Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Μάνατζερ έρχονται, μάνατζερ φεύγουν..

Παρελθόν αποτελεί για τον σύλλογο από τις 15 Ιουλίου ο άλλοτε εξωτερικός συνεργάτης και μέχρι πρότινος στέλεχος του ποδοσφαιρικού τμήματος (φημολογείται πάνω από 200.000 ευρώ οι εισπράξεις του από την ομάδα), υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ, εκπρόσωπος του Σέρχιο Κόκε στην Αμερική και συνεργάτης του Γιάννη Κόντη σε αυτό το απίστευτο σούρτα φέρτα ποδοσφαιριστών όλα αυτά τα χρόνια, Αντόνιο Καλσάντο.




Μια εξέλιξη που ήταν λίγο πολύ κοινό μυστικό μετά την επανεμφάνιση τον περασμένο Δεκέμβριο ενός ανθρώπου από τα παλιά, του ατζέντη Μανέλ Φερέρ.




Ο Μανέλ Φερέρ που συνδεόταν φιλικά με τον Γιάννη Κόντη (έκανε το προξενιό), είχε πρωτοέρθει στον σύλλογο πριν από 5μιση χρόνια, κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής κατηγορίας (2005-6). Αλλά κυρίως τ΄όνομα του συνδέθηκε με την περίοδο της παλινόρθωσης (η περίοδος μετά την χρονιά της Β΄Εθνικής και την χρονιά του ιππικού ομίλου με την επωνυμία «Γιώργο Χατζάρα για πάντα Αρειανάρα»).




Ο ρόλος του αρχικά όπως πληροφορούμασταν ήταν συμβουλευτικός στις αποκτήσεις ποδοσφαιριστών (Κόκε, Χαβίτο, Παλαθουέλος, Πέρεθ, Εσκουδέρο, Ρέγες, Κοΐρα, Γκαρσία, το 2006 και Κάλβο, Σαντσόν, Σιστόν, το 2007) και προπονητών (Γκιγέρμο Όγιος, Κίκε Ερνάντεθ, Κάρλος Ολίβα).


Σ΄αυτό τον ένα χρόνο είχε προλάβει βέβαια να βαπτιστεί Αρειανός, να κάνει το παιδί του Αρειανό (όπως πρόσφατα ο Γιάννης Κόντης, με δήλωση του στις εκλογές της λέσχης φίλων Άρη - βίοι παράλληλοι) και μαζί χιλιάδες Ισπανούς εξαιτίας της παρουσίας του στο σύλλογο, όπως πάλι πληροφορούμασταν.


Έτσι τον πρώτο χρόνο ο Φερέρ με εισηγήσεις παικτών και προπονητών προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στον σύλλογο, αφού για την ενασχόληση του αυτή δεν είχε κάποιου είδους επιχειρηματική αμοιβή ή μεσιτεία, όπως λεγόταν.


Ένας πραγματικά καλός μάνατζερ και άνθρωπος που εντυπωσιάστηκε και αυτός από το μεγαλείο του κόσμου και συγκινήθηκε από τους αγώνες των διοικούντων, όπως διατυμπανιζόταν. Πλασμένος κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσις του εκτελεστικού διευθυντή, ώστε στο τέλος να ξεχνάς το ποιος είναι το αρχέτυπο και ποιος το πιστό αντίγραφο.


Κάπου εκεί λοιπόν (καλοκαίρι 2007) για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ομάδα και να αποκατασταθεί επαγγελματικά ο Μανέλ Φερέρ, για να μην ξοδεύει ζημιογόνα τον χρόνο του, αποφασίστηκε από τους Λάμπρο Σκόρδα, Γιάννη Κόντη, Μανέλ Φερέρ και Έρικ Γιούντκεβιτς η δημιουργία της περίφημης Όνθ (Οnce).




Ο Λάμπρος Σκόρδας είναι φυσικά ο γνωστός Λάμπρος Σκόρδας, πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, ο Γιάννης Κόντης ο γνωστός Γιάννης Κόντης, το αιωνόβιο στέλεχος της ομάδας, ο Μανέλ Φερέρ ο καλός Σαμαρείτης προς επαγγελματική αποκατάσταση (είχε διατελέσει επίσης κάποια στιγμή, επί προεδρίας Νούνιεθ, εξωδιοικητικός παράγοντας της Μπάρτσα με προνομιακή πρόσβαση στις ακαδημίες του συλλόγου) και ο Έρικ Γιούντκεβιτς συνεργάτης του καλού Σαμαρείτη (πρώην στέλεχος μάρκετινγκ στην Μπαρτσελόνα, για τον οποίο τότε διαδιδόταν προ τα έξω, ότι είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του γνωστού τουρνουά τένις «Ρολάντ Γκαρός», ότι είχε στείλει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περιοδεία στην Ασία..) προς αποκατάσταση και αυτός.


Όσον αφορά την Όνθ δεν ήταν παρά μια Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (εταιρία με κύριο γνώρισμα το μικρό κεφάλαιο που απαιτείται για την σύσταση της και η περιορισμένη ευθύνη των εταίρων μέχρι το ύψος του κατατεθειμένου εταιρικού κεφαλαίου) που είχε σκοπό να αναλάβει το μάνατζμεντ της ομάδας για χρονική διάρκεια 5 ετών. Η εταιρία (αν και σε αυτής της νομικής μορφής εταιρίες δεν επιτρέπετε η αθλητική δραστηριότητα) θα ήταν αποτελούμενη από 4 ισότιμους εταίρους (Σκόρδας, Κόντης, Φερέρ, Γιούτκεβιτς), με ποσοστό συμμετοχής 25% στον καθένα και η οποιαδήποτε απόφαση θα έπρεπε να παίρνετε με ομοφωνία.


Η Όνθ θα διαχειριζόταν το εμπορικό μάνατζμεντ έχοντας ως στόχο να αναπτύξει το εμπορικό κομμάτι με την προσέλκυση χορηγιών και κεφαλαίων στην ομάδα, ενώ θα είχε δικαίωμα χρήσης σε κάθε περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου, είτε αυτό ήταν εμπορικής χρήσης, είτε ποδοσφαιριστών.


Υποχρέωση της εταιρίας (δηλαδή τον Φερέρ, Γιούντκεβιτς) ήταν να φέρνει κάθε χρόνο στην Π.Α.Ε. 2 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από χορηγίες, ενώ η εταιρία θα καρπωνόταν το 40% επί των ετήσιων κερδών (αν υπήρχαν), με το 60% να δίνετε στην ομάδα. Φυσικά είναι λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς το πως θα προέκυπταν κέρδη, όταν η ομάδα, ακόμα και σε χρονιές που έχει βγει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κλείνει με αρνητικό ισολογισμό. Εκτός και αν γίνονταν συνεχείς πωλήσεις ποδοσφαιριστών, οπότε τα κέρδη προέρχονταν από εκεί.


Έτσι η Όνθ, με καταμερισμό αρμοδιοτήτων, θα αναλάμβανε διοικητικά καθήκοντα και τον αγωνιστικό (Κόντης - Φερέρ), οικονομικό (Γιούντκεβιτς), εμπορικό (Γιούντκεβιτς) σχεδιασμό της ομάδος, με τον Λάμπρο Σκόρδα σε ρόλο επόπτη.


Στις 18 Ιουλίου του 2007, τα 1500 μέλη της Λέσχης Φίλων Άρη, σε έκτακτη γενική συνέλευση, έδωσαν μετά βαΐων και κλάδων το χρίσμα και την ευλογία στο πρόχειρο, ημιτελές προσχέδιο ενός εγχειρήματος που υπήρχε μόνο στα λόγια και μιας εταιρίας που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε συσταθεί καν!




Από την έγκριση μέχρι την υλοποίηση του σχεδίου όμως κάτι δεν πήγε καλά και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, χωρίς να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση της λέσχης, αποφάσισε την ματαίωση του όλου εκπονήματος. Ως κύρια αιτία της εξέλιξης αυτής παρουσιάστηκε η αλλαγή πλεύσης της Αγίας Τριάδας (Φερέρ, Γιούτκεβιτς, Κόντης) και η εκ των υστέρων απαίτηση που είχαν για αλλαγή των όρων της σύμβασης σε 2 καίρια σημεία.


Την μη αναγνώριση της υποχρέωσης να φέρνουν 2 εκατομμύρια ευρώ από χορηγίες κάθε χρόνο και την αλλαγή του όρου ομοφωνία και μετατροπή του σε πλειοψηφία σε θέματα λήψης αποφάσεων (η αλήθεια είναι ότι στις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης δεν απαιτείτε ομοφωνία αλλά πλειοψηφία παραπάνω του μισού του συνολικού αριθμού των εταίρων, που εκπροσωπούν πλέον του μισού του συνολικού εταιρικού κεφαλαίου).


Η κατά πλειοψηφία απόφαση θα άνοιγε τον δρόμο για τον πλήρη έλεγχο της ομάδας στην πλευρά Φερέρ, αφού το τέταρτο μέλος (εκάστοτε πρόεδρος της Π.Α.Ε.) θα είχε πια απλά διακοσμητικό χαρακτήρα.


Το Love Story τελείωσε με την αποχώρηση Φερέρ από τον σύλλογο (πρωτύτερα είχε δώσει διορία στη διοίκηση να ρυθμιστούν μερικά πράγματα αναφορικά με το μάνατζμεντ, αλλιώς θα την έκανε), εν μέσω φιλοφρονήσεων, αλληλοκατηγοριών, ανακοινώσεων στήριξης στην διοίκηση και αναθεματισμού του μάνατζερ από τον Ερασιτέχνη, την Λέσχη... απειλών για αποχωρήσεις παικτών από την παράταξη Φερέρ, καταγγελίες για εξαναγκασμό των ποδοσφαιριστών από την διοίκηση να υπογράψουν έγγραφο ότι μένουν ανεπηρέαστοι από τις εξελίξεις, με τον ατζέντη να δηλώνει «Το πρόβλημα στον Άρη είναι ότι διοικούν ένας οδοντίατρος, κάποιος που ασχολείται με την πληροφορική, ένας αρχιτέκτονας και ένας ιδιοκτήτης γραφείου ταξιδίων».


Εν συνεχεία τον Δεκέμβριο του 2007 ο Μανέλ Φερέρ εμφανίζετε στην Π.Α.Ε. Ηρακλής με σκοπό να ασχοληθεί όχι μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά να έχει εμπλοκή και στον διοικητικό, μετοχικό τομέα, για να αποχωρήσει λίγους μήνες αργότερα, μην καταφέροντας να στεριώσει για ακόμη μια φορά.


Έτσι φτάνουμε στον περασμένο Δεκέμβρη που ως εκ θαύματος ο ατζέντης κάνει δυναμικό come back στην ομάδα μας. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ήρθε να βοηθήσει την ομάδα φέρνοντας «φτηνούς» και «καλούς» ποδοσφαιριστές χάρη στις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις που έχει και ίσως ποιος ξέρει, να φέρει σε πέρας ένα πρότζεκτ που κάποτε είχε αφήσει στην μέση. Θα δείξει το μέλλον.. Όπως και να χει επειδή η ζωή απ΄ότι φαίνεται κύκλους κάνει, μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό του και ένα φρεσκάρισμα στην μνήμη, μόνο καλό κάνει..

Δεν υπάρχουν σχόλια: