Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Δράσεις εντός και εκτός γηπέδου.

Εκτεταμένες συγκρούσεις που κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ξέσπασαν την περασμένη Τρίτη στην πόλη του Βόλου μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου στην Δ΄κατηγορία με την αιτιολογία ότι η ομάδα του Βόλου δεν είχε προχωρήσει σε μεταβολή του μετοχολογίου της ύστερα απ' την ποινή του δια βίου αποκλεισμού με την οποία τιμωρήθηκε απ' την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη ο Αχιλλέας Μπέος.

Στην πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχαν περισσότερα από 2 χιλιάδες άτομα ενώ κατά την διάρκεια των ταραχών έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ, πέτρες, μάρμαρα, κοντάρια και άλλα συναφή μέσα.

Προκλήθηκαν φθορές (σπάσιμο τζαμιών) στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. νομού Μαγνησίας, του εργατικού κέντρου και στο γραφείο τοπικού βολευτή (φθορές σε επίπλωση, υπολογιστές κλπ). Ακόμη προκλήθηκαν φθορές σε υαλοπίνακες και προσόψεις 3 τραπεζών, του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου και του Κ.Ε.Π. Βόλου. Επίσης υπήρξαν φθορές στους υαλοπίνακες δύο υπηρεσιακών οχημάτων και στο εσωτερικό 1 τράπεζας (Εθνικής).

Ενώ περισσότεροι από 120 κάδοι απορριμμάτων χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα, για την παρεμπόδιση των αστυνομικών δυνάμεων και την αντιμετώπιση των δακρυγόνων.

Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και ένας πολίτης από πέτρα ματατζή ενώ διακομίσθηκαν στο γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο της πόλης τουλάχιστον 8 άτομα εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων από τα δακρυγόνα, μεταξύ των οποίων 3 έγκυες, 4 παιδιά και 1 βρέφος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ενώ προέβησαν συνολικά σε 23 προσαγωγές από τις οποίες 17 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αδικήματα πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Από τους συλληφθέντες 7 ήταν ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Άλλα 9 άτομα που κατηγορούνταν για πλημμελήματα οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την διεξαγωγή της δίκης τους στις 5 Σεπτεμβρίου. Τέλος ένας 32χρονος που αντιμετώπιζε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα (εμπρησμό και έκρηξη) αφέθηκε και αυτός ελεύθερος, ενώ του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, εμφάνισης κάθε 1 και 15 στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυήσεως ποσού 7.000 ευρώ μέχρι την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη.


Την επομένη ημέρα, Τετάρτη, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν, χωρίς να έχει γίνει κάτι μέχρι εκείνη τη στιγμή, κάνοντας χρήση δακρυγόνων εναντίον κόσμου που πραγματοποιούσε πορεία συμπαράστασης στους χθεσινούς συλληφθέντες. Ενώ έντονη ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην πόλη αφού αυτές ενισχύθηκαν και με δυνάμεις από την Λάρισα, την Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα.

Οι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται ακόμη πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράματα για μια ομάδα (αφού για το μόνο που κινητοποιούνται είναι αυξήσεις στους μισθούς τους και άλλες κλαδικές διεκδικήσεις), ενώ ο συνήθης ύποπτος τον τελευταίο καιρό, Παύλος Γερουλάνος, ξαναχτύπησε λέγοντας πως: «Αμφισβητώ το αν και κατά πόσο μια ολόκληρη πόλη, είναι έτοιμη να κατέβει στο δρόμο, για να υπερασπισθεί προέδρους τους οποίους το ίδιο το ποδόσφαιρο, έχει αποκλείσει δια βίου από τους χώρους του. Αυτό που βλέπω είναι ότι τα επεισόδια τα προκαλούν κάποιοι θερμοκέφαλοι, οι οποίοι μπορεί και να έχουν ευνοηθεί από τις καταστάσεις αυτές και κάνουν ότι κάνουν. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, θέλει να δει την εξυγίανση. Και στο κάλεσμα αυτών των ανθρώπων ανταποκρίνεται η Πολιτεία.».


Συγκρούσεις έγιναν και στον αγώνα Παναθηναϊκός - Μακάμπι Τελ Αβίβ για τα πλέι οφ του Europa League την περασμένη Τετάρτη, όπου οι οπαδοί του τριφυλλιού αψήφησαν τον «μπαμπούλα» της Ουέφα, το κλίμα τρομοκρατίας εν Ελλάδι και το «καλό» της ομάδας.

Από τις συγκρούσεις που είχαν σαν συνέπεια να διακοπή ο αγώνας για μισή ώρα περίπου εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα δακρυγόνα, τραυματίστηκαν ελαφρά 12 αστυνομικοί, 9 από τους οποίους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία προχώρησε σε 18 προσαγωγές από τις οποίες 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.


Ένταση προκλήθηκε και στον Κυριακάτικο αγώνα του Πανιωνίου με τον Εργοτέλη όταν οπαδοί του Πανιωνίου συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από θύρα του γηπέδου, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση είχαμε ρίψη δακρυγόνων.

1 φίλος του Πανιωνίου τραυματίστηκε από χτύπημα στο κεφάλι.