Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Γκαρσόν, το λογαριασμό παρακαλώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας "Realnews", o ερασιτέχνης βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή. Τα χρέη του ευρεσιτέχνη, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου οικονομικών, ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ. 



Παράλληλα τέσσερις πρώην πρόεδροι του συλλόγου, τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται, βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων, ενώ δύο από αυτούς καταδικάστηκαν το Μάρτιο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. 



Πρόκειται για τους Νίκο Παπαδόπουλο και Νικήτα Ματθαίου που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 7 και 5,5 ετών αντίστοιχα, για εικονικές συναλλαγές που ζημίωσαν το Ελληνικό Κράτος, κατά τη χρονική περίοδο 2006-2009, όταν και διετέλεσαν πρόεδροι στον Α.Σ. Το αδίκημα και για τους δύο ήταν κοινό, η «έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ΄ εξακολούθηση», η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 4 εκατομμύρια ευρώ. 



Στον με Νικόλαο Παπαδόπουλο ως πρόεδρο του κλεπτασιτέχνη, του καταλογίστηκε ότι εξέδωσε εν γνώση του για λογαριασμό του σωματείου, εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που αφορούσαν ανύπαρκτες ή μερικώς ανύπαρκτες συναλλαγές, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε 3,9 εκατομμύρια ευρώ, στο δε Νικήτα Ματθαίου του καταλογίστηκε συνολικά το ποσό των 315 χιλιάδων ευρώ (ψιλολόγημα). 



Οι ποινές ήταν εφέσιμες και αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 



Από το ζήτημα επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα όλα τα τμήματα του συλλόγου. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τμήματα όπως το βόλεϊ, το γυναικείο μπάσκετ, η κολύμβηση, το χάντμπολ και όλα τα ατομικά αθλήματα. Η πρώτη ομάδα του ποδοσφαίρου και το μπάσκετ επηρεάζονται έμμεσα, λόγω της υποθήκευσις των εγκαταστάσεων, ενώ στον Α.Σ. υπάγονται και τα τμήματα υποδομής του ποδοσφαίρου. 



Η Realnews επικαλείται ένα έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο παρατίθεται η κατάσταση του κλεπτασιτέχνη. Το έγγραφο αυτό απεστάλη στις 11 Νοεμβρίου 2015 στον Γενικό επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή κατόπιν αίτησης του. 



Σε αυτό καταγράφεται το ληξιπρόθεσμο χρέος μέχρι τις 19 Μάη 2015 και τονίζεται πως μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου, ο ευρεσιτέχνης δεν είχε υπαχθεί σε καμία ρύθμιση αποπληρωμής, ούτε φυσικά είχε καταβάλει κάποιο ποσό έναντι των οφειλόμενων. 



Επίσης αναφέρονται οι κινήσεις που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του υπουργείου για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του δημοσίου. Μεταξύ αυτών σημειώνεται πως έχει υποθηκευτεί το γήπεδο 17.497, 60 τ.μ. του ερασιτέχνη (Χαριλάου), όσο και τα κτίσματα και οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτό στην οδό Παπαναστασίου. 



Το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτει πως αν και έχει δοθεί από το 2012 εντολή για έλεγχο των ετών 2000-2009, ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα του λόγω παραγραφής. 



Έτσι ο ΛέανδροςΡακιντζής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με επιστολή του στο υπουργείο, ώστε να αναλάβουν άμεσα δράση για να εισπράξουν τα χρήματα αυτά, με προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του ελέγχου. 



Ο γενικός επιθεωρητής δημοσίας διοίκησης ενημερώνει ταυτόχρονα την Ζ” Δ.Ο.Υ. ώστε να ενεργοποιήσει τους ελεγκτές της για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και να ζητήσουν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο τον προσδιορισμό δικασίμου για τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά πράξεων εισοδήματος ΦΠΣ, ΚΒΣ κτλ. 



Αφορμή για την εμπλοκή του Ρακιτζή και των επιθεωρητών στην υπόθεση  στάθηκε έκθεση ελέγχου στον κλεπτασιτέχνη από το ΣΔΟΕ τον Φεβρουάριο του 2012, όταν εντοπίστηκαν πληθώρα εικονικών τιμολογίων προ διάφορους λήπτες την περίοδο 2003-2009. 



Ειδικότερα στην χρήση του 2008 μεταξύ άλλων συναλλαγών, εντοπίστηκαν πέντε τιμολόγια προς τη Διαδημοτική Επιχείρηση Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, «Νεφέλη-Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης», που κρίθηκαν εικονικά. Τα τιμολόγια αυτά είχαν καθαρή αξία 250.000 ευρώ. 



Εν συνεχεία το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε και άλλες αποφάσεις επιβολής προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τα έτη 2003-2009 και πιο συγκεκριμένα για το 2008 πρόστιμο ύψους 3.680.000 ευρώ. 



Όπως φαίνεται παρά τη φαινομενική νηνεμία που επικρατεί στον ερασιτέχνη και τις καθησυχαστικές δηλώσεις των παραγόντων του, ο Α.Σ. κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το γήπεδο του. 



Έτσι και αλλιώς οι καθησυχαστικές δηλώσεις στον σύλλογο μόνο τρόμο μπορούν να προκαλούν πια.






Δεν υπάρχουν σχόλια: