Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Με αφορμή τα γεγονότα γύρω από το γήπεδο Χαριλάου την περασμένη Κυριακή και τα όσα συνέβησαν και λέχθηκαν τις επόμενες ημέρες .

Περίμενα μερικές μέρες μέχρι να τοποθετηθώ αφενός γιατί το να γράφεις όσο τα γεγονότα είναι ακόμα φρέσκα μπορεί να σε παρασύρει σε άκρατο συναισθηματισμό και σε ελάχιστα καθαρό μυαλό , αφετέρου δε ήθελα να δω τι θέση θα πάρουν οι περισσότεροι σχετικοί η μη με την υπόθεση . Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδιαίτερη μεγάλη αγωνία αφού δεν περίμενα και τίποτα διαφορετικό από αυτό που τελικά συνέβη . Τα αντίπαλα στρατόπεδα ακόνισαν τις πέννες τους και πήραν θέση στον πόλεμο των ανακοινώσεων και τη μάχη των εντυπώσεων . Σχεδόν όλοι (οπαδοί , σύνδεσμοι , Π.Α.Ε , μ.μ.ε ) πήραν θέση για τα γεγονότα υπερασπιζόμενοι με νύχια και με δόντια το στενό τους συμφέρον , συμμετέχοντας ο καθένας όσο μπορούσε στο θέατρο του παραλόγου . Βέβαια όταν οι ηθοποιοί είναι μέτριοι και το σενάριο φτωχό , λογικό και η παράσταση να είναι μάπα . Το μόνο καλό ήταν ότι το έργο ήταν χωρίς εισιτήριο .

Δεν πρόκειται να καταδικάσω τα όσα συνέβησαν την Κυριακή , ούτε θα ζητήσω να βρεθούν οι ένοχοι και να καταδικαστούν παραδειγματικά . Κάτι τέτοιο θα ήταν έξω και ενάντια στις αντιλήψεις και τις αξίες που έχω . Και γενικά προσέχω οι απόψεις μου να μην γίνονται φτερό στον άνεμο . Συγχρόνως όμως και για πολλούς άλλους λόγους .

Καταρχάς ουδέποτε ασχολήθηκα ή καταδίκαζα άλλα παρόμοια γεγονότα . Όπως το πέσιμο στο σύνδεσμο του Πάοκ στη Θέρμη , το πέσιμο στο σούπερ 3 Θέρμης , στο σύνδεσμο του Πάοκ στην Κομοτηνή , στον σούπερ 3 Νεαπόλεως , στους κιτρινόμαυρους Εύοσμου , το μαχαίρωμα Αρειανού στη Νεάπολη , τις καταστροφές δεκάδων «σχετικών» και «άσχετων» αυτοκινήτων στη περιοχή της Χαριλάου μετά τη λήξη του αγώνα Π.Α.Ο.Κ-ΑΡΗ από οπαδούς της ομάδας μου , καθώς και δεκάδες άλλα τέτοια περιστατικά . Οπότε οφείλω να το κάνω και τώρα .

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι περιστατικά όπως το κυριακάτικο και τα προαναφερόμενα με βρίσκουν όχι απλά κάθετα αντίθετο αλλά και εχθρικά προσκείμενο . Η αντίθεση μου δεν έγκειται βέβαια στο ότι κάποιοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν βία για το σκοπό τους . Είμαι ο τελευταίος που θα καταδικάσω τη βία , έτσι γενικά και αόριστα . Η διαφωνία μου λοιπόν δεν έγκειται στη βία αυτή καθ’αυτή , αλλά στο σκοπό , στη νοηματοδότηση που έδωσαν στις πράξεις τους οι ίδιοι οι δράστες . Αν το πρόβλημα τους όπως φάνηκε είναι ο ΑΡΗΣ και η οποιαδήποτε άλλη ομάδα . Αν το πρόβλημα τους είναι οι οπαδοί του Άρη ή ο οποιοσδήποτε άλλος οπαδός , τότε λυπάμαι αλλά προφανώς εκπέμπουμε σε διαφορετικές συχνότητες . Αν αντί να τα βάλουν με κιτρινόμαυρες ταμπέλες , τζαμαρίες και οτιδήποτε τους φαινόταν κίτρινο πήγαιναν λίγα μέτρα πιο πέρα στο χοιροστάσιο που εκτρέφουν γουρούνια και κάνανε τα ίδια , θα ήμουν ο πρώτος που θα τους χειροκροτούσε . Απ’ότι φαίνεται όμως από τα δεκάδες περιστατικά που έχουν γίνει το μόνιμο ντέρτι τους είναι άλλο και όχι αυτοί που έχουν φυλακίσει δεκάδες οπαδούς , αρκετοί από τους οποίους ήταν και οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ .

Δύο λόγια τώρα σχετικά με τον οπαδικό στρουθοκαμηλισμό . Προφανώς αυτοί που έδρασαν την Κυριακή ήταν οπαδοί του ΠΑΟΚ , όπως άλλες φορές είναι οπαδοί του ΑΡΗ κ.τ.λ . Δεν χρειάζομαι βέβαια κάποιο πόρισμα από τον εισαγγελέα για να έχω αυτή την άποψη . Ούτε συμμερίζομαι την αγωνία πολλών οπαδών που όλο τον χρόνο δεξιά και αριστερά κοκορεύονται και διαφημίζουν τα οπαδικά τους κατορθώματα , αλλά για μερικές φορές κάθε χρόνο προσπαθούν να πάρουν τη θέση της Αγίας Τερέζας και της Παρθένου Μαρίας και να μας πουν ότι το σιωνιστικό κατεστημένο προσπαθεί να σπιλώσει το κατα τ'άλλα καθαρό όνομά τους και να τους στοχοποιήσει . Προφανώς τη μια φταίει το σιωνιστικό κατεστημένο , την άλλη το αθηναϊκό , την επόμενη του ΗΡΑΚΛΗ , του ΠΑΝΣΕΡΑΙΚΟΥ και στο τέλος αγνώστου προελεύσεως δυνάμεις .

Τον τελευταίο καιρό πολλοί οπαδοί προσπαθούν έντονα να μοιάσουν στα ματ . Κράνη , ειδικές στολές για τη μάχη , πτυσσόμενα , μαχαίρια , καπνογόνα και άλλα σουβενίρ χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τους επί μονίμως βάσεως λιγότερους , ανυποψίαστους , με μοναδικό όπλο τη γροθιά τους , εχθρούς τους . Ωραία όλα αυτά τα σύνεργα που χρησιμοποιείται αλλά είναι απαραίτητα και χρήσιμα για να αντιμετωπίσεις την αστυνομία και άλλους τέτοιους μηχανισμούς , όχι τον καθένα που περπατάει στο δρόμο . Προφανώς τα νέα ήθη και έθιμα απαιτούν από τον ανδρισμό να είναι χρώματος ροζ . Αλλά δεν χρειάζεται να στενοχωριέσται σε λίγο καιρό η Ελληνική Αστυνομία θα ανακοινώσει νέες προσλήψεις . Μπορείτε να κάνετε εκεί αίτηση και έτσι αν είστε τυχεροί και προσληφτείτε να συνεχίσετε το έργο σας μέσα από κει καλύτερα και αποτελεσματικότερα .

Επίσης δεν κατανοώ τα νταλαβέρια όποτε μας βολεύει με τους δημοσιογράφους . Ακόμα και αυτά βέβαια γίνονται μερικές φορές τον χρόνο , γιατί τις υπόλοιπες μέρες της χρονιάς ισχύει το γνωστό αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι .

Το λευτεριά στους οπαδούς , η οπαδική συνείδηση και ο «εναλλακτικός» οπαδισμός πρέπει να συνοδεύονται και από ανάλογες πράξεις . Αλλιώς στα λόγια είναι μόνο για το θεαθήναι . Σ’αυτήν την κατηγορία ανήκουν πολλοί οπαδοί και οι περισσότεροι σύνδεσμοι όλων των ομάδων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) . Οπαδική κουλτούρα και ψευτομαγκιές στο δρόμο δεν ταιριάζουν . Ας αποφασίσουν λοιπόν επιτέλους τη θέλουν .

Αυτή τη στιγμή δύο οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν συλληφθεί για τα όσα έγιναν την Κυριακή και έχουν στην κατοχή τους βαριές κατηγορίες . Η περίπτωση τους βέβαια δεν διαφέρει σε τίποτα από την περίπτωση του Αντώνη μας και δεκάδες άλλες περιπτώσεις . Συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα στους τόπους εργασίας τους και αφού οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΘ για μια φιλική κουβεντούλα , κάποια στιγμή βρέθηκε και ένας αστυνομικός που τους αναγνώρισε . Το έργο χιλιοπαιγμένο και δεν προκαλεί σε κανέναν έκπληξη ποια . Θα περάσουν από εισαγγελέα την Παρασκευή στα δικαστήρια το πρωί .

Όπως είπα μερικές από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οπαδοί ( είτε τις έχουν διαπράξει , είτε κατηγορούνται άδικα ) , δεν με βρίσκουν σύμφωνο . Δεν τρέφω όμως και καμία εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές , την αστυνομία , ούτε και μπορεί το παρόν και το μέλλον μας να είναι έρμαιο της κρίσης και της απόφασης ενός δικαστικού . Και το σημαντικότερο δεν μπορεί μια κλίκα «ανθρώπων» είτε αυτοί είναι δικαστικοί , αστυνομικοί , πολιτικοί , αθλητικοί παράγοντες ή ανήκουν σε κάποια άλλη πολιτειακό μηχανισμό να αποφασίζουν και να ρυθμίζουν τις ζωές μας , για εμάς χωρίς εμάς , ανάλογα τα εκάστοτε συμφέροντα τους . Γι’αυτό είτε είναι «ένοχοι» είτε «αθώοι» οι δυο οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ , η αλληλεγγύη μας και σε αυτούς πρέπει να θεωρείται δεδομένη !



ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 2 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΠΑΔΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

*ένα παλιότερο κείμενο σχετικά με το ζήτημα της βίας μεταξύ των οπαδών

http://aris-autonomen.blogspot.com/2008/09/blog-post_5304.html

Eλεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκαν οι δύο οπαδοί .

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε δεν ντρέπεστε λίγο; Αν θέλετε να γράφετε τέτοια κείμενα να μη βγάινετε με το όνομα του Άρη στα blog σας.Καταλαβαίνετε τι έχουν τραβήξει συνοπαδοί σας από αυτ'α τα ρεμάλια κι εσείς το παίζετε αντικείμενικοί;Τι να σας πω ρε, είστε στον κόσμο σας...

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΤΕ!
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ-ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΗΣ-ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ-ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΟΠΑΔΟΙ..!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ!

Yellow Bullet είπε...

Ενταξει την επομενη φορα θα βγω με τ'ονομα σου . Εμεις φτιαχνουμε το δικο μας κοσμο και συ το δικο σου . Η συνταγη του να διαβαζεις αφτα που θες , να καταλαβαινεις αφτα που θες , να απομωνονεις οτι γουσταρεις και να κλεινεις τα ματια παλι οπου γουσταρεις γνωστη και αποτυχημενη..Αλλα η αληθεια τζουζει σαν το οινοπνευμα .

Ανώνυμος είπε...

τίμια και ειλικρινή η στάση σας , συμφωνό με τα περισότερα . μακάρι τέτοιες αντιλήψεις να αυξηθούν σε όλες τις ομάδες . και το λέει ένας παοκτζής .

Ανώνυμος είπε...

δεν συμφωνω με το κειμενο,αλλα δε θα σε βρισω κιολασ γελοου μπουλετ. οκ, ο καθενας αντιπροσωπευει κατι και λεει την αποψη του. εγω πιστευω πως οπως φερθηκαν οι γλαροι στον Αντωνη, να φερθουμε και εμεις στους 2 δικους τους. Δηλαδη, ηθραν γαμησαν τις περιουσιες μας και θα τους υποστηριξουμε? Μηπως να κατσουμε να μας γαμησουν κιολας? τι να πω... Δεν με βρισκετε συμφωνο σε αυτο το κειμενο. Γενικως ομως συνεχιστε την προσπαθεια σας

Yellow Bullet είπε...

Φίλε δεν είπα να κάτσουμε να μας γαμησουν , ούτε και βέβαια είμαι αυτής της λογικής . Αλλά το θέμα είναι με ποιον τρόπο αντιδράς σε μια δεδομένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί . Δεν αναφέρομαι βέβαια απλά στο τελευταίο γεγονός , αλλά σε μια σειρά απο γεγονότα . Ο τρόπος που αντιδράει προφανός ο καθένας δεν είναι άσχετος με τις γενικότερες αντιλήψεις και τα πιστεύω του . Το οτι κάποιοι οπαδοί αντίπαλης ομάδας κάναν μια ενέργεια ή μια σειρά ενεργειών εναντίων μας , βαρύνει αυτούς που κάναν αυτές τις ενέργειες και όχι γενικά και αόριστα όσους υποστηρίζουν αυτήν την ομάδα . Δεν μπορεί να λειτουργεί η λογική της συλλογικής ευθύνης . Το ίδιο προφανώς ισχύει και για εμάς . Οταν κάποιοι δικοι μας κάνουν κάτι , δεν μπορεί να το χρεώνονται ταυτόχρονα και όλοι οι υπόλοιποι . Ούτε βέβαια υπάρχουν στην όλη ιστορία οι κακοί(που είναι οι οπαδοί του παοκ) και οι καλοί(εμείς) . Ο καθένας έχει το μερίδιο που τον αναλογεί σ'αυτές τις ιστορίες . Αλλοι λιγότερο και άλλοι περισότερο . Οποτε ερχόμαστε στον τρόπο που αντιδράς σε μια τέτοια κατάσταση . Για μένα προφανώς όχι μέσω της δικαστικής οδού , της αστυνομίας κτλ. Το να απευθυνθώ σε μηχανισμούς που είναι εκατό φορές χειρότεροι απ'αυτούς τους οποίους θέλω να κηνυγήσω δεν είναι είναι η λύση . Αν το κάνω αυτό τότε τους νομιμοποιώ σαν μηχανισμούς και τους θέτω συχρόνως διαμεσολαβητές της οποιασδήποτε διένεξης μου με κάποιον άλλο . Αυτούς που φυλάκισαν τον Αντώνη , δεκάδες άλλους οπαδούς ακόμα και για τους πιο αστείους λόγους και φυσικά οι συλλήψεις , οι δίκες , τα πάντα συνεχίζονται . Γενικότερα αυτούς που συντηρούν όλο αυτό το άθλιο αθλητικό τους οικοδόμημα . Και δεν θα το προεκτείνω σε γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο . Οπότε σύμφωνα με τα όσα είπα πιο πάνω η λύση δεν είναι να στραφούμε δικάστικά ή να την πέφτουμε στον οπιονδήποτε είναι παοκ .Αυτό θα αναπαρήγαγε απλά έναν κύκλο βίας χωρίς νόημα και αυτοί που κάνουν τις ενέργειες που δεν γουστάρουμε μέσα στη γενική βαβούρα θα την βγάζουν καθαρή . Γιατί έτσι γινετε..Την πληρώνουν οι άσχετοι και οι άλλοι την βγάζουν χαλαρά . Η λύση είμαι απλή . Συγκεκριμένοι στόχοι ! Και ότι ότι κάτσει . Ποίοι είναι αυτοί που κάνουν τις μαλακίες (συγκεκριμένα πρόσωπα) ή κάποιοι συγκεκριμένοι κύκλοι . Σε αυτούς λοιπόν . Στο σπίτι τους , σταμάξι τους , έλα εδώ να σου πω λίγο... Μόνο έτσι θα γίνει κάτι και θα μπει σε μια διάρκεια χρόνου φρένο στις χαζομάρες .
Το θέμα δεν είναι λοιπόν απλά ηθικό , ιδεαλιστικό , είναι ξεκάθαρα και πρακτικό , θέμα αποτελεσματικότητας .