Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Rip, Aρης Εμπορική.

Στην κυριότητα του Ερασιτέχνη πέρασαν οι εμπορικοί χώροι του Κλεάνθη Βικελίδης και οι οποίοι έως τώρα ήταν υπό την κατοχή της "ΑΡΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.". 



Το μισθωτήριο μεταξύ ερασιτέχνη και «Άρης Εμπορική» έγινε επί εποχής Λάμπρου Σκόρδα και έληγε το 2017. Έτσι χώροι που μέχρι πρότινος είχαν εμπορική χρήση όπως η "Βeer F.C. 1914", το "Aris Megastore", το "Aris Mobile", το "Sports Cafe" στη θύρα 7 και όλα τα κυλικεία του γηπέδου, πέρασαν στην δικαιοδοσία του ευρεσιτέχνη. 



Ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε το σύλλογο και δεν επέτρεπε την πλήρη εκμετάλλευση αυτών των χώρων, λύθηκε με αίσιο τρόπο και έτσι από εδώ και πέρα ο Α.Σ. μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στην αξιοποίηση τους. Είτε λειτουργώντας ο ίδιος τα καταστήματα, είτε μισθώνοντας τα σε ιδιώτη/ες μετά από “πλειοδοτικό διαγωνισμό” και εισπράττοντας το ενοίκιο. Με την 2η επιλογή να είναι και η πιθανότερη. 



Μέχρι τότε απομένουν μόνο να ξεπεραστούν έως το τέλος του χρόνου κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως η εγγραφή των χώρων στο κτηματολόγιο. Η περιοδική χρήση κάποιων χώρων το τελευταίο διάστημα (π.χ. Aris Megastore) γινόταν ουσιαστικά παράνομα. 



Οι δικαστικές ενέργειες του ερασιτέχνη για την επίλυση του ζητήματος ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο επί διοικήσεως Τάσου Οικονόμου. 



Τον Ιούνιο ο Α.Σ. κέρδισε την υπόθεση και με δικαστική απόφαση επικυρώθηκε η εκδίωξη της "Άρης Εμπορική" για μη καταβολή μισθωμάτων, δίνοντας τέλος στην δικαστική διαμάχη. Ακολούθησε η επίδοση των δικογράφων προς ενημέρωση της εταιρίας, με την 4η και τελευταία επίδοση να γίνεται στις 3 Νοεμβρίου. Η τελική πράξη του δράματος γράφτηκε στις 24 Νοέμβρη με την είσοδο του δικαστικού επιμελητή στους εμπορικούς χώρους του γηπέδου. 



Η "ΑΡΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε." δημιουργήθηκε με βάση τον αθλητικό νόμο, καθότι η Π.Α.Ε. δεν δικαιούταν να έχει εμπορική δραστηριότητα και να κάνει αγοραπωλησίες προϊόντων. Οι εμπορικές δραστηριότητες των Π.Α.Ε. διενεργούνται από εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνονται να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. 



Μέχρι το 2007 η εταιρία ανήκε στους Σίμη Ηλιάδη και Παναγιώτη Ζουμπουρίδη, ενώ για τις περιόδους 2007-08 και 2008-09 μεγαλομέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, έγινε ο Λάμπρος Σκόρδας, όταν και εκλέχτηκε για πρόεδρος της Π.Α.Ε. από την Λέσχη Φίλων Κλεφτών Άρη. Περίοδο όπου η "Άρης Εμπορική" μετατράπηκε λόγω του μεγάλου κύκλου εργασιών της, από Α.Ε. σε Ε.Π.Ε. 



Το καταστατικό προέβλεπε ότι την "Άρης Εμπορική" θα έπρεπε να την παίρνει ο εκάστοτε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Π.Α.Ε. και να ορίζει μετά διοικητικό συμβούλιο. 



Μετά τον "ηγεμόνα" πρόεδρος έγινε ο Θανάσης Αθανασιάδης και διευθύνων σύμβουλος ο Αγαπητός Βαλογιώργης, παραμένοντας οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρίας μέχρι και την λήξη της πενταετούς θητείας τους, το 2014. Οι δυο τους παρέμεναν επικεφαλής στην "Άρης Εμπορική" ακόμα και μετά την παραίτηση τους από την Π.Α.Ε., αφού κανένας δεν ήθελε πια να μπει επικεφαλής μιας υπερχρεωμένης εταιρίας, αναλαμβάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρέη και τις ανάλογες ποινικές κυρώσεις. 



Παράλληλα η μεταβίβαση των μετοχών θα απαιτούσε χρήματα για την πληρωμή του αντίστοιχου φόρου, χρήματα που είχαν αρχίζει να στερεύουν εκείνη την περίοδο. Οπότε από τον Δεκέμβριο του ΄12 και την διοίκηση Ψηφίδη και εκ των υστέρων, όλοι αρκούνταν στο να διαχειρίζονται τα έσοδα της "Άρης Εμπορική", αφήνοντας στην εταιρία απλά τα έξοδα (εφορία, Ι.Κ.Α., προμηθευτές, προσωπικό). 



Η «ΑΡΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.» που είχε ως "σκοπό" της την εμπορική αξιοποίηση και προώθηση του ονόματος και του σήματος του ποδοσφαιρικού Άρη, ελέγχονταν από την Π.Α.Ε. με κοινούς οικονομικούς συμβούλους, ενώ τα έσοδα της μεταφέρονταν στην Π.Α.Ε. Αρκετές φορές μάλιστα με απειλές και δια της βίας.



Η "Άρης Κλεφτεμπορική" διαχειρίστηκε όλα τα έσοδα από τους χώρους (μπιραρία, καφέ, μπουτίκ), τους χορηγούς, τα εισιτήρια διαρκείας και γενικώς διαχειρίστηκε όλο το εμπορικό κομμάτι της Π.Α.Ε. Κλεφτάρης. Στον ερασιτέχνη δεν κατέβαλε τα ενοίκια για τους χώρους που χρησιμοποιούσε, με τον Α.Σ. να “πληρώνει” την εφορία που πρόκυπτε από τα αντίστοιχα ενοικιαστήρια συμβόλαια. 



Η "Άρης Εμπορική" κάποια στιγμή έφτασε να έχει στην κατοχή της 810.000 μετοχές της Π.Α.Ε., ποσοστό 16,20%, αφού τα χρέη της Π.Α..Ε. προς αυτήν μετοχοποιούνταν, προκειμένου να γίνετε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η ίδια τακτική ακολουθούνταν και με τον ευρεσιτέχνη που είχε φτάσει να κατέχει 1.505.419 μετοχές, ποσοστό 30,11%, οκτώ λιγότερες από την Λέσχη Φίλων Κλεφτών Άρη. 



Ενώ όλα αυτά τα χρόνια αρκετές φορές άφησε πίσω της εργαζόμενους απλήρωτους, οδηγώντας τους σε επίσχεση εργασίας και στο να χάσουν μέρος από τα δεδουλευμένα τους. 



Αυτή τη στιγμή ακόμα και η τυπική λειτουργία της «Άρης Εμπορική» είναι αμφίβολη. Η νομική εκπροσώπηση της εταιρίας μετά το πέρας της πενταετίας Αθανασιάδη-Βαλογιώργη είναι άγνωστη, γενική συνέλευση των μετόχων δεν έχει συγκληθεί, ούτε και έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά η εταιρία είναι αδρανής και πρόκειται για μια επιχείρηση φάντασμα. 



Μέχρι τώρα η εκκαθάριση της εταιρίας δεν έχει ξεκινήσει, ενώ τα χρέη της ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ και μπορεί να φτάνουν μέχρι τις 600 χιλιάδες.  



H «Άρης Εμπορική» υπήρξε πάντοτε χειραγωγούμενη από την Π.Α.Ε. Άρης και ουδέποτε είχε έστω και κάποιο μικρό βαθμό ανεξαρτησίας.  Αν και στα ταμεία της έμπαιναν μεγάλα ποσά, όλα υφαρπάζονταν και έφτανε στο τέλος να μην έχει χρήματα για να καλύψει ούτε τις βασικές της υποχρεώσεις. 



Η «Άρης Εμπορική» χρεοκόπησε σαν εγχείρημα, όπως χρεοκόπησε οτιδήποτε είχε να κάνει σχέση με τον σύλλογο. Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε., Α.Σ., «Λέσχη Φίλων Άρη» «Άρης Εμπορική και Φ.Μ», Αθλητικά Νέα, σύνδεσμοι και κόσμος κατρακυλήσαμε στο πυρ το εξώτερον, στο «σκώληκα ακοίμητο». 



Μερικές φορές γίνετε προσπάθεια στον σύλλογο να δημιουργηθούν φανταστικοί συσχετισμοί-διαχωρισμοί. Ειδικότερα τώρα τελευταία είναι της μόδας η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλάνης ότι για την χρεοκοπία και τα τεράστια χρέη του Α.Σ. φταίνε η κακή Π.Α.Ε. και η κακιά «Άρης Εμπορική», που δεν πληρώνανε τα ενοίκια για τα καταστήματα. Η αλήθεια είναι ότι και με αυτά τα χρήματα ο Α.Σ. θα ήτανε στην ίδια θέση που είναι και τώρα. 



Επιπλέον όλοι οι εμπορικοί χώροι και τα καταστήματα που φτιάχτηκαν στο γήπεδο, όπως το sports café, η μπυραρία, το “Aris megastore” και τα 2 “Aris mobile”, έγιναν με χρήματα της “Άρης Εμπορική” και όχι του κλεπτασιτέχνη. 



Το sports café έγινε το 2005 και πιο πριν ήτανε γιαπί, η μπυραρία ήτανε κερκίδα κάτω από τη θύρα 2 και το Aris megastore χωματερή όπου κατέληγαν τα σκουπίδια από την θύρα 2. Η πισίνα και το γυμναστήριο έγιναν επίσης με συνεισφορά της “Άρης Εμπορική”. Η πισίνα κατασκευάστηκε το 2004 ως Ολυμπιακό έργο αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο εξοπλισμός αγοράστηκε και το μηχανοστάσιο κατασκευάστηκε ως επί το πλείστον με χρήματα της “Άρης Εμπορική”, η οποία και ανέλαβε εν συνεχεία τη συντήρηση του έργου. 



Όπως πολύ μεγάλο μέρος από το λειτουργικό κόστος του γηπέδου (ρεύμα, πυροσβεστικές φωλιές, εργασίες και συντήρηση στις ηχητικές και κτιριακές εγκαταστάσεις) το αναλάμβανε η Π.Α.Ε. 



Το να διαχωρίζεις τον Α.Σ. από την Π.Α.Ε. είναι τόσο χαζό, όσο και το να διαχωρίζεις την Π.Α.Ε. από την «Άρης Εμπορική». Οι οργανισμοί αυτοί και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτούς, βρίσκονταν πάντοτε κάτω από μια αμοιβαία και αμφίδρομη σχέση, όσον αφορά τη συνδιαχείριση, τη συνεκμετάλλευση, τη συγκάλυψη και την συνέργεια στην από κοινού καταλήστευση του συλλόγου. 



Κορυφαία στιγμή της «Άρης Εμπορική» το πέσιμο που έφαγε ο Αντώνης Ζαμπέτας από 30 άτομα, μετά από παραφιλολογία του συνδέσμου, επειδή άλλαξε ο προμηθευτής στα λουκάνικα των κυλικείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: