Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ο νέος πειθαρχικός κώδικας.

Η Ε.Π.Ο. ανακοίνωσε την Τετάρτη το νέο της πειθαρχικό κώδικα για την νέα αγωνιστική περίοδο 2011 - 12, όπως κωδικοποιήθηκε και εγκρίθηκε στις 21/7/2011 με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου και επικυρώθηκε από τη γενική συνέλευση των ενώσεων μελών της ομοσπονδίας στις 22/7/2011.

Ο νέος πειθαρχικός κώδικας περιλαμβάνει χρηματικές και μη ποινές εναντίον ομάδων ή φυσικών προσώπων για περιπτώσεις επεισοδίων, πανό, συνθημάτων, πυρσών... πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξαλείψουν ότι θεωρείτε ανεπιθύμητο γι΄αυτούς. Παράλληλα ο αναθεωρημένος τιμοκατάλογος χρηματικών ποινών είναι προσαρμοσμένος στις σύγχρονες απαιτήσεις για ζεστό παρά που θα ενισχύσει τα πεσμένα ταμεία της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και του κράτους που τόσο έχουν ανάγκη αυτόν τον καιρό. Ας δούμε τι περιλαμβάνει το μενού. *Στις χρηματικές ποινές συμπεριλαμβάνετε Φ.Π.Α. 23%.

Οι ποινές επιβάλλονται με βάση τις περιγραφές και τις αναφορές των αξιωματούχων του αγώνα και ως συμπληρωματικά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εκθέσεις της αστυνομίας και το οπτικό υλικό του αγώνα.


Λέιζερ
, πανό, συνθήματα.


Για την χρησιμοποίηση λέιζερ επιβάλλετε χρηματική ποινή 10 - 12 χιλιάδες ευρώ, την ανάρτηση πανό με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο, την εκφώνηση συνθημάτων και φράσεων με απρεπή και υβριστικό περιεχόμενο, επιβάλλετε ποινή από 5 - 10 χιλιάδες ευρώ.

Πριν την έναρξη, ο παρατηρητής του αγώνα κάνει προειδοποίηση από τα μεγάφωνα του αγώνα να σταματήσουν τα συνθήματα... επισημαίνοντας την βαρύτητα των ποινών που θα υποστεί η ομάδα.

Εν συνεχεία και εφόσον αυτά συνεχίζονται σημειώνει στο Φύλλο Αγώνα τα τεκταινόμενα και τον χρόνο που διαπράχθηκαν, ενώ το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο επιβάλει 30.000 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

Εφόσον ο αγώνας διακοπεί η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με 50.000 ευρώ πρόστιμο.

Εφόσον ο διαιτητής και ο παρατηρητής του αγώνα δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, ο μεν πρώτος παραπέμπεται για πειθαρχικό έλεγχο, ενώ ο δεύτερος διαγράφετε από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα.


Πυρσοί
, φωτοβολίδες, κροτίδες.


Το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων.. πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια και μετά την λήξη του αγώνα, εφόσον δεν έχει επακολουθήσει ρίψη αυτών, τιμωρείται αρχικά με 20 - 40 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (2η φορά) η χρηματική ποινή διπλασιάζεται, ενώ σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (3η φορά) η χρηματική ποινή τριπλασιάζεται και επιπρόσθετα επιβάλλετε ποινή τιμωρίας της έδρας κεκλεισμένων των θυρών από 1 - 2 αγωνιστικές.

Σε κάθε νέα περίπτωση υποτροπής σε επόμενο αγώνα (, , 6η φορά) οι επιβληθείσες ποινές του προηγούμενου αγώνα διπλασιάζονται.


Ρίψεις αντικειμένων
.


Η ρίψη πάσης φύσεως αντικειμένων τιμωρείται, αν ο διαιτητής δεν είχε διακόψει πρωτύτερα τον αγώνα εξαιτίας της ρίψης, με χρηματική ποινή 35 χιλιάδων ευρώ, ενώ αν ο διαιτητής τον είχε διακόψει με 50.000 ευρώ.

Αν μετά την επανέναρξη του αγώνα αυτός διακοπεί προσωρινά ξανά για πάνω από 15 λεπτά εξαιτίας της ρίψης αντικειμένων, τότε επιβάλλετε χρηματική ποινή 75.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς κόσμο από 1 - 2 αγωνιστικές, ενώ εάν μετά την εκ νέου επανέναρξη του αγώνα υπάρξει ξανά ρίψης και οριστική διακοπή της αναμέτρησης τότε επιβάλλετε χρηματική ποινή 100.000 ευρώ και ποινή κεκλεισμένων των θυρών για 2 - 3 αγωνιστικές.

Αν εξαιτίας της ρίψης υπάρξει έστω και ελαφρύς τραυματισμός προσώπου που βρίσκετε νόμιμα στον αγωνιστικό χώρο, πέρα των άνωθεν ποινών και υπάρξει οριστική διακοπή του αγώνα, επιβάλλετε επιπρόσθετα κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας και αφαίρεση 3 βαθμών από την βαθμολογία.

Εάν η ρίψη των αντικειμένων πραγματοποιείτε πριν την έναρξη ή μετά την λήξη του αγώνα, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή ύψους από 30.000 - 150.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από 1 - 3 αγωνιστικές, ανάλογα με την βαρύτητα της περίστασης.

Σε περίπτωση υποτροπής όλων των άνωθεν περιπτώσεων, σε επόμενο αγώνα της ομάδας, οι επιβληθείσες ποινές διπλασιάζονται.


Μεμονωμένα επεισόδια
.


Σε περίπτωση μεμονωμένων επεισοδίων πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα επιβάλλετε χρηματική ποινή 6 - 40 χιλιάδες ευρώ αν τα επεισόδια έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου, εκτός τον κερκίδων ή των αποδυτηρίων, 10 - 80 χιλιάδες ευρώ αν πραγματοποιήθηκαν στις κερκίδες ή στα αποδυτήρια, 15 - 100 χιλιάδες ευρώ αν έγιναν στον αγωνιστικό χώρο και 20 - 100 χιλιάδες ευρώ αν διεξήχθησαν στον χώρο των επισήμων.

Σε περίπτωση υποτροπής (2η φορά) οι χρηματική ποινή διπλασιάζεται, ενώ σε περίπτωση εκ νέου υποτροπής (3η φορά) οι προαναφερόμενες χρηματικές ποινές διπλασιάζονται και επιβάλλετε επιπρόσθετα ποινή διεξαγωγής αγώνα κεκλεισμένων των θυρών από 1 - 2 αγωνιστικές.

Εκτεταμένα επεισόδια.


Σε περίπτωση εκτεταμένων επεισοδίων πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα επιβάλλετε χρηματική ποινή80 - 150 χιλιάδες ευρώ εάν τα επεισόδια έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου και 100 - 180 χιλιάδες ευρώ αν έγιναν στις κερκίδες ή στα αποδυτήρια

Σε αυτές τις 2 περιπτώσεις και ανάλογα με την βαρύτητα των επεισοδίων το δικαιοδοτικό όργανο σωρευτικά με την χρηματική ποινή μπορεί να επιβάλει και ποινή κεκλεισμένων των θυρών από 1 - 2 αγωνιστικές.

Σε περίπτωση εκτεταμένων επεισοδίων πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα εντός του αγωνιστικού χώρου επιβάλλετε χρηματική ποινή 120 - 250 χιλιάδες ευρώ, ποινή κεκλεισμένων των θυρών 2 - 3 αγωνιστικές και αφαίρεση 3 βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα.

Σε περίπτωση υποτροπής (2η φορά) όλων των παραπάνω περιπτώσεων οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται και επιβάλλετε ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς κόσμο 4 αγωνιστικών και αφαίρεση 5 βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα. Σε περίπτωση εκ νέου υποτροπής ( φορά) επιβάλλετε μαζί με την διπλασιασμένη χρηματική ποινή, ποινή κεκλεισμένων των θυρών 6 αγωνιστικών και αφαίρεση 8 βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα. Σε κάθε νέα περίπτωση υποτροπής (4η φορά, 5η φορά..) η επιβληθείσα μη χρηματική ποινή επαυξάνεται κατά 2 αγωνιστικές και η αφαίρεση βαθμών κατά 5.


Καθορισμοί, έκτιση ποινών.


Όλες οι κατά περίπτωση ποινές επιβάλλονται σε βάρος της υπεύθυνης ομάδας είτε αγωνίζεται στην έδρα της, εκτός ή σε ουδέτερο γήπεδο.

Οι αποφάσεις σε 1ο βαθμό για την επιβολή των ποινών βγαίνουν σε αποκλειστική προθεσμία 7 ημερών από την διάπραξη των παραβάσεων και σε 2ο βαθμό σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών από την υποβολή της έφεσης.

H καταβολή της χρηματικής ποινής γίνετε μέσα σε 30 ημέρες από την έκδοση της απόφασης η οποία κοινοποιείτε εγγράφως στην ενδιαφερόμενη Π.Α.Ε. ή σωματείο από το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο ή την διοργανώτρια αρχή. Το χρονικό διάστημα των 30 ημερών ισχύει από την ημέρα της έγγραφης κοινοποίησης της απόφασης.

Οι ποινές αρχίζουν από την 1η ημέρα μετά την επιβολή τους, αγωνιστική ημέρα κατά την οποία η υπαίτια ομάδα είναι δικαιούχος.

Ειδικά οι αποφάσεις που αφορούν διεξαγωγή αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο και διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές εκτελούνται την αμέσως επόμενη από την έκδοσή τους αγωνιστική ημέρα κατά την οποία οι ομάδες είναι γηπεδούχοι, εκτός και αν μεταξύ της έκδοσης της απόφασης και της τέλεσης του αγώνα - μη συμπεριλαμβανομένης της ημέρας έκδοσης της απόφασης και ημέρα διεξαγωγής του αγώνα - μεσολαβεί διάστημα μικρότερο από 5 ημέρες, οπότε η απόφαση εκτελείτε την μεθεπόμενη αγωνιστική.

Εφ΄όσον οι ποινές δεν εκτιθούν στο σύνολό τους η μερικώς κατά την περίοδο που επιβλήθηκαν μεταφέρονται στη αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αν η καταβολή της χρηματικής ποινής που επιβλήθηκε δεν γίνει εντός 30 ημερών από την τελεσιδικία της απόφασης στη διοργανώτρια, κάθε αγώνας της ομάδας που οφείλει δεν ορίζετε και κατοχυρώνετε υπέρ της αντιπάλου ομάδας. Σε περίπτωση δε ορισμού του αγώνα ή διεξαγωγής του, ο έχων έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει τον ορισμό και το αποτέλεσμα του αγώνα. Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξις το οφειλόμενο συνολικό ποσό πρέπει να είναι ίσο ή ανώτερο των 150 ευρώ για τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, των 500 ευρώ για τα πανελλήνια ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και των 3.000 ευρώ για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.


Τοπικά πρωταθλήματα
.


Στα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα Α΄, Β΄, Γ΄ κατηγορίας και στα πρωταθλήματα υποδομών επιβάλλετε κατά περίπτωση χρηματική ποινή από 50 έως 1.000 ευρώ και αποκλεισμός του δικαιώματος του σωματείου να αγωνίζεται στην έδρα του με το οριζόμενο γήπεδο να βρίσκετε στα γεωγραφικά όρια της ένωσης.

Σε περίπτωση επεισοδίων μεγάλης έκτασης ή σοβαρότητας δύναται να επιβληθεί ποινή αποκλεισμού ομάδας από τους αγώνες μέχρι 1 χρόνο.

Στα τοπικά πρωταθλήματα η διοργανώτρια αρχή μπορεί να επιβάλλει στην υπαίτια ομάδα ποινή στέρησης του να αγωνίζεται στην έδρα της όταν είναι γηπεδούχος από 1 - 4 αγωνιστικές ημέρες, ανάλογα με την έκταση ή την σοβαρότητα των επεισοδίων. Οι παραπάνω ποινές διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Στα πανελλήνια ερασιτεχνικά πρωταθλήματα επιβάλλονται ποινές μέχρι 3.000 ευρώ και στα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι 1.000 ευρώ.

*Οι χρηματικές ποινές επιβάλλονται εις ολόκληρον για τις ομάδες της Α΄Εθνικής κατηγορίας, κατά τα 3/4 για τις ομάδες της Β΄Εθνικής, κατά τα 2/4 για τις ομάδες της Γ΄Εθνικής και κατά το 1/4 για τις ομάδες των πανελλήνιων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, των πρωταθλημάτων υποδομής Ε.Π.Ο. και των πρωταθλημάτων υποδομής των Π.Α.Ε.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΠΙΛΑΒΙΟΣ

Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ