Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Όταν ο Κόντης μιλάει, μέρος δεύτερο.

«Εγώ, σαν Κόντης και όχι σαν επίσημος ΑΡΗΣ, έχω προσωπικές ενστάσεις με τη στάση της NOVA, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εκμεταλλεύεται μία κατάσταση για να μειώνει τα έξοδά της. Θα ήταν πιο σωστό να πει ότι υπάρχει μια οικονομική δυσπραγία, παρά να μπει στη μέση αυτό. Πρέπει να σταματήσει αυτή η απαξίωση του ποδόσφαιρου, γιατί υποβαθμίζεται το προϊόν και μπορεί κάποιος να πει αύριο - μεθαύριο “δε θέλω να πληρώσω”. Μπορεί και ο πολίτης να πει αύριο μεθαύριο “δεν πληρώνω” και είδαμε ότι έχει γίνει με τα διόδια αυτό. Αυτή η διαδικασία, όμως, υποβαθμίζει τη δημοκρατική λειτουργία, γιατί ο μοναδικός τομέας που ο κόσμος είναι συσπειρωμένος είναι το ποδόσφαιρο».




Αυτά δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής μας στον ραδιοσταθμό ιδιοκτησίας ομίλου Τουρώνη (Star FM, Heart FM) «Aris FM» σχετικά με την απόφαση του συνδρομητικού τηλεοπτικού καναλιού «NOVA» (ανήκει στον όμιλο της Forthnet Group) να προβεί σε μειώσει κατά 25% των χρημάτων που καταβάλει στην Σούπερ Λίγκα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.


Η Multichoise Hellas (NOVA) είχε αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για 4 χρόνια (απ΄την περίοδο 2010 - 11) έναντι του ποσού των 176 εκατομμυρίων ευρώ (44 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο) και με την μείωση του 25% τα λεφτά θα κυμανθούν στα 33 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος (11 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα). Από τα χρήματα αυτά το 30% διανέμετε σε ίσα μέρη προς όλες τις ομάδες, το 40% των εσόδων πηγαίνει με γνώμονα την εμπορική αξία της κάθε ομάδας και το 30% διαμοιράζεται σύμφωνα με την βαθμολογική θέση που κατακτά κάθε ομάδα στο πρωτάθλημα, με κάθε κερδισμένο βαθμό να αποτιμάτε περίπου σε 24.000 ευρώπουλα.


Ενδεικτικά ο Παναθηναϊκός την περσινή αγωνιστική περίοδο (χωρίς τις μειώσεις) θα έπαιρνε από την σύμβαση 4,09 εκατομμύρια ευρώ, η ομάδα μας 3,05 εκατομμύρια ευρώ και ο Ατρόμητος 1,91 εκατομμύρια ευρώ. Ο μύθος του «υγιούς ανταγωνισμού» που ξεκινάει τις ομάδες από διαφορετικές οικονομικές θέσεις για να καταλήξει σε σχεδόν σίγουρες βαθμολογικές θέσεις. Ένα παιχνίδι με δεδομένη αρχή, μέση και τέλος.


Όπως καταλαβαίνει κανείς ο τρόπος που μοιράζονται τα λεφτά (το 70% σύμφωνα με την εμπορική αξία και την βαθμολογική θέση) δημιουργεί επιπρόσθετα με την σειρά του ένα οικονομικό και κατ΄επέκταση αγωνιστικό χάσμα μεταξύ των ομάδων, έτσι ώστε ο καθένας να παραμένει καθηλωμένος στο πόστο του.


Ο Ολυμπιακός σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 14 ομάδες είχε συμβόλαιο με την ΕΡΤ, το οποίο έληξε φέτος, έναντι του ποσού των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ και η Ξάνθη παρόμοια, για ένα χρόνο ακόμα, με 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το πιθανότερο την νέα αγωνιστική χρονιά είναι να συμμετάσχουν και οι 2 ομάδες στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.


Οι όλες εξελίξεις με το συνδρομητικό κανάλι προφανώς θορύβησαν την Σούπερ Κλίκα, η οποία ως πραγματικός Συνεταιρισμός (με οικονομικά συμφέροντα, στημένα, παράγκες, κλίκες, αλληλομαχαιρώματα και αλληλογλυψίματα) αποφάσισε να αντιδράσει, γιατί μπορεί να μην αγαπιόμαστε τόσο πολύ μεταξύ μας, αλλά όταν θίγονται τα οικονομικά μας συμφέροντα οφείλουμε να είμαστε μονοιασμένοι για το «κοινό καλό». Οπότε ας αφήσουμε τους εταίρους να λύσουν τα προβλήματα τους γιατί η υπόθεση τους δεν έχει να προσδώσει κάτι στις ομάδες, τον κόσμο, στο άθλημα, την κοινωνία.


Ο εκτελεστικός διευθυντής, για να επιστρέψω στην συνέντευξη, μάλλον κάπου έχει μπερδευτεί εξαιτίας ίσως του περιβάλλοντος στο οποίο περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αλλιώς δεν εξηγείται η προσπάθεια συσχέτισης και παραλληλισμού του “δεν θέλω να σε πληρώσω” του ιδιωτικού καναλιού, με το “δεν πληρώνω” του κινήματος πολιτών.



Από τη μια πλευρά δεν έχουμε παρά αντιμέτωπους έναν εταιρικό οργανισμό με τον οργανισμό, Συνεταιρισμό, της Super League (ουσιαστικά επιχειρήσεις και οι δυο) και μια εμπορική συμφωνία, όπου το “δεν θέλω να σε πληρώσω” συνίσταται σε επανακοστολόγηση του εμπορικού προϊόντος και μείωση κατά 25% της καταβληθείσας ετήσιας αμοιβής, στις μεταξύ των δύο οργανισμών, σχετικές συμβάσεις.





Από την άλλη δεν έχουμε παρά ανθρώπους, που αποφάσισαν να αυτοοργανώσουν την ζωή και την δράση τους, αντιμέτωπους με το κράτος και τις εταιρίες που λυμαίνονται το σύνολο της ζωής, εμπορευματοποιώντας και παραδίδοντας προς εκμετάλλευση κάθε δημόσιο - κοινωνικό αγαθό, χώρο, ανάγκη, δικαίωμα και ανθρώπινη δραστηριότητα. Έτσι το “δεν πληρώνω” έρχεται να επανακοιοποιηθεί όλα όσα μας έχουν κλαπεί, αρνούμενο την κοινωνία των ανθρώπων - εμπορευμάτων, όπου ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά λαμβάνετε και λογίζεται πια ως μέσο και όχι ως ο σκοπός.





Το “δεν θέλω να σε πληρώσω” του συνδρομητικού καναλιού, με το “δεν πληρώνω” της κίνησης πολιτών, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συσχετιστούν, να παραλληλιστούν, πόσο δε να εξομοιωθούν. Γιατί πολύ απλά έχουν διαφορετική προέλευση, ξεχωριστή αφετηρία και τελικό προορισμό.




Ο εκτελεστικός βγάζοντας μια δόση αγωνίας φάνηκε και λίγο ανενημέρωτος όσον αφορά το στάδιο που βρίσκετε το “δεν πληρώνω” κίνημα αφού χρονικά φαίνεται να έχει μείνει στην εποχή που ήταν απλά μια κίνηση ενάντια στα διόδια, για ελεύθερους δρόμους, με την οποία και έγινε ευρύτερα γνωστό. Από τότε είναι η αλήθεια έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, οι παραλίες, τα σουπερμάρκετ, οι εφορίες, οι οργανισμοί κοινής «ωφελείας»...




Αυτό που φοβάται και γι΄αυτό αγωνιά ο εκτελεστικός διευθυντής, είναι να μην γίνει το "δεν πληρώνω" κοινή συνείδηση, βίωμα και στόχος του κάθε ανθρώπου.





Φανταστείτε να ξυπνήσει μια μέρα και να του πει ο Αρειανός, δεν θέλω να σε πληρώνω άλλο για εκτελεστικό διευθυντή μου, δεν θέλω να πληρώνω άλλο για τις μεταγραφές σου, δεν πληρώνω άλλο τις νόμιμες ή μη προμήθειες που βγάζεις από τις μεταγραφές παικτών. Γιατί ας μην κρυβόμαστε η θέση του εκτελεστικού διευθυντή στην ομάδα αυτό το σκοπό εξυπηρετεί... του μάνατζερ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: