Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Tα νέα σύνορα της πόλης

Βίντεο από την παρέμβαση που πραγματοποίησε η "Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου", σχετικά με την απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ή πορείας στην περιοχή της Πόλεως Αθηνών για λόγους ''δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας''  που επιβλήθηκε την περασμένη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία η Frau Μέρκελ συνάντησε τον Mann Σαμαρά στην κατεχόμενη Αθήνα από τις εσωτερικές Ordnungspolizei (Αστυνομία Τήρησης της Τάξης) και Sicherheitspolizei (Αστυνομία Ασφαλείας του Κράτους).



«Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας, κατά το χρονικό διάστημα από 09.00 ώρα της Τρίτης 09 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και την 22.00 ώρα της ιδίας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή της Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς...»



Η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει του χουντικού νομοθετικού διατάγματος 794/1971 "Περί δημοσίων συναθροίσεων", που ουδέποτε καταργήθηκε, ως εξαίρεση του κανόνα του άρθρου 11 του Συντάγματος περί "ελευθερίας των συναθροίσεων". 



Πριν το βίντεο δύο λόγια από τους διοργανωτές για την κίνησή τους αυτή:



«Για άλλη μια φορά, ήμασταν τους δρόμους. Ακόμα και την Τρίτη 9/10 όπου η ΕΛ.ΑΣ με ανακοίνωσή της που θυμίζει άλλες εποχές (λίγο η καθαρεύουσα, λίγο το ύφος έκτακτου διατάγματος...) είχε απαγορεύσει ρητά την συνάθροιση/διαδήλωση σε όλο σχεδόν το κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επίσκεψη την γερμανοκαγκελαρίας Μέρκελ».



«Έτσι, την Τρίτη το πρωί από νωρίς στηρίξαμε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Παγκρατίου που οργάνωσε η Συνέλευση για δράσεις ενάντια στα χαράτσια Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου-Ζωγράφου. Η συγκέντρωση μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη από άποψη μαζικότητας, απεύθυνσης και αποτελεσματικότητας αφού για άλλη μια φορά η ΔΕΗ Παγκρατίου υπό τον φόβο των κοινωνικών αντιδράσεων δέχτηκε την εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ χωρίς την καταβολή του περίφημου χαρατσιού».  



«Βέβαια, πέρα από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές πόρτες στην είσοδο της ΔΕΗ, είχαμε παρέα και τις "διακριτικές" αστυνομικές δυνάμεις του κοντινού Α.Τ Παγκρατίου. Προφανώς, δεν φοβόντουσαν για την ακεραιότητά του τμήματος αλλά για το γεγονός ότι 50 μέτρα κάτω από τη ΔΕΗ Παγκρατίου είχε οριοθετηθεί από την προηγούμενη μέρα μια νέα επικράτεια...».



«Πράγματι, από το πρωί της Τρίτης το Παγκράτι θύμιζε κατεχόμενη ή κατεχόμενη ζώνη αφού επί των οδών Σπ.Μερκούρη, Ευτυχίδου και Ερατοσθένους υπήρχαν εκατοντάδες ακροβολισμένοι ένστολοι περιφρουρώντας... μια αυτοκινητοπομπή!».



«Η συνέχεια της ημέρας μας βρήκε συγκεντρωμένους στο "ground zero" της πλατείας Πλαστήρα όπου η αστυνομία απαγόρευε την διέλευση αυτοκινήτων και, όπως έγινε προφανές, απέτρεπε και πάλι "διακριτικά" την διέλευση και των πεζών. Η παρουσία μας εκεί είχε σαφέστατο πολιτικό χαρακτήρα που αμφισβητούσε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που στην πραγματικότητα είναι ασκήσεις ολοκληρωτισμού από πλευράς κράτους και αστυνομίας».



«Η δράση μας είχε ενημερωτικό χαρακτήρα μοιράζοντας κείμενα που αναδείκνυαν την όξυνση της κρατικής καταστολής (με αφορμή τις επιθέσεις σε απεργιακές και αντιφασιστικές παρεμβάσεις) αλλά και χιουμοριστικό ύφος (όπως φαίνεται και στο βίντεο). Το ελπιδοφόρο είναι ότι πάρα πολλοί περαστικοί κοντοστάθηκαν, συνομίλησαν και ενδιαφέρθηκαν για την παρέμβαση ενώ πολλοί απ' αυτούς ήδη κατευθύνονταν στα κεντρικά σημεία συγκεντρώσεων των διαδηλωτών».



«Με τον τρόπο μας προσπαθήσαμε να σπάσουμε το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που εσκεμμένα δημιούργησαν τα ΜΜΕ και τα αστυνομικά ανακοινωθέντα. Και οι απαντήσεις μας απέναντι στον φόβο, την μοιρολατρεία και την κρατική/παρακρατική βία θα παραμείνουν συχνές και αποφασιστικές. Με δυναμισμό αλλά και χιούμορ».