Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Περί ισολογισμού.

Σε μια διαφορετική ανάγνωση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσεως της 30ης Ιούνη 2011 της Π.Α.Ε. προέβη η ένωσης προσώπων "Άρης Πρωταγωνιστής" μακριά από τις επίσημες διδαχές των θεσμοθετημένων φορέων του συλλόγου. Παρακάτω γίνετε η παρουσίασή της μιας και η προβολή του ζητήματος της οικονομικής κατάστασης της Π.Α.Ε. από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης και τους φορείς της ομάδας υπήρξε μονομερής και ελλιπής. Ο ισολογισμός όπως και οι υπόλοιποι των τελευταίων χρόνων υπάρχουν εδώ:  


(http://www.express.gr/misc/legal/1003oz_200804141003.php3?what=comp_name&keimeno=%C1%D1%C7%D3+%C8%C5%D3%D3%C1%CB%CF%CD%C9%CA%C7%D3&submit=%A0%A0%C1%ED%E1%E6%DE%F4%E7%F3%E7%A0%A0)



ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΗΣ 30/6/2011 ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ


Μια ανάλυση μελών της ένωσης προσώπων «ΑΡΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ»


Το κείμενο που ακολουθεί αναλύει , ερμηνεύει και επεξηγεί τον ισολογισμό της ΠΑΕ Άρης 2010-2011 με σκοπό :

  1. να προβληματίσει και να αφυπνίσει τους φιλάθλους της αγαπημένης μας ομάδας για την κρίσιμη και δεινή οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ,
  2. να καταδείξει το εύρος της κακοδιαχείρισης της παρούσας διοίκησης και
  3. να απαντήσει με επιχειρήματα τόσο στις θέσεις της διοίκησης της Λέσχης όσο και της ηγετικής ομάδας του super3 όπως αυτές διατυπώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επιχειρήματα δυστυχώς που υιοθετήθηκαν άκριτα από την πλειοψηφία των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Άρη .

Πρόθεση μας είναι η συμβολή του κειμένου στην ενεργή εμπλοκή των φιλάθλων της ομάδας (να ψάξουν -να μάθουν - να ρωτήσουν - να συμμετάσχουν) στα πεπραγμένα της.


Πρόθεση μας είναι να καταδείξουμε ότι κανένας “εξορθολογισμός των δαπανών και καμιά προσπάθεια οικονομικού νοικοκυρέματος της ΠΑΕ δεν ενισχύθηκε “ όπως χαρακτηριστικά ισχυρίζεται σε ανακοίνωση της η ηγετική ομάδα του super3. Αντίθετα μάλιστα θα δείξουμε με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών , ότι η ομάδα μας βρίσκεται προ αδιεξόδου οικονομικού . Κρατείστε αυτή την αναφορά και φέρτε την στο μυαλό σας όταν τελειώσετε την ανάγνωση του κειμένου μας.


Αρχίζουμε την ανάλυση μας κατά αύξοντα αριθμό κονδυλίου του Ισολογισμού .



 Γ. ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Ι. Ασώματες ακινητοποιήσεις 4. «Λοιπά έξοδα εγκατάστασης»:



Τι περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος κωδικός; Το κονδύλι αυτό, βάσει του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου, εμπεριέχει έξοδα φόρου μεταβίβασης ακινήτων, έξοδα συμβολαιογράφων, λογισμικά προγράμματα και έξοδα αυξήσεως κεφαλαίου. Στην λογιστική για τις ΠΑΕ συμπεριλαμβάνει και το κόστος κτήσης των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών και του προπονητικού team καθώς και οι αμοιβές μάνατζερ και των ομάδων.




Σύμφωνα με τους Ισολογισμούς της 30/6/2009, 30/6/2010 και 30/6/2011 το συγκεκριμένο κονδύλι αυξήθηκε (εκτοξεύτηκε για την ακρίβεια) διαδοχικά από € 18.745,60 (επί διοίκησης Σκόρδα), σε € 2.620.744,67 !!! (πρώτο έτος διοίκησης Αθανασιάδη) και € 3.105.074,67(δεύτερο έτος διοίκησης Αθανασιάδη).



Έχουμε συνολική αύξηση κατά 16.564% !!!!! στο κωδικό αυτό κατά την διετία της διοίκησης Αθανασιάδη. Τι κατάφερε να πετύχει η διοίκηση Αθανασιάδη περνώντας τα έξοδα του προπονητικού Team, της απόκτησης συμβολαίων ποδοσφαιριστών , αμοιβές μάνατζερ κ.΄.α. στο συγκεκριμένο κωδικό ; Μα τι άλλο; Να μην εμφανίσει τα πραγματικά έξοδα που πραγματοποίησε. Να κάνει κατανομή των συγκεκριμένων δικών της δαπανών (μέσω των αποσβέσεων ) σε μια πενταετία και όχι στις χρονιές κατά τις οποίες οι δαπάνες έγιναν. 



Με αυτό το νόμιμο «τέχνασμα» η παρούσα διοίκηση μείωσε τις ζημιές χρήσης της διετίας της και στην ουσία μετέφερε τις δαπάνες που αυτή έκανε στα επόμενα χρόνια, στις επόμενες διοικήσεις . Μάλιστα πέρσι είχε καταφύγει και σε επιπρόσθετο τέχνασμα. Δεν είχε καν προβεί στον προσδιορισμό των απαιτούμενων αποσβέσεων των δαπανών αυτών ! Προφανώς αυτό έγινε για την εξασφάλιση της αδειοδότησης της ομάδας. Διότι επιπρόσθετες ζημιές 500.000,00 ευρώ περίπου πέρσι θα σήμαινε ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου ποσού 2.500.000,00 ευρώ και όχι ποσού 2.000.000,00 ευρώ που τελικά έγινε. Όσοι θυμούνται καλά στην γενική συνέλευση της λέσχης τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος Γρανούζης σε μια στιγμή ειλικρίνειας ανέφερε το γεγονός. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες επί διοίκησης Σκόρδα βάρυναν τα αποτελέσματα χρήσης της κάθε χρονιάς -όπως ηθικά και οικονομικά είναι σωστό. 



Ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες εγκατάστασης βαρύνουν τις ζημίες των χρήσεων 30/6/2010 και 30/6/2011 (χρήσεις της διοίκησης Αθανασιάδη) εκτινάσσοντας τις ζημιές σε € 5.301.194,24 (2.394.668,67 ζημίες από ισολογισμό 30/6/2010 + 405.896,88 ζημίες από ισολογισμό 30/6/2011 + (3.105.074,67 υπόλοιπο λογ/σμου 30/6/2011 – 585.700,38 αποσβέσεις χρήσης 30/6/2011 – 18.745,60 υπόλοιπο λογ/σμου 30/6/2011)έξοδα εγκατάστασης τελευταίας διετίας).





Σημειώνουμε ότι τα «έξοδα εγκατάστασης» σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα οποία εφαρμόζονται ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα (υποχρεωτικά στις εισηγμένες εταιρίες και προαιρετικά στις υπόλοιπες), καταχωρούνται στα αποτελέσματα χρήσης , αυξάνοντας τις ζημίες ή μειώνοντας τα κέρδη.



Για όλα αυτά η Διοίκηση της Λέσχης και η ηγετική ομάδα του super3 δεν έκαναν καμία ειδική αναφορά.



Συνέκριναν τις χρήσεις των παλαιών διοικήσεων που δεν χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο τέχνασμα με τα αποτελέσματα της διοίκησης Αθανασιάδη που χρησιμοποίησε το αναφερόμενο τέχνασμα . Συνέκριναν ανόμοια πράγματα. Τα μήλα με τα πορτοκάλια. 



Ρωτάμε: Είναι όμως σωστό να κρύβεις ότι την ομάδα την βαρύνουν τα 3.000.000,00 έξοδα που έκανε η παρούσα διοίκηση απλά επειδή η δημιουργική λογιστική σου προσφέρει την δυνατότητα να τα κατανέμει στην πενταετία; Είναι σωστό να μιλάς για κέρδη προ αποσβέσεων όταν οι αποσβέσεις αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος δαπάνες που εσύ έχεις κάνει; Δηλαδή και τις δαπάνες δεν θέλεις να υπολογίζεις και τις αποσβέσεις των δαπανών; 



Αλλά αυτό είναι ταχυδακτυλουργία και ερμηνεία των αριθμών σύμφωνα με τις επιθυμίες σου. Όχι σύμφωνα με τον νόμο και την επιστήμη. Αλλά σιγά μην αφήσουν την αλήθεια , τους νόμους και την επιστήμη να τους χαλάσει την ωραία ιστορία τους.



Γ. ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΙΙΙ. Συμμετοχές και άλλες μακροπρόθεσμες χρηματ/κές απαιτήσεις7. «Λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις»:



Όπως φαίνεται και από τη περιγραφή του λογαριασμού, εδώ καταχωρούνται απαιτήσεις που έχει η εταιρία κατά τρίτων οι οποίες αναμένεται να εξοφληθούν σε διάστημα πέραν του έτους. Το μέρος της απαίτησης που αναμένεται να εξοφληθεί εντός του τρέχοντος έτους(π.χ. η πρώτη δόση των €120.000 της λέσχης προς τη ΠΑΕ για την εκχώρηση της απαίτησης Ζαχουδάνη) πρέπει να καταχωρηθεί στο Κυκλοφορούν Ενεργητικό (δηλαδή τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρίας).





Παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η απαίτηση που έχει η εταιρία κατά του Ζαχουδάνη και εμφανίζονταν στις επισφαλείς επίδικες απαιτήσεις στον ισολογισμό της 30/6/2010 μεταφέρεται στις λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις την 30/6/2011. Αυτό γίνεται διότι, όπως μας έγινε γνωστό, υπογράφηκε μεταξύ ΛΦΑ και ΠΑΕ σύμβαση παραχώρησης της συγκεκριμένης απαίτησης με αντάλλαγμα μία ετήσια δόση των € 120.000,00, μέχρι την ολική εξόφληση του ποσού των € 2.334.896,76.



Η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία . Στις περσινές παρατηρήσεις των ορκωτών αναφέρονταν « στους λογαριασμούς απαιτήσεων του ενεργητικού περιλαμβάνεται επίδικος απαίτηση € 2.334.896,76 από πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου για την οποία έχουν ασκηθεί αγωγές διεκδίκησης καθώς και λοιπές απαιτήσεις και καθυστέρηση συνολικού ποσού € 1.500.000,00 ευρώ περίπου. Κατά παρέκκλιση των αρχών που προβλέπονται από την Ελληνική νομοθεσία (κωδ. Ν.2190/20 και ΕΓΛΣ) στην κυλιόμενη χρήση , δεν σχηματίστηκε σχετική πρόβλεψη. Κατά την εκτίμησή μας για την κάλυψη ζημιών από την μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών έπρεπε να έχει σχηματισθεί πρόβλεψη ποσού € 3.800.000,00 περίπου. Λόγω μη σχηματισμού της πρόβλεψης αυτής , η αξία των απαιτήσεων του ενεργητικού, τα ίδια κεφάλαια και τα αποτελέσματα χρήσης εμφανίζονται αυξημένα κατά € 3.800.000,00 περίπου»



Γιατί ήταν αναγκαία η συγκεκριμένη κίνηση; Σε περίπτωση αρνητικής έκβασης της υπόθεσης Ζαχουδάνη στο μέλλον , η ΠΑΕ θα έπρεπε να επιβαρύνει τα αποτελέσματα χρήσης (τις ζημίες ή τα κέρδη δηλαδή) κατά το ανωτέρω ποσό, με συνέπεια να έχει μεγάλο πρόβλημα με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων και άρα με τα άρθρα 47 και 48 του ν.2190/1920 περί Α.Ε., πράγμα που θα έκανε εξαιρετικά αμφίβολη την έκδοση άδειας συμμετοχής της ομάδας στις εγχώριες και όχι μόνο διοργανώσεις.



Ωστόσο γεννιούνται σημαντικότητα ερωτήματα όπως για παράδειγμα, πως θα μετοχοποιούνται τα χρήματα της δόσης που δίνει κάθε χρόνο η ΛΦΑ, αφού δε θα πιστώνεται το κεφάλαιο για να αυξηθεί, αλλά η μακροχρόνια απαίτηση για να μειωθεί μέχρι να μηδενίσει; Και αν δε γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη ΛΦΑ, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σκοπό της λέσχης. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του καταστατικού μας σκοπός της Λέσχης είναι « η με κάθε νόμιμο τρόπο σύνδεση του Σωματείου με το ιδιοκτησιακό καθεστώς οποιουδήποτε αθλητικού τμήματος του Άρη με νόμιμη υπόσταση «. Τα χρήματα λοιπόν ως μέλη της Λέσχης θα πρέπει να κατευθύνονται στην απόκτηση μετοχών. Και θα προσθέταμε σε αυξήσεις μετοχών που δεν καλύπτουν χρέη αλλά χρησιμοποιούνται για την θετική ανάπτυξη της ομάδας μας.



Ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι η αναφερόμενη εκχώρηση αυτή δεν έχει υπέρ της το στοιχείο της νομιμότητας , δεν είναι σύννομη αφού εκφεύγει των σκοπών της Λέσχης .



Και ειρήσθω εν παρόδω . Πότε θα μεταβιβασθούν οι μετοχές της Άρης Εμπορική στην Λέσχη; Γιατί μετά από 6 χρόνια κατέχουμε ως Λέσχη μόνο το 31% των μετοχών της ΠΑΕ; Ποιος θα μας απαντήσει;



Δ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΙV. Διαθέσιμα 1. «Ταμείο»: το κονδύλι αυτό αντιπροσωπεύει τα χρήματα που κατέχει η επιχείρηση στις εγκαταστάσεις της την ημερομηνία κατάρτισης του ισολογισμού.







Βλέπουμε ότι τα χρήματα στις 30/6/2011 ανέρχονται στο ποσό των € 163.889,12, πράγμα που γεννά εύλογες απορίες…και συγκεκριμένα:

  • Υπάρχει θησαυροφυλάκιο, άνδρες φύλαξης και ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες της Παπαναστασίου για να αποτρέψουν πιθανή διάρρηξη του ταμείου;
  • Γιατί το συγκεκριμένο ποσό δεν έχει κατατεθεί σε κάποιο λογαριασμό όψεως έτσι ώστε να εισπράττεται και ο ανάλογος τόκος προς όφελος της ομάδας;

Ρητορικές οι ερωτήσεις βέβαια. Σε κάθε περίπτωση αν (χτύπα ξύλο) οι επίδοξοι ληστές καταφέρουν να ξεπεράσουν όλα τα παραπάνω εμπόδια και παραβιάσουν τελικώς το θησαυροφυλάκιο, κάτι μας λέει ότι θα τους περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη.



Α. ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Ι. Κεφάλαιο 1. «Καταβλημένο»: στην ουσία το συγκεκριμένο κονδύλι αντικατοπτρίζει την εισφορά των μετόχων σε μετρητά και είδος στην εταιρία.







Παρατηρούμε μία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά € 2.000.000,00 το οποίο όπως φαίνεται και στη σημείωση του ισολογισμού προέρχεται από μετρητά € 700.000,00 από την Λέσχη φίλων Άρη και κεφαλαιοποίηση χρεών κατά της εταιρίας (δηλαδή υποχρεώσεων της εταιρίας) € 1.300.000,00. (900.000,00 υποχρεώσεις προς την εμπορική και 400.000,00 ευρώ προς τον Α.Σ.)








Άρα το σύνολο των υποχρεώσεων της προηγούμενης χρονιάς 30/6/2010 ανέρχονταν στο ποσό των € 14.081.679,75 ( 16.081.679,752.000.000,00 ποσό προοριζόμενο για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο παρέμενε στις υποχρεώσεις της εταιρίας μέχρι να εγκριθεί η παραπάνω αύξηση ).



Εδώ βέβαια απλά για την ιστορία να θυμίσουμε την θριαμβολογία αυτού του περίεργου συστήματος ενημέρωσης κατά τις πρώτες ημέρες μετά την δημοσίευση του ισολογισμού. «Μείωσαν κατά 2εκ ευρώ τις ζημιές!» έγραφε το site του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ και δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Άρη (δες σχετικά http://www2.allaboutaris.com/item.asp?id=3044.). Βέβαια οι άνθρωποι μπέρδεψαν τις ζημιές με τις υποχρεώσεις. Αλλά όταν μιλάς για ανώνυμες εταιρείες και είσαι δημοσιογράφος δεν πρέπει να σου διαφεύγουν οι αυστηρές διατάξεις περί αληθούς ενημέρωσης των επενδυτών. Αλλά και 2 εκ. ευρώ να είχαν καταφέρει να μειώσουν τις υποχρεώσεις πάλι δεν θα λέγαμε κουβέντα. Για να δούμε τι ακριβώς κατάφεραν.



Γ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ: Φτάνουμε στο κρίσιμο στοιχείο ενός ισολογισμού στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις της εταιρίας (προς παίχτες, μάνατζερ, προμηθευτές, δημόσιο, τράπεζες κ.ο.κ.). 



Όπως βλέπετε στη προηγούμενη ανάλυση, σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου, οι υποχρεώσεις την 30/6/2011 ήταν € 14.410.592,22, ενώ οι πραγματικές υποχρεώσεις την 30/6/2010 ήταν € 14.081.679,75, δηλαδή παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως των € 328.912,47.



Τη χρονιά λοιπόν που ο ΑΡΗΣ έκανε τα μεγαλύτερα έσοδα από καταβολής του ( 14.592.418,86) με απαλλαγή μάλιστα από υψηλά συμβόλαια (Καμπορα, Νασούτι στην αρχή της χρονιάς, Κούπερ, Ναφτί, Κάλβο, Ρουίζ, Χαβίτο στη μέση της χρονιάς και Κόκε στο τέλος), κατάφερε να δημιουργήσει νέα χρέη!!!!!!



Τα συγκεκριμένα αυτά νούμερα κρίθηκαν μάλιστα ως «Ιδιαίτερα επίσης σημαντικό και ενθαρρυντικό ότι οι υποχρεώσεις της Ανώνυμης Εταιρείας μειώθηκαν κατά περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ» από την ηγετική ομάδα του super3. Θυμάστε που συναντήσαμε την ίδια αναφορά.; Δηλαδή ενώ η διοίκηση κατάφερε να δημιουργήσει και νέες υποχρεώσεις , μιλάνε για συμμάζεμα -πάλι καλά που δεν τόλμησαν να ξαναπούν την λέξη οικονομική εξυγίανση που είπαν πριν τις εκλογές.



Πρώτον πως μειώθηκαν οι υποχρεώσεις; Μα κεφαλαιοποίησαν 1, 3 εκ. ευρώ υποχρεώσεων που είχε η ΠΑΕ προς την εμπορική και τον Α.Σ.. Και το υπόλοιπο ποσό ως το 1.600.000,00 είναι από την χρησιμοποίηση χρημάτων της Λέσχης που δόθηκαν για την αύξηση κεφαλαίου. Δηλαδή δίνει ο λαός του Άρη στην διοίκηση 2.000.000,00 ευρώ ως αύξηση κεφαλαίου (γιατί στην ουσία ο λαός του Άρη τα δίνει) και αυτή να μειώσει τουλάχιστον ισόποσα τις υποχρεώσεις της , τις μειώνει μόνο κατά 1.600.000,00 ευρώ περίπου . Και αντί να την κρίνουμε αρνητικά για τον λόγο αυτό , η ηγετική ομάδα του super3 να πανηγυρίζει κιόλας. Γιατί λέμε τα δίνει ο λαός του Άρη τα 2.000.000,00 ευρώ. Μα τα 900.000,00 της Εμπορικής τι είναι; Φανέλες που αγόρασε ο κόσμος, καφέδες που πλήρωσε ο κόσμος κ.ά. Τα 400.000, 00 ευρώ του Α.Σ. τι είναι;



Ποσοστό από τα εισιτήρια που πλήρωσε ο κόσμος είναι. Και τέλος τα 700.000,00 ευρώ που έδωσε η Λέσχη τι είναι; Συνδρομές των μελών της είναι. Και προς θεού μην μπερδεύεται αυτά τα 2.000.000,00 ευρώ με τα 15.000.000,00 που διαχειρίστηκε το Δ.Σ. της ΠΑΕ φέτος (εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγίες κ.ά.). Δυστυχώς τα νούμερα είναι ξεροκέφαλα.



Και δυστυχώς έχει και συνέχεια… αν κρίνουμε αθροιστικά, στη διετία, τη πορεία των χρεών με την τωρινή διοίκηση στο τιμόνι της ομάδας, τότε πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς το μέγεθος της κακοδιαχείρισης που συντελέστηκε στην αγαπημένη μας ομάδα. Με έσοδα που φτάνουν τα € 26.577.916,61, τα χρέη αυξήθηκαν κατά € 3.427.736,52!!!! (14.410.592,22 υποχρεώσεις την 30/6/2011 – 10.982.855,70 υποχρεώσεις την 30/6/2009)




Αν μάλιστα κάποιος δει τη ρευστότητα της εταιρίας την 30/6/2011(κυκλοφορούν ενεργητικό, βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις δηλαδή, – βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) θα μπορέσει να ερμηνεύσει τις προσφυγές κατά της ομάδας, τη διατήρηση παιχτών λόγω αδυναμίας εξόφλησης των δεδουλευμένων, το απλήρωτο προσωπικό κ.ο.κ.



Το ποσό είναι αρνητικό και συγκεκριμένα € -2.433.951,37





Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ΠΑΕ υπολείπεται μόνο κατά € 893.383,92(14.410.592,2215.303.976,14) από τις υποχρεώσεις που διαγράφηκαν κατά την υπαγωγή της στο άρθρο 44 του Πτωχευτικού Κώδικα.




Περαιτέρω αξίζει να σημειωθεί πως οι τότε υποχρεώσεις σχηματιζόταν, ως επί το πλείστον, από λίγους μεγαλοπιστωτές (π.χ. Κοντομηνάς), πράγμα που έδινε στην επιχείρηση τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και να διασφαλίσει την υπογραφή τους, προκειμένου να επιτύχει την υπαγωγή της στις ευεργετικές διατάξεις του παραπάνω άρθρου. Σε αντίθεση με την τότε κατάσταση, οι σημερινές υποχρεώσεις της εταιρίας απαρτίζονται α) από πολλούς μικροπιστωτές (παίχτες, μανατζερ κ.ο.κ.), αλλά και β) από το χρέος προς το Ελληνικό Δημόσιο, κάνοντας έτσι δύσκολη έως αδύνατη την υπαγωγή της εταιρίας σε ανάλογο άρθρο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα (άρθρο 99).



Αφού λοιπόν κάναμε μια εκτενή ανάλυση του ισολογισμού, ας περάσουμε και στην ανάλυση της οικονομικής κατάστασης των αποτελεσμάτων της κλειόμενης χρήσης 30/6/2011.




Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε σχετικά με τα «έξοδα διοικητικής λειτουργίας» και για το πώς αυτά φούσκωσαν την 30/6/2010 κατά € 2.505.114,24 σε σχέση με την 30/6/2009 και πώς ξεφούσκωσαν ξανά κατά € -2.425.784,60 την 30/6/2011.






Εξ ορισμού στα έξοδα διοικητικής λειτουργίας είναι το κόστος της διοικητικής λειτουργίας της ΠΑΕ (γραφεία, μισθοί υπαλλήλων, αμοιβές τρίτων, φως, νερό, τηλέφωνο κ.ά.). Πολλές φορές όμως στα έξοδα διοικητικής λειτουργίας περιλαμβάνονται και αντίστοιχες αποσβέσεις έπιπλα, αυτοκίνητα. Κανόνας στην αγορά είναι γενικώς τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας μιας εταιρείας να κυμαίνονται ως ποσοστό επί του τζίρου μεταξύ του 3%-4%. Τώρα για τις ΠΑΕ υποπτευόμαστε τα ποσά θα είναι λίγο μεγαλύτερα.



Η γνώμη μας είναι πως δεν πρέπει να δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη παραπάνω (εντυπωσιακή ομολογουμένως) μεταβολή, καθώς είναι εύκολα κατανοητό πως το υπερβάλλον ποσό που καταχωρήθηκε στο συγκεκριμένο λογαριασμό την 30/6/2010 αφορά μέρος του κόστους του ποδοσφαιρικού τμήματος, το οποίο δε καταχωρήθηκε εκεί για την θετικότερη απεικόνιση του μικτού αποτελέσματος (πολύ συνηθισμένη τακτική των ελληνικών επιχειρήσεων).



Άρα η παραπάνω μεταβολή μάλλον είναι λογιστική-πληροφοριακή και όχι πραγματική. Τελειώνοντας θα αναλύσουμε τις ζημίες της χρήσης οι οποίες έχουν ερμηνευτεί κατά το δοκούν τις τελευταίες μέρες.



Καταρχήν θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές πως το αποτέλεσμα της χρήσης (κέρδη ή ζημίες) προκύπτει από την αφαίρεση των διάφορων εξόδων (πραγματικών όπως π.χ. αμοιβή ποδοσφαιριστών, αλλά και λογιστικών π.χ. αποσβέσεων) από τα έσοδα της χρήσης και μόνον αυτής.



Η ζημία δεν αντιπροσωπεύει το χρέος της ομάδας.



Παρατηρώντας λοιπόν τις ζημίες της χρήσεως 30/6/2011 αλλά και την παράγραφο της γνώμης της έκθεσης του Ορκωτού Λογιστή…





Το ποσό των ζημιών πρέπει να προσαυξηθεί κατά € 700.00,00 από τη πρώτη παρατήρηση του Ορκωτού Λογιστή (μη λογισμός ανάλογης πρόβλεψης για τη πιθανή μη είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων υπέρ της εταιρίας) και άλλα € 51.000,00 από τη δεύτερη (μη λογισμός ανάλογης πρόβλεψης για τη περίπτωση που η εταιρία αναγκαστεί να αποζημιώσει το απολυόμενο προσωπικό). Αν λοιπόν εφάρμοζε η διοίκηση της ΠΑΕ όσα ο νόμος ορίζει θα φτάναμε σε ζημιές χρήσης ποσού των € 1.156.896,88!!!!



Βέβαια σύμφωνα με την ανακοίνωση της ηγετικής ομάδας του Super3 " οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών επί του ισολογισμού ήταν ήσσονος σημασίας, δεν περιείχαν ουσιώδεις επιφυλάξεις σε πλήρη αντιδιαστολή με ισολογισμούς που υπέπεσαν στην αντίληψή μας άλλων ΠΑΕ, όπου οι παρατηρήσεις θα μπορούσαν να εκδοθούν σε ένθετο". Πράγματι οι παρατηρήσεις των ορκωτών για τον ισολογισμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα μπορούσαν να εκδοθούν σε ένθετο. Οι παρατηρήσεις όμως των ορκωτών λογιστών για τον ισολογισμό της ομάδας μας δεν είναι ουσιώδεις όπως ισχυρίζεται η ηγετική ομάδα του super3;



Επαναλαμβάνουμε τα λόγια των ορκωτών "Σε λογαριασμούς απαιτήσεων του ενεργητικού περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση συνολικού ποσού 1.400.000,00 ευρώ περίπου. Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών που προβλέπονται από την Ελληνική νομοθεσία (Ν. 2190/20, ΕΓΛΣ) δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη η οποία κατ΄εκτίμηση ανέρχεται στο ποσό των 700.000,00 ευρώ περίπου. Λόγω του μη σχηματισμού της πρόβλεψης αυτής , η αξία των απαιτήσεων του ενεργητικού , τα ίδια κεφάλαια και τα αποτελέσματα της χρήσης εμφανίζονται αυξημένα κατά 700.000,00 ευρώ περίπου".



Με απλά λόγια. Οι 700.000,00 ευρώ που δεν προβλέπει ο ισολογισμός στην ουσία είναι ζημιά χρήσης . Είναι κάτι επουσιώδες για την ηγετική ομάδα οι 751.000,00 ευρώ πρόσθετη ζημιά χρήσης; Το κρίσιμο ερώτημα σε ανάλογες περιπτώσεις είναι :Εσείς που διαβάσατε με τα μάτια σας την συγκεκριμένη παρατήρηση των ορκωτών λογιστών για τον ισολογισμό της ΠΑΕ την βρίσκεται επουσιώδη;



Ποια είναι η ζημιά της διετίας Αθανασιάδη;



€ 5.301.194,24 (βλέπε ανάλυση ισολογισμού - «Λοιπά έξοδα εγκατάστασης») πλέον παρατηρήσεις του Ορκωτού την 30/6/2011 € 751.00,00 = € 6.052.194,24!!!!!!



Τι απάντησε στα νούμερα αυτά η διοίκηση της Λέσχης



Απάντησε τα ακόλουθα:


«• Στις 30.06.2010 οι ζημίες της χρήσης ανέρχονταν στο ποσό των €2.394.668,67. Από το ανωτέρω ποσό, σύμφωνα με δηλώσεις του λογιστηρίου ποσό περίπου €1.700.000,00 αφορούσε δαπάνες και έξοδα προηγούμενης χρήσης (01.07.2008-30.06.2009), γεγονός που διαμορφώνει το αποτέλεσμα στη ζημία των €694.668,67 για την χρήση 2009-2010 (2.394.668,67€ -1.700.000€)

• Αν προσθέσουμε το θετικό αποτέλεσμα της χρήσης 2010 -2011 (+) 707.715,15€ όπως υπολογίστηκε με βάση τις επιπρόσθετες αποσβέσεις ακινητοποιήσεων που διενεργήθηκαν στην συγκεκριμένη χρήση το τελικό αποτέλεσμα της διετίας 2009-2011 εμφανίζεται ισοσκελισμένο (-)694.668,67€ (+) 707.775,15€ = (+)13.106,48€.».


Την πρόσφατη συνέντευξη τύπου των υπεύθυνων (για τη σημερινή κατάσταση) της ΛΦΑ θα την σχολιάσουμε σε άλλο κείμενο μας εκτενώς (λέξη προς λέξη) . Θα μιλήσουμε εκεί για τους νομικούς ακροβατισμούς της .



Προς το παρόν ένα απλό σχόλιο. Σύμφωνα λοιπόν με την κατά λέσχη Λογιστική Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων (στη συνέχεια θα αναφέρεται Κ.Λ .Λ.Π.Ο.Κ. για λόγους συντομίας) η πρόβλεψη που είχε γίνει από τη ΛΦΑ το καλοκαίρι για κέρδη της χρήσης μετά των αποσβέσεων € 400.000,00 κρύφτηκε, όπως και τόσα άλλα, κάτω από το μαγικό χαλάκι της αδιαφάνειας που μαστίζει ολόκληρο το σύλλογο τα τελευταία χρονιά (δυστυχώς γι’ αυτούς όμως υπάρχουν και αρειανοί που δε πάνε για τσιγάρο όταν αναλύονται τα οικονομικά μεγέθη στη Γ.Σ. Τα ηχητικά δε αποσπάσματα που χρησιμοποίησε ο κ. Χαμουζάς δεν ακυρώνουν τα όσα ειπώθηκαν από την παρούσα διοίκηση της ΠΑΕ). 



Αντ’ αυτού, προβλήθηκε η κερδοφορία € 707.775,15 με βάση την Κ.Λ.Λ.Π.Ο.Κ. η οποία μάλιστα φέρει και τον περίφημο και προτωπόρο, για τις λογιστικές αρχές, τίτλο: «κέρδη προ φόρων και πρόσθετων, της προηγούμενη χρήσης (30/6/2010), αποσβέσεων. Επίσης σύμφωνα, πάντα, με τη Κ.Λ.Λ.Π.Ο.Κ. τα παραστατικά καταχώρησης εξόδων προηγουμένων χρήσεων δύναται να είναι οι, για μία ακόμα φορά, πρωτοποριακές για το λογιστικό πλαίσιο κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων, «διαβεβαιώσεις λογιστηρίου». Πέραν του πρωτοποριακού του θέματος, η Κ.Λ.Λ.Π.Ο.Κ. έρχεται σε αντίθεση με τον ισολογισμό της 30/6/2009 τον οποίο μάλιστα υπέγραψε ο νυν Ορκωτός Λογιστής, η νυν εταιρία που παρακολουθεί λογιστικά τον ΆΡΗ, ο νυν διευθύνων σύμβουλος της ομάδας και ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ, καθώς τα έξοδα € 1.700.000,00 έπρεπε να είχαν καταχωρηθεί στον παραπάνω ισολογισμό.






Εν είδε αστεϊσμού δεν μπορούμε παρά αν ενημερώσουμε όσες εταιρίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ζημιών ύψους έως € 6.100.000,00 τα δύο τελευταία έτη, μπορούν να αποταθούν στην Κ.Λ.Λ.Π.Ο.Κ. και να ισοσκελίσουν τα αποτελέσματα χρήσεών τους. Ο ΆΡΗΣ π.χ. χρησιμοποιώντας τη παραπάνω λογική εμφανίζει κέρδη διετίας ύψους € 13.106,48.



Τέλος, επειδή σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου η αμφισβήτηση των Ορκωτών είναι «ποινικά κολάσιμη» (ευτυχώς που δεν είναι ποινικά κολάσιμη η αμφισβήτηση της Κ.Λ.Λ.Π.Ο.Κ.), ελπίζουμε να μη αμφισβητήσει τις ζημίες χρήσεως 30/6/2011 ύψους € 1.156.896,88 (βλέπε ανάλυση αποτελεσμάτων χρήσης) που αναγνωρίζει ο Ορκωτός της ΠΑΕ.



Η αλήθεια όμως όλων των αριθμών κρύβεται στην ακόλουθη αναφορά του Δ.Σ. της Λέσχης. 



«Επιβάλλεται συνεπώς ο ΑΡΗΣ να συστρατευθεί στο αίτημα αυτό, το οποίο είναι δικαιότατο και εύλογο και εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ ΑΡΗΣ. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, πολύ σύντομα θα βρεθούμε προ αδιεξόδου» .



Το αίτημα ως γνωστόν είναι η επιμήκυνση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων προς την εφορία.



« Όπως η Ελληνική πολιτεία διασφάλισε για τον εαυτό της και συνεπώς και για τους πολίτες, την επιμήκυνση αποπληρωμής των υποχρεώσεών της, το ίδιο οφείλει να εξασφαλίσει και για τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους".



Μας δείχνουν λοιπόν τον ένοχο αν βρεθούμε προ αδιεξόδου – που βρεθήκαμε έτσι και αλλιώς. Όχι όσοι κακοδιαχειρίστηκαν τα χρήματα της ομάδας. Αλλά το κράτος και η εφορία.



Πρώτα-πρώτα το δικό μας αίτημα όπως και όλων των πολιτών αυτής της χώρας είναι να φύγουν οι κακοδιαχειριστές και οι σπάταλοι από την ομάδα. Το δικό μας αίτημα είναι η διοίκηση της ΠΑΕ να σέβεται το ευρώ μας σαν να είναι δικό της, Να εφαρμόζει την ιερή αρχή της αποδοτικότητας – όπως εφαρμόζουν στις ημέρες μας όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ελλάδος (ξόδευε λιγότερα από όσα έχεις, έρχονται δύσκολες ημέρες) . Στην ΠΑΕ Άρης ζουν σε άλλο κόσμο. Σαν συνετός επιχειρηματίας πρέπει να διοικεί την ομάδα το Δ.Σ.. Και να ελέγχεται από τους θεσμούς της ομάδας.



Και στο κάτω-κάτω σε εποχές ανεργίας , τεράστιας οικονομικής κρίσης ποιο είναι το δίκαιο αίτημα. Να πληρώνουν οι ΠΑΕ τα χρέη προς τις επιχειρήσεις σε 120 δόσεις και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες σε 17 δόσεις; Αν το αίτημα είναι όλες οι υποχρεώσεις όλων των επιχειρήσεων της χώρας μας να πληρώνονται σε 120 δόσεις τότε ναι. Αλλά συνταγματικά είναι ορθό αυτό το αίτημα; Θα πληρώνει ο οικογενειάρχης τις δόσεις προς την εφορία σε 12 δόσεις και η ΠΑΕ και οι επιχειρήσεις σε 120; Αυτό χαρακτηρίζουμε δίκαιο; Ορισμένοι θεωρούν ότι οι φορολογικοί νόμοι φτιάχνονται σαν τον ιστό της αράχνης. Αν πέσει καμιά μύγα ή κανένα κουνούπι, πιάνεται. Ενώ αν πέσει σφήκα ή μέλισσα, τον σχίζει και περνάει. 


Όταν οι άνθρωποι διατάζουν τους νόμους και όχι οι νόμοι τους ανθρώπους τότε ανερυθρίαστα όσοι δημιούργησαν μετά το άρθρο 44 ανάλογο αριθμό χρεών στην ομάδα θα βάλλουν κατά της νομιμότητας και της ισότητας των πολιτών; Ορισμένοι θα μιλήσουν πάλι ότι όλα γίνονται για το καλό του Άρη, το καλό της ομάδας το οποίο είναι οι πάνω από τον νόμο , την ηθική και τα δικαιώματα των πολιτών . Και όσοι εκφράζουν διαφορετική γνώμη είναι εχθροί της ομάδας.



Λεφτά είχαμε σαν ομάδα και τα κατασπατάλησαν με μεταγραφές με το τσουβάλι (οι μάνατζερ χορεύουν στην υγεία των κορόιδων), σε ταξίδια , σε προκλητικούς μισθούς σε αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις. 



Σας ζητούμε ταπεινά συγνώμη για την κουραστική αναφορά οικονομικών όρων και αριθμών…αλλά δυστυχώς, μόνο από αυτούς μπορεί κάποιος να μάθει την αλήθεια. Ο Πλάτωνας έλεγε "συμβούλευε τους πολίτες όχι τα ευχάριστα, αλλά τα άριστα». Αυτό επιδιώξαμε με το παρόν κείμενο συνδυασμό τεχνοκρατικής ανάλυσης αλλά και παρέμβασης στα πράγματα που ταλανίζουν την ομάδα μας.



Όσοι από σας προβληματιστήκατε και σας δημιουργήθηκε η διάθεση να ψάξετε, να ρωτήσετε, να μάθετε, να συμμετάσχετε διαμορφώνοντας τη δική σας γνώμη, είστε η ελπίδα ανάστασης του μεγάλου ΆΡΗ μας.


_______________________________________________________________________


Το κείμενο γράφηκε από τον Κυριάκο Πασχαλίδη (οικονομολόγο, φίλαθλο του Άρη) και έτυχε ελάχιστης επιπρόσθετης επεξεργασίας από τον Ισαάκ Ξανθόπουλο, οικονομολόγο, μέλος της Λέσχης φίλων Άρη . Οι ανωτέρω αποτελούν μέλη της ένωσης προσώπων με τίτλο «ΑΡΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ» που ως στόχους μεταξύ άλλων έχει : να παρεμβαίνει με προτάσεις και ιδέες για την έντιμη και διαφανή διοίκηση της ομάδας μας καθώς και την άμεση ή έμμεση διοίκηση της ομάδας από τους ίδιους τους φιλάθλους της (σε κάθε επίπεδο διοίκησης και αποφάσεων).