν είχε προλάβει να παραστεί στην ψηφοφορία. Ο Ατρόμητος όπως αναμενόταν απείχε της εκλογικής διαδικασίας.


Έτσι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ουσιαστικά είχε εκλεγεί με «ομόφωνη» απόφαση των ομάδων αν και μια μόνο ψήφος ως μοναδικός υποψήφιος θα ήταν αρκετή. Η συνέχεια γνωστή επί τις οθόνες μας..





Όπως και σήμερα έτσι και τότε λίγη ώρα μετά το πέρας των εκλογών ο Βαγγέλης Μαρινάκης δήλωνε «Είναι μια μέρα ευθύνης και ευρείας συναίνεσης. Είμαστε ενωμένοι και έτσι θα συνεχίσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα. Η Λίγκα βγήκε σήμερα ενωμένη και αυτό είναι σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο», «Το γεγονός ότι με στήριξε και ο Παναθηναϊκός, κάτι λέει. Έχουμε θέματα μπροστά μας. Είναι το πρόβλημα της βίας, τα τηλεοπτικά. Θα τα δούμε όλα αυτά στη συνέχεια».


Ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της σούπερλιγκας, Γιώργος Μποροβήλος, προσέθετε «Τέλος καλό, όλα καλά. Νομίζω ότι ξεκινά μια καινούρια εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Σε συνεργασία με την ΕΠΟ θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε».


Ενώ ο τωρινός νεοεκλεγείς πρόεδρος, Απόστολος Παπουτσάκης, συνέχαιρε «Η Π.Α.Ε. Διεθνής Ένωσης Εργοτέλη συγχαίρει θερμά τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη για την ανάληψη της προεδρίας της Super League και του εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο του».


ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ