Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Mία διαφορετική ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζετε στην Αθήνα το ¨Αntifa League¨. Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5×5 πραγματοποιείτε στις γειτονιές της Αθήνας και διοργανώνετε από την Antifa League Athens.






Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο ★4 Antifa League Athens★ δεν έχουν παρά να δηλώσουν, μέχρι τις 10 Οκτώβρη, ομάδα και περιοχή στο email antifaleague@espiv.net  και να περιμένουν τη γενική συνέλευση παρουσίαση του εγχειρήματος.






Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τις παλιότερες διοργανώσεις της ¨Antifa League Athens¨, στις παρακάτω ιστοσελίδες: 








Ακολουθούν λίγα λόγια από όσους δημιούργησαν και πλαισιώνουν αυτή την διαφορετική ¨Ποδοσφαιρική Λίγκα¨:






Στην εποχή της απόλυτης εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης του ποδοσφαίρου, των ομάδων-εταιριών και των υπέρογκων και προκλητικών μισθών, των στημένων αγώνων και της ντόπας, της συνεχούς καταστολής και ελέγχου εντός και εκτός γηπέδων, της απαγόρευσης μετακίνησης των “φιλοξενουμένων” οπαδών και της έξαρσης του φασισμού στα γήπεδα…, αποφασίσαμε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό γενικά, να διοργανώσουμε ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που να εξυπηρετεί την ανάγκη όλων μας για άθληση και όχι το οικονομικό όφελος, για συναγωνισμό και όχι ανταγωνισμό, που να διοργανώνεται από όλους μας – για όλους μας.






Μια εναλλακτική λίγκα ποδοσφαίρου στις γειτονιές της Αθήνας που θα ανατρέπει το σημερινό ποδοσφαιρικό μοντέλο, μια λίγκα  αντιφασιστικού χαρακτήρα χωρίς διακρίσεις, μακριά από διαιτητές, από υποχρεωτικό αντίτιμο, κόντρα στην νοοτροπία των επάθλων, με στόχο εκτός από την καθαρή άθληση και την ευχαρίστησή μας, την προώθηση του αντιφασιστικού αγώνα.






Πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα να κάνουμε πράξεις τα πιστεύω μας, χωρίς να στεκόμαστε μόνο στα λόγια και να περάσουμε στην αντεπίθεση, χτίζοντας τα θεμέλια για το ποδόσφαιρο που οραματιζόμαστε. 






Δε θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα αλλάξουμε τον κόσμο, πιστεύουμε όμως και αισιοδοξούμε ότι δημιουργώντας τις αυτοoργανωμένες εναλλακτικές δομές, κάνουμε ένα βήμα ενεργό στο να ευαισθητοποιήσουμε και να δραστηριοποιήσουμε την κοινωνία.






Το Αntifa League είναι ένα πρωτάθλημα αυτοοργανωμένο απ’ τις ομάδες και τους φίλους που συμμετέχουν, με σκοπό να θυμίσει πως θέλουμε να παίζεται η μπάλα και να αφήσει στην απ έξω ό,τι τη ‘’χαλάει’’. 






Στη Λίγκα αυτή, οι ομάδες είναι μεικτές, παίζουν άντρες και γυναίκες, ντόπιες και μετανάστες και για ηλικιακούς διαχωρισμούς ούτε λόγος. 






Το γήπεδο είναι ένα πάρκο, μια πλατεία ή ένα γηπεδάκι μπάσκετ ανάλογα με το τι διαλέγει η εκάστοτε διοργανώτρια ομάδα.






Για τέρματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν τσάντες, μπουφάν, μια μπασκέτα ή μια κολόνα.






Δεν έχει και τόση σημασία.






Οι αμφισβητούμενες φάσεις δεν αντιμετωπίζονται με ανταγωνισμό, αλλά συμφωνούνται μεταξύ των ομάδων και των θεατών.






Η κάθε αγωνιστική είναι γιορτή ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.






Στον πάγκο μένουν οι επιχειρήσεις, οι διαιτησίες, το κέρδος, το εισιτήριο, ο ‘επαγγελματισμός’ και κάθε μορφή εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικά.






Είναι μια μέρα που οργανώνεται από μας για εμάς. 






Δεν υπάρχουν χορηγοί, διαφημίσεις, καντίνες, σύλλογοι, ‘γονείς’, εταιρίες που θα κάνουν τη δουλειά για μας.






Φέρνουμε μόνοι και μόνες τα απαραίτητα για να στηθεί η αγωνιστική, αναλαμβάνουμε πόστα που εναλλάσσονται, φροντίζουμε για ό,τι μας χρειάζεται (μπάλες, μουσικές, φαγητά, φαρμακείο, ‘γραμματεία’, πανό κ.α.). 






Η ανάθεση τρώει τάκλιν από τη καλοπροαίρετη συντροφική και ισότιμη συμμετοχή.






Το πρωταθληματάκι αυτό είναι αντιφασιστικό.






Δε θα δείτε εθνικές σημαίες και περηφάνιες, δε γουστάρουμε απαξιωτικά και υποτιμητικά βλέμματα ανωτερότητας απέναντι στη διαφορετικότητα καταγωγής, φυλής, φύλου, αθλητικών επιδόσεων, αρρενωπότητας, εμφάνισης των ανθρώπων. 






Για μερικές ώρες το παιχνίδι είναι στα χέρια μας και παίζεται με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει και η κοινωνία που ζούμε.






Ο φασισμός άλλωστε δεν βρίσκεται μόνο στη βουλή και δε έχει πάντα διακριτικά, παλεύεται κάθε μέρα και κάθε στιγμή στις μεταξύ μας σχέσεις.






Το antifa league πέρα απ την ευκαιρία να ‘’ξεσκουριάσουμε’’, είναι ακόμα μια μορφή αντιφασιστικής παρέμβασης στη γειτονιά και ουσιαστικής επανοικειοποίησης των δημόσιων χώρων που εκτός απ το χάρτη σβήνονται σιγά σιγά και απ την κουλτούρα μας.






Είναι δηλαδή μια αφορμή για να βρεθούμε για ακόμα μια φορά με συντρόφους και γείτονες μας αλλά και να γνωριστούμε με κόσμο, να κουβεντιάσουμε, να παίξουμε μπαλίτσα, να ακούσουμε τη μουσική που μας αρέσει και να φάμε συλλογικά. 






Αν κάποιοι γουστάρουν και graffiti όλο και κάποιο τοιχάκι θα βρεθεί να ζωγραφίσουμε.






Όπως θέλουμε γενικά τις Κυριακές μας δηλαδή, και όχι όπως αφεντικά και λοιποί ξενέρωτοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν και να μας τη στερήσουν.






Ο κόσμος του antifa league δεν ασχολείται μόνο με τη μπάλα.






Είναι κομμάτι ενός κόσμου που μπορεί να τον δείτε στους δρόμους, σε διαδηλώσεις, σε καταλήψεις και στέκια, σε συνελεύσεις γειτονιάς, σε καθημερινούς αγώνες απέναντι σε μια απόλυση, στους αγώνες για την κυριακάτικη αργία, ενάντια σε φυλακές, για την υπεράσπιση κάποιου ελεύθερου χώρου, ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης γενικά. 






Όλα είναι δρόμος, όλα είναι ένας αγώνας.






Στο antifa league κερδίζουμε όλοι αφού το χειροκρότημα είναι απ όλους για όλους αλλά το πιο βασικό είναι ότι θυμόμαστε ότι το ποδόσφαιρο είναι πιο ωραίο όταν το παίζεις παρά όταν το κοιτάς παθητικά, ειδικά όταν εσύ βάζεις τους όρους με τους οποίους θα παίξεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια: