Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Πιθανή επαναφορά ιδιώνυμου.

Σε σύσκεψη που έγινε με την συμμετοχή των υπουργών Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και "Προστασίας" του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, των υφυπουργών Γιώργου Νικητιάδη και Σπύρου Βούγια, παρέστησαν ακόμη εκπρόσωποι του υπουργείου "Δικαιοσύνης", της ΕΠΟ, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, καθώς επίσης ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, συζητήθηκε μεταξύ όλων των άλλων η πιθανότητα επαναφοράς του ιδιώνυμου αδικήματος (αθλητικός νόμος 3262/2004 ), που πρώτο εφαρμόστηκε το 2006 και είχε καταργηθεί εν συνεχεία με τον νόμο 3706/2008, που επανέφερε σε ισχύ τις σχετικές διατάξεις του ποινικού κώδικα, ενώ απαγόρευε στους καταδικασθέντες για διάστημα έξι μηνών να παρακολουθούν αγώνες της ομάδας τους.




Ιδιώνυμο χαρακτηρίζεται το αδίκημα το οποίο τιμωρείται από έναν ειδικό ποινικό νόμο και προέβλεπε ότι για τα "αδικήματα" που διαπράττονται εντός και εκτός γηπέδων, μεταξύ αυτών κατοχή και χρήση βεγγαλικών, καπνογόνων, υβριστικά συνθήματα, διατάραξη της κοινής ειρήνης, απαγορεύεται η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική. Για την εκδίκαση των εν λόγω "αδικημάτων" εφαρμοζόταν η αυτόφωρος διαδικασία και οι "παραβάτες" οδηγούνταν στη φυλακή ακόμη και για ποινή δύο ημερών.

Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού πολιτισμού και τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη, πως «Το ιδιώνυμο είναι έκφραση σχετική. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές και να βρούμε τρόπο, όταν κάποιος καταδικάζεται να οδηγείται στη φυλακή, έστω και για λίγο διάστημα».




Εκτός από την επαναφορά του ιδιώνυμου το κράτος προσανατολίζετε στον εμπλουτισμό της Δ.Ε.Α.Β. ( Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας), ως οργάνου της Πολιτείας, με στελέχωση της από προσωπικό που θα προέρχεται από τον χώρο τον επιστημόνων και των νομικών.

Ο νέος νόμος θα δίνει την δυνατότητα τόσο στις διοργανώτριες αρχές, όσο και στις ομάδες, να απαγορεύουν την είσοδο στο γήπεδο προσώπων που κατά την κρίση τους είναι ύποπτα για την δημιουργία επεισοδίων.

Για τους συνδέσμους αυστηροποιούνται οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους και δημιουργείται ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός με σκοπό την πρόληψη και καταστολή πράξεων που γίνονται από μέλη τους. Επίσης θα δίνονται κίνητρα και αντικίνητρα για τη "σωστή" και μη λειτουργία των λεσχών αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις οργανωμένες μετακινήσεις οριοθετούνται οι αρμοδιότητες για την τέλεση τους και καθορίζονται οι ποινικές ευθύνες για την μη τήρηση τους. Προβλέπεται ακόμη εάν προκύπτουν "σοβαροί" λόγοι, να μπορεί ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού ύστερα από γνώμη της Δ.Ε.Α.Β. και της ΕΛ.ΑΣ, να απαγορεύει την οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων.

Τέλος αποφασίστηκε η διεύρυνση του μέτρου που πήρε την περσινή χρονιά ο Ο.Π.Α.Π. σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για περικοπή των χορηγικών συμβολαίων του σε ομάδες που οι φίλαθλοι τους κάνουν " επεισόδια". Έτσι από την νέα χρονιά το μέτρο αυτό θα εφαρμόζετε σε όλα τα χορηγικά συμβόλαια που υπογράφουν κρατικές εταιρίες με ΠΑΕ, καθώς και στα τηλεοπτικά συμβόλαια της σούπερ κλίκας με τα κρατικά κανάλια (κυρίως του Ολυμπιακού και της Ξάνθης που έχουν σύμβαση με την Ε.Ρ.Τ.).




Και κάτι που νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και φανερώνει πολλά. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε πως « η βία δεν στρέφεται μόνο μεταξύ οπαδών αντιπάλων ομάδων », αλλά το περιστατικό με τον ¨ξυλοδαρμό¨ του Ντούσαν Μπάγεβιτς και τα συνθήματα των οπαδών του Παναθηναϊκού κατά της διοίκησης της ομάδας του, στο φιλικό με την Τζένοα, «αποτελούν εκφάνσεις αυτής της νέας τακτικής των οπαδών», που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικά μέσα.

Το κράτος σε μια περίοδο γενικότερης κοινωνικής αναταραχής εξοπλίζετε, εμείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: