Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Όποιος μιλάει για ΑΦΜ..

Στην τραγική οικονομική κατάσταση της Π.Α.Ε. και την ανάγκη εισροής χρημάτων μέχρι τα τέλη του μήνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στάθηκαν τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Κοινωνίας Μελών στην συνέντευξη τύπου που παρέδωσαν στις 12 Αυγούστου:



«Είμαστε ένα καινούριο συμβούλιο που έκανε ένα συμβούλιο χθες, προχθές ενημερωθήκαμε. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι είναι τέτοια η κατάσταση. Διαπιστώσαμε ότι είναι τραγική η οικονομική κατάσταση».



«Πρέπει ο Άρης να αποκτήσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και για να το κάνει πρέπει να βρει ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό αυτό έτσι όπως είναι η κατάσταση, πρέπει να εισρεύσει και να αποδοθεί αυτούσιο απευθείας για την εξασφάλιση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας».



«Γίνονται προσφυγές, έρχονται κάθε μέρα καινούρια έγγραφα, διαταγές πληρωμής, κατασχετήρια, είναι τραγική κατάσταση. Δεν λέμε ότι παίρνοντας ενημερότητα λύθηκαν τα προβλήματα της ομάδας, υπάρχουν κι άλλα χρέη, που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, προκειμένου η ομάδα να μετάσχει στο πρωτάθλημα». 



«έχουν γίνει εκχωρήσεις μικρών ποσών από τα τηλεοπτικά... Στην τελευταία χρονιά δεν θέλω να πω χοντρές κουβέντες, αλλά έγιναν τεράστια λάθη, δεν τα πιάνει ο ανθρώπινος νους!».



«Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν το περιμέναμε αυτό το πράγμα. Όλα τα έσοδα φέτος θα είναι μειωμένα. Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα, για το οποίο πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να καλυφθεί».



«Αν συγκεντρωθεί αυτό το ποσό θα μπορέσουμε να έχουμε ομάδα που θα έχει ποδοσφαιριστές και προπονητή και έστω για έναν μήνα δεν θα έχει τον βραχνά του δημοσίου».
 


«ο Άρης είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η εξασφάλιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας είναι ένα από τα εκατοντάδες βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να επιβιώσει η ομάδα. Δεν λύνεται το πρόβλημα με ένα εκατομμύριο. Το πρόβλημα θα παραμένει. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Πέρασε από τον Άρη μια λαίλαπα. Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι μια πραγματικότητα». 



Παράλληλα ο πρόεδρος της Κοινωνίας Μελών, Άγγελος Γρόλλιος, αν και μια ημέρα (11/7) πριν την πραγματοποίηση της συνέντευξης τύπου είχε δηλώσει πως δεν είναι ενήμερος (αν και ήταν) για το πόσα είναι τα χρέη της ΠΑΕ...



«Ενημερωθήκαμε χθες από την ΠΑΕ. Δεν ξέρω πόσα είναι τα χρέη συνολικά. Αυτά είναι θέματα του λογιστηρίου. Εμείς ενημερωθήκαμε για τα άμεσα έξοδα».



... τελικά στην συνέντευξη τύπου μας είπε πως τα χρέη της Π.Α.Ε. ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια ευρώ:



«Το έλλειμμα είναι τεράστιο, μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώθηκε. Ήταν καταστροφική η τελευταία χρονιά». 



Tα χρέη από την διοικητική περίοδο 2004/09 ήταν 10 εκατομμύρια 800 χιλιάδες ευρώ χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα επίδικα (π.χ. Λάκκωμα, Sportvision) και συμπεριλαμβανομένου τα 5 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ που απέμειναν από την υπαγωγή της ομάδας στο άρθρο 44 του νόμου 1892 περί "Εξυγίανσης Ανωνύμων Εταιρειών" του 1990 επί υφυπουργεία στο υπουργείο Ανάπτυξης του Ανδρέα Ανδριανόπουλου και του άρθρου 86 του νόμου 3606 (Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις) του 2007 επί υφυπουργεία στο υπουργείο Πολιτισμού του Γιώργου Ορφανού.



Το χρέη που προστέθηκαν την περίοδο 2004/09 ήταν ουσιαστικά γύρω στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι ζημίες χρήσης την διετία 2009-11 ανήλθαν περίπου στα 6 εκατομμύρια 100 χιλιάδες ευρώ ενώ η πρόβλεψη για το 2011/12 ήταν για άνοιγμα άνω 5 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι τα χρέη της ομάδας αυτή την στιγμή ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Μια ευγενική χορηγία των Ζαμπέτα, Αθανασιάδη, Ορφανίδη, Σαρρή, Κόντη και πάει λέγοντας.



Μεσολάβησε και η υπαγωγή ενός μεγάλου μέρους των φορολογικών υποχρεώσεων στον νόμο της περαίωσης, με αποτέλεσμα την διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού. Σε αντίθετη περίπτωση θα μιλούσαμε για ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα.



Παρ΄ όλα αυτά o Αντώνης Ζαμπέτας που από τότε που αποχώρησε ο Γιάννης Κόντης έχει βρει την χαρά του, αφενός γιατί δεν θα του ξαναεπιτεθεί όπως είχε κάνει και στον λογιστή της Π.Α.Ε. αφετέρου γιατί έχει πάρει περισσότερο ραδιοφωνικό χρόνο, επιμένει πως:



«Η λάσπη με τα έσοδα και τα έξοδα θα προσπαθήσουμε να τα διώξουμε. Όποιος λέει ότι κάποιος έφαγε χρήματα από την ΠΑΕ (εμείς) να φέρει στοιχεία και να μη λέει έτσι απλά αυτά τα πράγματα. Οι ορκωτοί και το ΣΔΟΕ μιλάει και ευρήματα δεν υπάρχουν, αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή αυτό. Ο Άρης θα πρέπει να ορθοποδήσει. Το άνοιγμα την τριετία 2009-2012 είναι στα 8 εκατ. ευρώ και τα έξοδα ήταν περισσότερα». 



Τα έσοδα ξέχασε να μας πει ο πρόεδρος πόσα ήταν. Επίσης πολύς άσκοπος λόγος γίνετε σχετικά με το αν κάποιοι φάγανε λεφτά ή υπήρξε κακοδιαχείριση. Είναι το γνωστό παιχνίδι με τις λέξεις και τα νοήματα όπου η ουσία πάει περίπατο.



Γιατί οι πάντες γνωρίζουν πως υπάρχει η παράνομη λαμογιά γνωστή και ως υπεξαίρεση και η νόμιμη λαμογιά κάνοντας π.χ. 100 μεταγραφές για να κονομάνε οι μάνατζερ και τιμολογώντας την προμήθεια όσο θέλεις εσύ. Αυτή η λαμογιά είναι πάντα η καλύτερη αφού σου προσφέρει την ασπίδα της νομιμότητας, την ευκαιρία να κάνεις την δουλειά σου πιο εύκολα και διασφαλίζει την παραμονή σου.



Ξαναγυρνώντας στην συνέντευξη τύπου ο Άγγελος Γρόλλιος έδειξε παράλληλα να μην εμπιστεύεται ιδιαίτερα το προσωρινό διοικητικό συμβουλίου της ΠΑΕ:



«Ο κόσμος να ξέρει... Να συνδράμει και να ξέρει που θα πάνε τα χρήματα. Εμείς θα τα αποδώσουμε για να έχουμε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Δεν θα φύγουν από εδώ κι από εκεί τα χρήματα. Εμείς θα τα δώσουμε...».



Τέλος επιβεβαίωσε τις φήμες που έκαναν λόγο για αγορά Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Το "σενάριο" αποδείχτηκε πραγματικότητα και κάποιοι προετοιμάζονται να διαλύσουν τον σύλλογο μετά από 98 χρόνια παρουσίας:



«Δεν υπάρχει σε μας αυτό. Και οι επτά έχουμε ταχθεί κατά της αγοράς νέου Α.Φ.Μ. Κάποιοι άλλοι ίσως το επεξεργάζονται».



Φυσικά η είδηση για αγορά Α.Φ.Μ. πέρασε στα ψιλά για να μην πούμε στο ντούκου όπως έγινε παλιότερα και με την ανάγνωση των "πρακτικών" από τον Τάσο Δεσύπρη καθώς και με την αποκάλυψη των Γιαννόπουλου και Χαμουζά ότι μέλη της Π.Α.Ε. τις ημέρες που ακολούθησαν την μη αδειοδότηση της ομάδας τους είχαν ζητήσει να μεταβιβαστούν εν κρυπτό οι μετοχές που κατείχε η Κοινωνία Μελών στην Π.Α.Ε. χωρίς να υπάρχει προηγούμενη γενική συνέλευση του σωματείου.



Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Ένας από αυτούς που παρευρίσκονταν στην αίθουσα δεν βρέθηκε να ρωτήσει ποιοι είναι αυτοί που επεξεργάζονται ένα τέτοιο σχέδιο.



Θα μας ενδιέφερε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν σκοπό να αγοράσουν Α.Φ.Μ. και να διαλύσουν επίσημα πλέον τον σύλλογο μετά από σχεδόν 1 αιώνα ζωής.