Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Σχετικά με την ομοσπονδία συνδέσμων φιλάθλων Ελλάδος .

“Ο παλαιότερος νόμος, γνωστός ως «νόμος Ορφανού» έβαζε κάποιους κανόνες. Πιστέψαμε όλοι ότι με ευρύτερη συνεργασία θα προχωρούσαμε σε λύσεις. Πολλοί σύνδεσμοι, εναρμονίστηκαν με το νόμο αυτό, απέκτησαν τους όρους λειτουργίας, κατέθεσαν μητρώα μελών, ποινικά μητρώα Δ.Σ., άδειες από τις αρμόδιες αρχές. Οι οργανωμένοι σύνδεσμοι, παρά τις ενστάσεις που έχουμε, δεχθήκαμε την τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων με κάμερες, τη ευρύτερη συνεργασία με τις αρχές και αυτό έχει φέρει αποτελέσματα.”

“Επιπλέον, αναφέρθηκε η άρνηση του υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Ορφανού, να απαντήσει σε αίτημα συνάντησης με την Ο.ΣΥ.Φ.Ε., κάτι που από την άλλη, δέχτηκε
η Σούπερ Λίγκα και η Αστυνομία και πραγματοποιήθηκαν και οι ανάλογες συναντήσεις, ενώ η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας παραβρέθηκε τόσο σε συζήτηση που έγινε στη Βουλή, όσο και σε μίτινγκ που έγινε με πρωτοβουλία της Σούπερ Λίγκα, παρουσία και του υπευθύνου ασφαλείας των αγγλικών γηπέδων.”

Τα παραπάνω δεν είναι παρμένα από το καταστατικό του συλλόγου φίλων δοσίλογων του 40΄. Δεν είναι αποσπάσματα από κάποια ανακοίνωση της Ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ή της Σούπερλιγκας , ούτε και είναι λόγια του σωματείου αμειβομένων ποδοσφαιριστών .

Είναι απόψεις του συνδικαλιστικού φορέα οπαδών , της γνωστής σε όλης μας Ο.ΣΥ.Φ.Ε . Το εν λόγω όργανο ιδρύθηκε και στις τάξεις του συμμετείχαν αρκετοί σύνδεσμοι από πολλές ομάδες , κάποιοι από τους οποίους εν συνεχεία αποχώρησαν .

Το παραπάνω κομμάτι είναι ενδεικτικό των αντιλήψεων και της στάσης που κράτησε μια μεγάλη μερίδα των οπαδικών μορφωμάτων στην νέες δημιουργηθείσες συνθήκες στους αθλητικούς χώρους . Αρκετοί θεώρησαν πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των νέων επιβαλλόμενων μέτρων ήταν η συνεργασία με τους κύκλους που τα προώθησαν και η διευκόλυνση στο θεάρεστο έργο τους .


Το πιο πιθανόν είναι η ΟΣΥΦΕ να είχε αγνές προθέσεις . Ίσως να πίστευε ότι αυτός ο δρόμος θα είναι αποτελεσματικός και πιο ασφαλής . Μπορεί να την ξεγέλασαν με υποσχέσεις του αέρα , αν και σίγουρα οι περισσότεροι από αυτούς χρόνια στο χώρο θα έπρεπε να είναι πιο επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους τεχνάσματα της στιγμής . Όπως και να έχει το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από αυτό που συνέβη . Η Ο.ΣΥ.Φ.E. σε σύντομο χρονικό διάστημα ουσιαστικό απενεργοποιήθηκε , αρκετοί αποχώρησαν από αυτό το όργανο και το κράτος έτριβε τα χεράκια του .

Οι ίδιοι οι σύνδεσμοι εγκλωβίστηκαν στον τρόπο που διάλεξαν να κινηθούν στο πιο σημαντικό τομέα για εμάς τους οπαδούς , του αθλητικού τρομονόμου . Γιατί σίγουρα για όποιον αισθάνεται οπαδός και τον συγκινεί η γηπεδική κουλτούρα , αυτό το κομμάτι είναι πολύ πιο σημαντικό από άλλα όπως π.χ. το καθαρά αγωνιστικό μέρος . Αυτού του τύπου λοιπόν οι συνεργασίες και οι συνδικαλιστικές αναζητήσεις δεν οδηγούν παρά στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν .

Οι κρατικοί και ποδοσφαιρικοί θεσμοί πέτυχαν το στόχο τους να οδηγήσουν και να εγκλωβίσουν τους οπαδούς σε ανέξοδες συζητήσεις επί συζητήσεων , ψεύτικες δεσμεύσεις , υποσχέσεις , ευχολόγια και συγχρόνως να κάνουν τη δουλειά του προωθώντας τα μέτρα που ήθελαν , εξανεμίζοντας όμως και απορροφώντας παράλληλα τους κραδασμούς που θα μπορούσε να επιφέρει μια πολύμορφη , ενιαία και με θέληση αντίδραση . Νικητές σε αυτήν την συνεργασία-αντιπαράθεση , με ελάχιστο κόστος και τη μεγαλύτερη δυνατή
αποτελεσματικότητα όσων αφορά την επίτευξη των στόχων τους , υπήρξαν τα υφυπουργεία αθλητισμού , υπουργείο δικαιοσύνης , η Ε.Π.Ο. , η Σούπερλιγκα και χαμένοι όλοι εμείς . Πήραμε τον ύπνο του δικαίου όλοι μαζί για το "καλό" του Ελληνικού αθλητισμού .


Η στάση της ΟΣΥΦΕ κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τις λάθος κατευθύνσεις , τα προβληματικές , τις αγκυλώσεις , τις ψευδαισθήσεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια . Φυσικά η ιδέα της από κοινού αντίστασης και αντιμετώπισης των ζητημάτων που μας ταλανίζουν σαν οπαδούς , ήταν καθ΄ όλα σωστή και ελπιδοφόρα . Αλλού υπήρξαν τα προβλήματα και τα οποία οδήγησαν σε προσωρινό αδιέξοδο . Στο χέρι μας είναι να το ξεπεράσουμε ..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσο υπάρχουν ακόμα σκεπτόμενοι
οπαδοί,όπως και εσείς(από τον Αρη),που αντιστέκοντε
στο μοντέλο φίλαθλος-καταναλώτης-χειροκροτητής θα συνεχίσω να ελπίζω για τον οπαδισμό σε αυτή την χώρα.
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ.ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ!
ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ!EKEI EINAI OI ENOXOI
LA LUCHA SIGUE!

trospe4A

Yellow Bullet είπε...

Φίλε είναι παρήγορο οτι σκεπτικά σαν τα δικά μας , σαν τα δικά σου, ολοένα και αυξάνωνται στους αθλητικούς χώρους . Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν και σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ..