Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Η αδέκαστη Ουέφα και η παραπληροφόρηση.


5 χρόνια (αρχής γενομένης)

4 χρόνια

3 χρόνια (μετά από κάποιες ώρες)

2 χρόνια

1 χρόνο (ύστερα από αρκετές ώρες, 1 ή 2 ημέρες)




Στις 28 Ιουλίου η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπες Λίγκας με απόφασή της τιμώρησε τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα με υποβιβασμό στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως των 2 τελευταίων θέσεων στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα της Σούπερλιγκ της αγωνιστικής περιόδου 2010 - 2011. Ακόμα επέβαλλε στις Π.Α.Ε. Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλα πρόστιμο 300.000 ευρώ, στους Αχιλλέα Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη χρηματική ποινή 90.000 ευρώ έκαστος και απαγόρευση για όλη τη ζωή τους εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και εκτέλεση οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας.


Την Τετάρτη 10 Αυγούστου ήρθε η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να ανατρέψει ως ένα βαθμό την παραπάνω απόφαση και να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα με παραμονή στην Σούπερλιγκα (από μια άποψη είναι πραγματικά τιμωρία το να παίρνεις μέρος στην εν λόγω διοργάνωση) και αφαίρεση (-10) βαθμών από τον πρώτο και (-8) βαθμών για την δεύτερη στο καινούργιο πρωτάθλημα της περιόδου 2011 - 2012.


Από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση της επιτροπής εφέσεων της Ε.Π.Ο. ξεκίνησε μια ολόκληρη εκστρατεία εναντίωσης κατά της «αθωωτικής» απόφασης όπως την χαρακτήριζαν, με κυρίαρχο μοχλό τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνεπικουρούμενα από αθλητικούς και πολιτικούς φορείς.


Αιχμή του δόρατος υπήρξε το επιχείρημα ή σωστότερα η ψευδής είδηση, πως η Ουέφα τιμώρησε με πενταετή αποκλεισμό τον Ολυμπιακό Βόλου, σε αντίθεση με την Ε.Π.Ο. που χάιδεψε και συγκάλυψε το βρώμικο παρασκήνιο και έβαλε εμπόδια στην προσπάθεια κάθαρσης και εξυγίανσης που συντελείτε.


Τα «η Ε.Π.Ο. έσωσε», «η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε», «οι ελληνικοί θεσμοί καλύπτουν και κουκουλώνουν» «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτουργούν», , «με 5 χρόνια..», «με 3 χρόνια..», ακόμη ηχούν στ΄αυτιά μας έστω και αν περάσαν κάμποσες ημέρες από τότε.


Παραπλήσια ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, δήλωνε πως: «Την ώρα που η ΟΥΕΦΑ δείχνει αποφασιστικότητα για την πάταξη των στημένων αγώνων η ελληνική αθλητική δικαιοσύνη μαλακώνει τις ποινές. Η Πολιτεία σέβεται τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, αλλά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου». «Για το σκοπό αυτό αξιολογούμε συνεχώς την αξιοπιστία των συνομιλητών μας και χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: κρατικά χρήματα (εννοεί την χορηγία - εμπορική συμφωνία του Ο.Π.Α.Π.), κρατικά στάδια (το Ανθή Καραγιάννη και το Ε.Α.Κ. Βόλου ανήκουν στους δήμους, το Πανθεσσαλικό στην εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.) , κρατική τηλεόραση (και οι δυο ομάδες έχουν συμβόλαιο με την Νόβα και όχι με την Ε.Ρ.Τ.). Τις αποφάσεις μας θα τις ανακοινώσουμε συν ολικά και συντεταγμένα».


Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε πως: «Εγώ σας είπα τι πιστεύει ο ελληνικός λαός. Είναι σαφές, ότι όταν υπάρχει τόσο μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ των αποφάσεων της ΟΥΕΦΑ και της αθλητικής δικαιοσύνης, πως υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Όχι μικρό θέμα, ένα τεράστιο θέμα». «Είναι απαράδεκτες οι αποφάσεις. Από κει και πέρα η αθλητική δικαιοσύνη δεν είναι υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου, όπως γνωρίζετε, εντάσσεται στις γενικότερες διεθνείς διαδικασίες της ΟΥΕΦΑ». «Αλλά, από κει και πέρα, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να κρίνουμε αυτές τις αποφάσεις κι ότι η Πολιτεία δε θα πρέπει να κάνει αυτό που μπορεί να κάνει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και των εργαλείων που έχει».




Όσο γενικευμένη, εκτεταμένη και με μπόλικη ηχορύπανση, ήταν η προβολή της ψευδής είδησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περί πενταετούς αποκλεισμού του Ολυμπιακού Βόλου από την Ουέφα, άλλο τόσο περιορισμένη, μεμονωμένη και με διακριτικότητα, εν είδει ερωτικής εξομολόγησης, ήταν η ανασκευή της και η παρουσίαση της πραγματικής ποινής που έφαγε η ομάδα του Βόλου από την Ουέφα.


Αφού αυτή δεν εξυπηρετούσε τελικά το «η ΟΥΕΦΑ τιμωρεί, η Ε.Π.Ο. σώζει», «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτουργούν, οι ελληνικοί θεσμοί καλύπτουν και κουκουλώνουν» και η σκληρότητά της ήταν εφάμιλλη της απόφασης της επιτροπής εφέσεων της Ε.Π.Ο. παρά συνέκλινε προς το μέρος της απόφασης της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερλιγκας. Όπως είπε και ο Μισέλ Πλατινί στην πρόσφατή του επίσκεψη στην χώρα μας: «θέλουμε να είμαστε κοντά στις δικαιοσύνες των χωρών».




H Ουέφα αφού τόσο καιρό κρατούσε στάση αναμονής και περίμενε πρώτα την ελληνική δικαιοσύνη να λαλήσει για να εκδώσει την απόφασή της, την ίδια ημέρα, Τετάρτη 10 Αυγούστου, συντονισμένη με την Ε.Π.Ο., η πρωτοβάθμια πειθαρχικής της επιτροπή αποφάσισε για μονοετή αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όχι για 5 ή για 3 και άλλες ιστορίες γι΄αγρίους που διαδιδόταν. Ο επιπλέον τριετής αποκλεισμός που έφαγε θα ισχύσει μόνο σε περίπτωση που την επόμενη πενταετία η ομάδα του Βόλου απασχολήσει ξανά για κάποιο λόγο την Ουέφα. Η όλη ποινή παρέμεινε απαράλλακτη και στην επιτροπή εφέσεων της Ουέφα.


Έτσι ο Ολυμπιακός Βόλου αποκλείστηκε για 1 χρόνο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή από την συνέχεια του Γιουρόπα Λιγκ και τους αγώνες με την Παρί Σεν Ζερμέν, αφού πρώτα στους 2 προκριματικούς γύρους συμμετείχε κανονικά και οι πόντοι που εισέπραξε, με 3 νίκες και 1 ισοπαλία, θα μετρήσουν κανονικά στο συντελεστή του.




Το μόνο που απομένει από ΄δω και πέρα είναι να βγει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, αν και ως γνωστών σέβεται τις αποφάσεις, το αυτοδιοίκητο της Ουέφα και δεν παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, αθλητικής και μη και να μας πει τι μέτρα θα πάρει ενάντια στην Ουέφα εξαιτίας της απόφασής της σκάνδαλο (για να χρησιμοποιήσω ένα δικό τους αγαπημένο όρο). Αν και το μόνο που θα παίξει σίγουρα δημοσιογραφικά είναι η σθεναρή στάση της Ουέφα να διατηρήσει την τρομερή ποινή αποκλεισμού του Ολυμπιακού Βόλου στην επιτροπή εφέσεών της, σε αντίθεση με την επιτροπή εφέσεων της Ε.Π.Ο.


Ας δούμε όμως μερικές ακόμα καταδικαστικές αποφάσεις της αδέκαστης Ουέφα από το ένδοξο παρελθόν.



Το "Apito Dourado" (χρυσή σφυρίχτρα) έκανε την εμφάνισή του αρχικά στην Πορτογαλία το 2004, την στιγμή που η Πόρτο ήταν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και όδευε ολοταχώς προς την κούπα και λίγο πριν η οικοδέσποινα Πορτογαλία διοργανώσει το Euro, όταν αρκετές αξιοσέβαστες, πέρα από κάθε υποψία, φυσιογνωμίες της εγχώριας ποδοσφαιρικής σκηνής κατηγορήθηκαν για απόπειρες δωροδοκίας και διαφθορά. Ανάμεσα στους υπόπτους ήταν και ο πρόεδρος της Πόρτο, Νούνο Πίντο Ντα Κόστα, ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Λίγκας, πρώην πρόεδρος της Μποαβίστα (ομάδα της πόλης του Πόρτο) και δήμαρχος του Γκοντομάρ, Βαλεντίμ Λουρέιρο και ο αρχιδιαιτητής, Αντόνιο Πίντο ντε Σούζα.


Η υπόθεση με τον καιρό θάφτηκε και στη συνέχεια ξεχάστηκε με τον πρόεδρο της πορτογαλικής ομοσπονδίας, έως και σήμερα, Ζιλμπέρντο Μανταΐλ , να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην συγκάλυψή του.


Το Δεκέμβριο του 2006 η πρώην σύντροφος του Πίντο ντα Κόστα, Καρολίνα Σαλγκάντο, έβγαλε ένα από τα συνήθη αυτοβιογραφικά βιβλία που συνηθίζουν να βγάζουν οι κυρίες της showbizz, με τίτλο "Eu, Carolina" (Εγώ η Καρολίνα), το οποίο έγινε και ταινία, όπου ισχυριζόταν ότι ο πρώην σύντροφός της και πρόεδρος της Πόρτο της είχε εκμυστηρευτεί αρκετές περιπτώσεις στις οποίες είχε πάρει μέρος σε στήσιμο αγώνων.




Το βιβλίο είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει αναψηλάφηση της υπόθεσης το 2ΟΟ7 αυτή τη φορά ως "Αpito Final" (τελική σφυρίχτρα) και να ανοίξουν πάλι 2 υποθέσεις (απ΄το 2004) του Πίντο ντα Κόστα που ήταν κλειστές προς το παρόν και αφορούσαν υποθέσεις δωροδοκίας για παιχνίδια της Πόρτο με την Μπέιρα Μαρ και την Αμαδόρα.




Τα αποτελέσματα της έρευνας για μια ακόμη φορά ήταν πολύ κάτω του αναμενόμενου με βάση τον ντόρο που είχε ξεσπάσει. Ο Πίντο ντα Κόστα τον Μάρτιο του 2008 παραπέμπεται για τον αγώνα με την Μπέιρα Μαρ ενώ ο έτερος αγώνας της Πόρτο με την Αμαδόρα μπαίνει για δεύτερη φορά στο αρχείο, τον Ιούνιο του 2008 και η Καρολίνα Σαλγκάντο κατηγορείτε για ψευδορκία.


Τον Μάιο του ίδιου έτους η Μποαβίστα αποβάλλεται στην αμέσως επόμενη κατηγορία για δωροδοκία και η Πόρτο παρ΄ότι κρίνετε ένοχη για τον αγώνα με την Μπέιρα - Μαρ της αφαιρούνται τελικά 6 βαθμοί, σ΄ένα πρωτάθλημα που ήταν καμιά δεκαπενταριά πόντους μπροστά.


Ο περιβόητος πρόεδρος της Πόρτο, Πίντο ντα Κόστα τιμωρείται με διετή αποκλεισμό αλλά συνεχίζει να ασκεί δημόσια τα προεδρικά καθήκοντά του. Ο πρόεδρος της Μποαβίστα και υιός του Βαλεντίμ Λουρέιρο, Ζοάο Λουρέιρο, τιμωρείται με τετραετή αποκλεισμό και με 1 χρόνο ο πρόεδρος της Ουνιάο Λεϊρία, Ζοάο Μπαρτολομέου. 5 διαιτητές καρατομούνται, ενώ τον Ιούλιο του 2008 ο Βαλεντίμ Λουρέιρο κρίνετε ένοχος όχι για διαφθορά αλλά για κατάχρηση εξουσίας και τιμωρείται με ποινή τριετής φυλάκισης με αναστολή.


Το πιο ενδιαφέρον σημείο στην όλη υπόθεση έχει να κάνει με το κομμάτι που αφορά την αδέκαστη, αδιάφθορη, σκληρή από ατσάλι, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, Ουέφα. Το καλοκαίρι του 2008 τιμωρεί την Πόρτο με αποβολή από το Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου και μετά από λίγες μέρες έρχεται η Επιτροπή Εφέσεων της να άρει άρον άρον την αρχική απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής και να επιτρέψει στην Πόρτο τελικά ν΄αγωνιστεί, σώζοντας πιθανόν τον Πλατινί από μελλοντικές συνέπειες.


Η Μπενφίκα (θα έπαιρνε την θέση της Πόρτο) και η Βιτόρια Γκιμαράες (θα ανέβαινε στο κύπελλο Ουέφα) που είχαν έννομο συμφέρον από αυτήν την εξέλιξη προσέφυγαν εκεί που απευθύνονται ως τελευταία ελπίδα για να δικαιωθούν και όλες οι εν δω εγχώριες ομάδες όταν δεν έχουν τι να κάνουν και θέλουν απλά να περάσουν την ώρα τους, θεωρώντας το συνάμα και ως το πιο αξιόπιστο μέσο προσφυγής. Δηλαδή το CASΗ ή γνωστότερο και ως CAS (το ανώτατο διαιτητικό δικαστήριο της Λωζάννης). Για να αρπάξουν και μια γενναιόδωρη άρνηση και από εκεί.


Τον Απρίλιο του 2009 η ποινική δικαιοσύνη της Πορτογαλίας απαλλάσσει τον Πίντο ντα Κόστα για πάντα απ΄όλες της κατηγορίες που τον βάραιναν για τον αγώνα με την Μπέιρα - Μαρ. Έτσι μετά από μια πολύχρονη ταλαιπωρία κάπου εκεί ολοκληρώνετε η πολύβουη ιστορία του «Apito Dourado» που έγινε «Αpito Final»..




Η ιταλική ποδοσφαιρική σκηνή άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πρωταθλήτρια σκανδάλων (μαζί με την Αγγλία και την Γερμανία) αφού από την γέννεση της ως σήμερα δεν έπαψε ποτέ να μας τροφοδοτεί με γαργαλιστικές ιστορίες παρασκηνίου και αποκαλύψεις. Σκάνδαλα εμφανίζονται, σκάνδαλα εξαφανίζονται, καινούργια παίρνουν την θέση των παλιών και για ακόμα περισσότερα δεν θα μάθουμε ποτέ τίποτα. Όσες αποκαλύψεις και να έχουν γίνει τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει την πορεία τους.


Από το "Τορίνο - Γιουβέντους" το μακρινό 1927, το "Totonero" (Προπο-Μαύρο) το 1980, το "Calcioscommesse" (Ποδοσφαιρικό στοίχημα) το 1986, το "Calciopoli-Moggiopoli" το 2006 έως το σημερινό "Scommessa" (Στοίχημα) η στρογγυλή της θεά είναι γεμάτη απο ιστορίες χρήματος και διαπλοκής.


Το Calciopoli (Καλτσιόπολι) εμφανίστηκε το Μάιο του 2006 για να «συγκλονίσει» το ποδοσφαιρόφιλο και μη κοινό της γείτονας χώρας και μαζί εκκατομύρια άλλους σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσαν έντρομοι τα όσα «απίστευτα» εκτυλλίσονταν, μη μπορόντας να πιστέψουν τα όσα έβλεπαν, άκουγαν και διάβαζαν.


Φυσικά τίποτα το πρωτόγνορο και άγνωστο δεν αποκαλύπτονταν, παρά σε κοινή θέα αυτή τη φορά. Ένα εκτενές δίκτυο που αποτελούνταν όπως συνήθως απο παράγοντες ομάδων, αρχιδιαιτητές, υψηλά υφιστάμενα πρόσωπα ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και ποδοσφαιριστές κανόνιζε τα του ποδοσφαίρου.


Συνολικά εξετάστηκαν 49 άτομα και ερευνήθηκαν ως "ύποπτα" 34 παιχνίδια ανάμεσά τους 19 αγώνες της Serie A της περιόδου 2004-5 και 14 της περιόδου 2005-6.


Περί ποινών και πως παίρνουν την κατιούσα.. όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν περί του αντιθέτου. Οτι αυτά γίνονται μόνο εδώ, ενώ στην πολιτισμένη Ευρώπη επικρατεί η κάθαρση, η διαφάνεια, εκεί η δικαιοσύνη είναι σκληρή, αμείλικτη και άλλες τρίχες κατσαρές..


Στις 4 Ιουλίου του 2006 γνωστοποιούνται οι ποινές που ζήτησε ο ομοσπονδιακός ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Αυτές περιλαμβάνουν την πτώση της Γιουβέντους τουλάχιστον στην Serie C1 και των Λάτσιο, Φιορεντίνα, Μίλαν τουλάχιστον στην Serie Β.


Στις 14 Ιουλίου ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής επιτροπής εφέσεων ανακοινώνει την πρωτόδικη απόφαση. Η Γουβέντους τελικά υποβιβάζετε στην Serie Β και τιμωρείτε με αφαίρεση 30 βαθμών για την ερχόμενη σεζόν 2006-7. Οι Φιορεντίνα και Λάτσιο υποβιβάζονται στην Serie B. Η Μίλαν τελικά παραμένει στην Serie Α, τιμωρείτε με αφαίρεση 15 βαθμών για την ερχόμενη σεζόν 2006-7 και με αφαίρεση 44 βαθμων στο προηγούμενο πρωτάθλημα της περιόδου 2005-6.


Μετά απο λίγες ημέρες και ενώ έχει προηγηθεί η ένσταση των ομάδων το ομοσπονδιακό αθλητικό δικαστήριο ανακοινώνει τις τελικές ποινές. Η Γιουβέντους υποβιβάζετε οριστικά στην Serie B αλλά -30 βαθμοί γίνονται -9 (για να μπορέσει να ανέβει αμέσως). Η Φιορεντίνα τελικά παραμένει στην Serie Α και τις αφαιρούνται 15 βαθμοί για την ερχόμενη σεζόν 2006-7. Η Λάτσιο τελικά παραμένει στην Serie A, τις αφαιρούνται 3 βαθμοί για την ερχόμενη σεζόν 2006-7 και 30 βαθμοί απο το προηγούμενο πρωτάθλημα της σεζόν 2005-6. Η Μίλαν παραμένει οριστικά στην Serie A, οι -15 της ερχόμενης περιόδου γίνονται -8 και οι -44 της προηγούμενης περιόδου γίνονται -30 (για να τερματίσει στην 3η θέση και να παίξει στα προκριματικά του τσαμπιονς λιγκ, αλλιώς με τους -44 τερμάτιζε στην 9η θέση).


Στις 13 Αυγούστου ο ομοσπονδιακός αθλητικός εισαγγελέας στέλνει την Ρετζίνα που κατηγορούνταν και αυτή για συμμετοχή απο την Serie A στην Serie B αλλά στις 17 Αυγούστου επιστρέφει και αυτή ξανά στην Serie Α και της αφαιρούνται 11 βαθμοί στην ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Η Αρέτζο που αγωνιζόταν στην Serie B παρέμεινε στην κατηγορία και ξεκίνησε το νέο πρωτάθλημα με -6 βαθμούς.


Από την Γιουβέντους ως γνωστών αφαιρέθηκαν οι τίτλοι της περιόδου 2004-5 και 2005-6 με τον μεν πρώτο έως σήμερα να παραμένει ορφανός, ενώ ο δεύτερος απονεμήθηκε στην Ίντερ αφού μετά την αφαίρεση των 30 βαθμών απο την Μίλαν και τον υποβιβασμό της Γιουβέντους ήταν η τρίτη κατά σειρά. Φυσικά ερίζουν ακόμη με την Γιουβέντους για τον τίτλο στα δικαστήρια.


Η Μίλαν τιμωρήθηκε με 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, η Γιουβέντους με 3 και η Φιορεντίνα με την Λάτσιο απο 2. Η Ρετζίνα τιμωρήθηκε με 68.ΟΟΟ ευρώ πρόστιμο.


Σε 19 πρόσωπα απονεμήθηκαν ποινές, που αν ήταν ελληνικές θα τις χαρακτήριζαν τουλάχιστον αστείες και πρόκληση, 3 μηνών έως 5 χρόνια στέρησης φίλαθλης ιδιότητας. Με τον στοχοποιημένο ως ενορχηστρωτή του Calciopoli, Λουτζιάνο Μότζι, τότε γενικού διευθυντή της Γιουβέντους, να του επιβάλλετε ποινή στέρησης φίλαθλης ιδιότητας δια βίου η οποία μετά απο έφεση μετατράπηκε σε 5 χρόνια!


Φυσικά δεν αποδείχτηκε ποτέ τίποτα..


Όσον αφορά τις τιμωρίες που επέβαλλε η Ουέφα δεν έχω κάτι να πώ γιατί δεν υπάρχει κάτι να πεις. Μάλλον αναμένονται απο ώρα σε ώρα..




Για τέλος θα βάλω να ξαναπαίξει η γνωστή κασσέτα που είχε κολλήσει για πολλές ώρες και μέρες. Καλή μας ακρόαση λοιπόν! Η ΟΥΕΦΑ τιμωρεί, η ΕΠΟ σώζει.. η ΟΥΕΦΑ τιμωρεί, η ΕΠΟ σώζει.. η ΟΥΕΦΑ τιμωρεί, η ΕΠΟ σώζει.. ουπς ξεκόλησε.. Η ΕΠΟ σώζει, η ΟΥΕΦΑ τιμωρεί, η ΕΠΟ σώζει, η ΟΥΕΦΑ τιμωρεί.. η ΕΠΟ σώζει, η ΟΥΕΦΑ τιμωρεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: