Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Νέα απο το Μουντιάλ του 2010 .

Έρευνα της διεθνούς ομοσπονδίας δείχνει ότι "οι κάτοικοι της Νότιας Αφρικής περιμένουν με ξεχειλίζουσα υπερηφάνεια το Παγκόσμιο Κύπελλο και τον κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει αυτή η διοργάνωση", ενώ ο πρόεδρος της FΙFΑ υπόσχεται "δύο δωρεάν εισιτήρια για ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε κάθε εργάτη που απασχολείται στην ανέγερση των νέων γηπέδων προκειμένου να ζήσουν το όνειρο από κοντά".


Και ζήσανε αυτοί καλά και ΄μεις καλύτερα ..

Φυσικά μακριά από την ξεχειλίζουσα υπερηφάνεια , το "όνειρο" και τους τρόπους που προσπαθεί να σκαρφιστεί για να γεμίσει τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής η ΦΙΦΑ (όχι και του δημοφιλέστερου προορισμού για τέτοια διοργάνωση) , υπάρχει και η άλλη πλευρά του φεγγαριού .

Αυτή των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτής της χώρας . Του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου χιλιάδων μαύρων παιδιών που αγοράζονται και μεταφέρονται στις Ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ακαδημίες για να γίνουν κάποια από αυτά οι λαμπροί αστέρες και τα υπόλοιπα να πεταχτούν στην αφάνεια . Πέρα όμως απ΄ όλα αυτά που αποτελούν καθεστώς , ας δούμε μερικές ακόμη ειδήσεις από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού του Μουντιάλ του 2010 .


400 εργάτες στο γήπεδο Μπομπέλα απολύθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο έπειτα από απεργία στην οποία προσέφυγαν προκειμένου να αυξηθούν οι ωριαίες αποδοχές τους , που είναι χαμηλότερες από ένα Ευρώ! Τον περασμένο Ιούνιο είχαν απολυθεί άλλοι 500 εργάτες επειδή τόλμησαν να ζητήσουν επίδομα νυχτερινής εργασίας . Τη στιγμή που η FΙFΑ διαλαλεί από δω και από κει τα "ανθηρά" οικονομικά της ανακοινώνοντας κέρδη 150 εκατομμύρια ευρώ για το 2008 (ο σερ Μπλάτερ δήλωσε ότι "δεν είμαστε πλούσιοι, αλλά απλώς...άνετοι"), έγινε γνωστό ότι από το 2006 ως και σήμερα οι μισθοί των εργατών που απασχολούνται στα εργοτάξια των γηπέδων της Νότιας Αφρικής έπεσαν κατά 5,4% , ενώ εκείνοι των διευθυντικών στελεχών των κατασκευαστικών εταιρειών φυσικά αυξήθηκαν κατά 41%!


Πρόσφατα 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 132 τραυματίστηκαν στο στάδιο Ουφουέτ-Μπουανί του Αμπιτζάν όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ της Ακτής Ελεφαντοστού και του Μαλάουι για τα προκριματικά του Μουντιάλ , ένας μέρος του τοίχου του γηπέδου κατέρρευσε με αποτέλεσμα κομμάτι του κοινού να μετακινηθεί προς άλλη κατεύθυνση . Τότε η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και οι φίλαθλοι να ποδοπατηθούν . Να σημειωθεί πως μετά από αυτά τα τραγικά γεγονότα ο αγώνας διεξήχθη κανονικά (έπρεπε βλέπετε να βγάλουν τον νικητή) , το μουντιάλ δεν μπορεί να περιμένει! Ποδοσφαιρικές μπίζνες με το αίμα δεκάδων ανθρώπων ..


Ενώ για την "ασφάλεια" του πανηγυριού η ηγεσία της αστυνομίας στη Νότια Αφρική ανακοίνωσε την έναρξη μαζικής στρατολόγησης νέων αστυνομικών, ώστε η δύναμή της να αυξηθεί από τους 55.000 στους 190.000 αστυνομικούς . Το πρόγραμμα ενίσχυσης των υπηρεσιών ασφαλείας δημοσιοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε επίσης ότι πριν εκπνεύσει το 2008 θα έχουν ήδη ενταχθεί στις τάξεις της αστυνομίας 44.000 νέοι και νέες αστυνομικοί. Προβλέπεται ακόμη η αύξηση των εφεδρειών από τους 45.000 στους 100.000 αστυνομικούς. Οι επενδύσεις για την ασφάλεια της διοργάνωσης φθάνουν τα 1,3 δις ραντ (ή περίπου τα 100 εκατ. ευρώ), δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Σούζαν Σαμπάγκο . Εξ αυτών , περίπου 665 εκατ. ραντ θα διατεθούν για την αγορά ειδικού εξοπλισμού για τον έλεγχο του πλήθους–περιλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και 300 φορητών καμερών .

Δεν υπάρχουν σχόλια: