Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Ένας άνδρας 55 χρονών αυτοπυρπολήθηκε την Παρασκευή έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ο 55χρονος ευτυχώς διέφυγε τον κίνδυνο και νοσηλεύεται με ελαφρά εγκαύματα.


Τέτοιες «εικόνες» ήταν αρκετά άγνωστες στον τόπο μας και κατά το παρελθόν η αντίληψη μας γι΄αυτές προέρχονταν κυρίως από κάποια γεγονότα που έρχονταν σπάνια στην δημοσιότητα από μακρινές χώρες και για αρκετούς από εμάς μέσω του γνωστού ομώνυμου δίσκου των Rage Against The Machine που απεικονίζει τον Βιετναμέζο μοναχό Thich Quang Duc να αυτοπυρπολείται στη Σαϊγκόν στις 11 Ιούνη του 1963 διαμαρτυρόμενος για την καταπίεση των Βουδιστών μοναχών στο Βιετνάμ, από την κυβέρνηση του προέδρου Ngo Dình Diem, ο οποίος είχε δώσει την εντολή να συλλαμβάνονται και να εκτελούνται μαζικά.




Δυστυχώς η οικονομική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που «αυτή» φέρνει μαζί της οδηγεί πολλούς ανθρώπους πάνω στην απόγνωση τους να οδηγούνται σε τέτοιες καταστροφικές και ανέξοδες λύσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το 2006 καταγράφηκαν 394 θάνατοι από αυτοκτονίες (χωρίς να υπολογίζονται οι απόπειρες ή περιπτώσεις που συγκαλύπτονται για λόγους στιγματισμού, π.χ. πτώση από ύψος, δηλητηρίαση κλπ.) και το 2010 σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περίπου 500. Ενώ με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Υγείας η αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών αγγίζει το 40%.