Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ο Μενδρινός, ο Κούγιας και η Κουρομπύλια

Διακανόνισε λέει τις οφειλές προς το πρόσωπο του ο Κώστας Μενδρινός και έτσι μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να λαμβάνει ποσό ύψους 60 χιλιάδων ευρώ. Έτσι μας ενημέρωσαν οι δημοσιογράφοι της ομάδας. 



Το πουλέν του Γιάννη Κόντη όχι μόνο τις διακανόνισε αλλά μας χάρισε και 8.000 ευρώ (οι συνολικές οφειλές ήταν 68.000 ευρώ) αντιλαμβανόμενος τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον σύλλογο. Κώστα σε ευχαριστούμε για όλα και να ξέρεις πως η σέντρα του Χαριλάου πάντα θα σε περιμένει.



Ο "ποδοσφαιριστής" μετά την φυγή του από την ομάδα εκείνο το ωραίο καλοκαίρι με τα στημένα, τις κασέτες, τα cd και τα dvd είχε βρει ποδοσφαιρική στέγη στην Παναχαΐκή του μεγάλου "εξυγιαντή" Αλέξη Κούγια. Ο δικηγόρος, παράγοντας, celebrity είχε πρωταγωνιστήσει τότε στην "κάθαρση" του ελληνικού ποδοσφαίρου.








Σ΄ αυτό το πολιτικό-επικοινωνιακό παιχνίδι που είχε στηθεί μαεστρικά μιας και τότε όπως και σήμερα η λεγόμενη "επανίδρυση του κράτους" είναι το κατεξοχήν πεδίο αντιπαράθεσης πάνω στο οποίο έχει στηθεί όλο το "νέο" πολιτικό σκηνικό.



Η προβεβλημένη μιντιακή περσόνα και προστατευόμενος μάρτυρας πού διερρήγνυε τα ιμάτιά του και είχε αναλάβει να "εξυγιάνει" το ποδόσφαιρο στις δικαστικές αίθουσες έκανε βέβαια τον ανήξερο. Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα που έλεγε και ο Σωκράτης.



Στις 10 Ιουλίου του επιβλήθηκε μάλιστα για «εξύβριση διαιτητών κατ΄ εξακολούθηση» και «δυσφήμιση του αθλήματος» τριετή απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, ετήσια απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο και πρόστιμο 11.000 ευρώ, για τα όσα είχαν συμβεί στο ματς της Παναχαϊκής με τον Πλατανιά Χανίων για την 1η αγωνιστική των πλέι οφ της Football League στις 13 Ιουνίου. H Παναχαϊκή είχε ηττηθεί στην έδρα της με σκορ 2-3.



Ο ποινικολόγος μάλιστα σε δηλώσεις του την επόμενη ημέρα (14/6) και για τις οποίες του ασκήθηκε νέα συμπληρωματική δίωξη είχε υποστηρίξει πως:



«O πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος είναι υποχείριο εγκληματικής οργάνωσης. Το έχω καταθέσει και στον ειδικό εφέτη ανακριτή Γιώργο Καλόφωνο».



«Πήγα στις 3 τα ξημερώματα στο σπίτι του Γιώργου Δούρου (ο υπεύθυνος ορισμού των διαιτητών για τα πρωταθλήματα της Super League και Football League) και μου είπε ότι ο Πιλάβιος τον πίεσε για να βάλει χθες διαιτητή αυτό το λαμόγιο, τον Αμπάρκιολη. Ο Πιλάβιος μου τηλεφώνησε πριν πέντε λεπτά και μου είπε ότι ποτέ δεν έδωσε τέτοια οδηγία στον Δούρο. Μου είπε ότι σιχαίνεται τον αντιπρόεδρο της Καλλονής Στέλιο Σφακιανάκη, ο οποίος διαρκώς κολακεύει και γλείφει. Πίσω απ’ όλα είναι ο πρόεδρος της Καλλονής Νίκος Μιχαλάκης, ο οποίος δεν ξέρω τι δουλειά κάνει».



Στις 11 Ιουλίου μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Football League-Football League 2 η Π.Α.Ε. Παναχαϊκή και ο πρόεδρος της Αλέξης Κούγιας σε ανακοίνωση τους υπαναχώρησης έκαναν λόγο πως:


  • Εκτιμούν απεριόριστα τον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Σοφοκλή Πιλάβιο, τον οποίο θεωρούν τον καλύτερο πρόεδρο της Ε.Π.Ο. από τότε που η τελευταία συστήθηκε, μέχρι και σήμερα.

  • Εκτιμούν τα μέλη και τον Πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Δούρο τον οποίο επίσης θεωρούν τον καλύτερο Πρόεδρο που είχε μέχρι σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

  • Σέβονται και εκτιμούν τους Έλληνες διαιτητές - μέλη της ΚΕΔ και ειδικότερα τους διαιτητές Αμπάρκιολη Απόστολο, Ιωάννη Καμπαξή και τους βοηθούς διαιτητές Πασχαλίδη, Θανασακούδη Αθανάσιο και Πάτρα Πέτρο, τους οποίους θεωρούν τους μεν  πολύ καλούς διαιτητές και τους δε βοηθούς διαιτητών και είναι σίγουροι ότι θα έχουν λαμπρή σταδιοδρομία στο χώρο της διαιτησίας.

  • Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ και ο Πρόεδρος της Αλέξιος Κούγιας προέβησαν στις επίμαχες δηλώσεις που περιείχαν δυσμενείς κρίσεις λόγω της συναισθηματικής φόρτισης εξαιτίας της διαιτησίας του διαιτητή Αμπάρκιολη και των βοηθών του..


Αν η ποινή της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής διατηρηθεί και στην επιτροπή εφέσεων τότε ο Αλέξης Κούγιας δεν θα μπορεί να ασχολείται άλλο με τα του ποδοσφαίρου. Τα μέλλον του κρίνετε ουσιαστικά από τον Σοφοκλή Πιλάβιο αφού αυτός είναι που το καλοκαίρι του 2010 είχε επιλέξει τα μέλη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.



Ο σημαιοφόρος του αγώνα κατά της "διαφθοράς" και της "διαπλοκής" στο ποδόσφαιρο ανέφερε στις 11 Ιουλίου ότι:



«Είναι δεδομένο ότι θα κάνω έφεση κατά της απόφασης και είμαι πεπεισμένος ότι θα δικαιωθώ. Ακόμα ωστόσο κι αυτό δεν γίνει εγώ θα συνεχίσω να ηγούμαι της Παναχαϊκής και μάλιστα ακόμα πιο εντατικά. Δόξα τον Θεό έχω ένα δικηγορικό γραφείο που πάει πολύ καλά και θα συνεχίσω να χρηματοδοτώ την ομάδα γιατί το γουστάρω το ποδόσφαιρο. Έστω κι αν χρειαστεί να μπει κάποιος άλλος στην προεδρεία της Παναχαϊκής».



Ο δικηγορίσκος δηλαδή μας είπε πως θα είναι παρένθετο πρόσωπο. Η άποψη που έχει τώρα για τον Σοφοκλή Πιλάβιο και την οποία σχημάτισε μετά τον αγώνα με τον Πλατανιά δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τα όσα πίστευε γι΄ αυτόν το καλοκαίρι του 2011:



«Ο Πιλάβιος είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του Πλατινί. Έχει τεράστια δύναμη στα χέρια του. Όταν πήρε την ΕΠΟ από τον Γκαγκάτση, είχε 49,5 εκατ. χρέος. Χωρίς τη στήριξη των ιδιοκτητών των ομάδων, χωρίς τη στήριξη του ελληνικού κράτους, τι να κάνει ο Πιλάβιος; Βγάλτε τον Πιλάβιο, ποιος θα το καθαρίσει το ποδόσφαιρο; Και εγώ, ακούγοντας τους διαλόγους, έλεγα είναι δυνατόν ο Πιλάβιος, με αυτή την καταγωγή που έχει, τι κάθεται και μιλάει με τα ρεμάλια;».



Από μια άποψη είναι λογικό να μην είχε την ίδια γνώμη αφού ο Σοφοκλής Πιλάβιος μέσω της Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο. είναι που τον είχε σώσει τον περασμένο Οκτώβριο. Στις 6 Οκτωβρίου η Π.Α.Ε. Παναχαϊκή είχε τιμωρηθεί από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Football League-Football League 2 με υποβιβασμό στην Football League 2 και ο πρόεδρος της Αλέξης Κούγιας με πενταετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 2 χρόνια.



Οι ποινές αφορούσαν για υπόθεση δωροδοκίας που είχε γίνει στον αγώνα Ολυμπιακός Χερσονήσου-Παναχαϊκή ο οποίος είχε διεξαχθεί στις 17 Απριλίου 2011 στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Football League 2 για την αγωνιστική περίοδο 2010/11. Την καταγγελία για χρηματισμό με ποσό 4.800 ευρώ του γενικού αρχηγού της ομάδας του Ολυμπιακού Χερσονήσου, Εμμανουήλ Κουβαρά, προκειμένου η τελευταία να κάτσει να χάσει είχε κάνει μάλιστα ο τότε γενικός αρχηγός της Παναχαϊκής, Πέτρος Σταθάκης.



Στις 24 Οκτωβρίου 18 ημέρες μετά την πρωτόδικη απόφαση η Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. αναίρεσε την αρχική απόφαση και με νέα διατήρησε την Παναχαϊκή στο πρωτάθλημα της Football League (είχε ανέβει την προηγούμενη χρονιά από την Football League 2) και απάλλαξε τον Αλέξη Κούγια από όλες τις κατηγορίες. Η Παναχαική ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -5 βαθμούς.



Ενώ είχε τιμωρήσει τον Πέτρο Σταθάκη με χρηματική ποινή 15.000 ευρώ και απαγόρευση εκτέλεσης για 5 χρόνια οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει σχέση με το ποδόσφαιρο καθώς και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο 2 έτη.



O ποδοσφαιρικός βίος και η πολιτεία του Αλέξη Κούγια φυσικά είναι πλουσιοπάροχοι. Κατά καιρούς επιτίθεται σε αντίπαλες αποστολές εντός του αγωνιστικού χώρου όπως έγινε στον αγώνα της Παναχαϊκής με τον Απόλλων Σμύρνης στις 6 Απριλίου 2011, εκτός αγωνιστικού χώρου και στο ξενοδοχείο την προηγούμενη ημέρα του αγώνα όπως έγινε με την αποστολή του Π.Α.Ο. Ρούφ στις 25 Μαρτίου 2011, σε μη αρεστούς αθλητικογράφους όπως συνέβη στον Χρήστο Βεργανελάκη στην συνέντευξη τύπου του αγώνα της Παναχαϊκής με τον Ασπρόπυργο στις 19 Ιανουαρίου 2011, σε προπονητές αντίπαλης ομάδας όπως έγινε στον αγώνα της Παναχαϊκής με τον Παναργειακό στις 17 Δεκεμβρίου 2009 όπου χαστούκισε τον προπονητή της ομάδας του Άργους, ακόμη και σε ποδοσφαιριστές της ομάδας του επειδή αρνούνται να λύσουν το συμβόλαιο τους χωρίς αποζημίωση όπως συνέβη στον Ρενάν Καμπαγέρο σε προπόνηση της Αχαϊκής ομάδας στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.








Ο μόνιμος καημός του είναι πάντως οι φίλαθλοι και οπαδοί της Παναχαϊκής. Το μενού έχει μηνύσεις (τι δικηγόρος είναι) σε οπαδούς της Παναχαϊκής μετά το τέλος του αγώνα της τελευταίας με τον Παναιτωλικό στις 2 Μαρτίου 2008, επιθέσεις υπό την συνοδεία μπράβων πάντα εκτός του γηπέδου της Αγυιάς (έδρα της Παναχαϊκής) όπως στον αγώνα με τον Ασπρόπυργο στις 19 Ιανουαρίου 2011 και δολοφονική απόπειρα σε ιδιωτικό χώρο όπως έγινε στον Αντώνη Τσουκαλά, πρώην πρόεδρο του συνδέσμου φίλων Παναχαϊκής "Αχαιοί-3", στον οποίο επιτέθηκαν το βράδυ της ίδιας μέρας (19 Γενάρη) στην καφετέρια που διατηρούσε προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές στο μαγαζί και στέλνοντας τον ίδιο στο νοσοκομείο του Ρίου για να υποβληθεί σε εγχείρηση στο αυτί και το πρόσωπο.










Εξυπακούεται ότι διαπληκτίζεται με άλλους παράγοντες ομάδων όπως με αυτούς της Ζακύνθου που πιάστηκαν στα χέρια σε κεντρική καφετέρια του νησιού στις 18 Απριλίου 2010.



H τάση που έχει να "καταγγέλλει"  "στημένους αγώνες" δεν προέκυψε πρόσφατα. Το χόμπι κρατάει από παλιά και τον βοήθησε να χτίσει το όνομα που "έχει" περί του "αδιάφθορου" Αλέξη Κούγια που τα βάζει με όλους και όλα και δεν κωλώνει πουθενά.



Με την υποστήριξη που έχει από τα Μέσα Μαζικής "Ενημέρωσης" (άλλοι "αδιάφθοροι") που βρήκαν επιτέλους στο πρόσωπο του τον ήρωά τους. Το όνομα Αλέξης Κούγιας έγινε συνώνυμο της "κάθαρσης" και ο μύθος που έχτισε γύρω από τον εαυτό του τον βοηθάει απλά να κάνει τις βρωμοδουλειές του άνετα και να ξεφεύγει της προσοχής.







Ποιος θα τολμήσει να τα βάλει με τον τεράστιο "ευεργέτη" Αλέξη Κούγια, τον ιεραπόστολο της εξυγίανσης, αυτόν τον άγρυπνο πολέμιο της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αυτόματα θα ήταν σαν να κατέτασσε τον εαυτό του στην αντίπερα όχθη από αυτή που -υποτίθεται- εκπροσωπεί ο Αλέξης Κούγιας. Ύποπτος και αυτός για στήσιμο αγώνων, μέλος τον βρομερών κυκλωμάτων που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο.



Ο Αλέξης Κούγιας ως αναπληρωτής πρόεδρος της Π.Α.Ε. Παναχαϊκή είχε καταγγείλει το 2009 τον τότε πρόεδρο του Παναργειακού, Ιωσήφ Μερτύρη, ότι του είχε κάνει πρόταση να αγοράσει ο ίδιος το παιχνίδι μεταξύ των 2 ομάδων έναντι του ποσού των 70.000 ευρώ. Ο αγώνας είχε διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου 2009 στα πλαίσια της 28ης αγωνιστικής της Γ΄ Εθνικής.



Φυσικά είχε αρνηθεί και μετά το τέλος του αγώνα, τον οποίο είχε κερδίσει η ομάδα του Άργους με 3-0, κατήγγειλε το "περιστατικό" δημόσια μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Novasports-fm":



«Φάγαμε και στη συνέχεια μου ζήτησε να μου μιλήσει ιδιαιτέρως (την προηγούμενη ημέρα του αγώνα όλα αυτά), λέγοντάς μου πως "αύριο είσαι τελειωμένος. Έχουν ορίσει διαιτητή, ο οποίος θα σε εκτελέσει μαζί με τους επόπτες"... Το εξωφρενικό είναι ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας μου είπε ότι έχει μία επιταγή των 80.000 ευρώ... από ομάδα που δεν κατονόμασε, αφήνοντάς με να καταλάβω ότι πρόκειται για την Ηλιούπολη. Όπως μου είπε, για να γίνει κάτι διαφορετικό στο μεταξύ μας παιχνίδι και επειδή με συμπαθεί, μου ζήτησε 70.000 ευρώ για να κερδίσουμε το ματς...».



Ενώ ο πρόεδρος του Παναργειακού είχε απαντήσει στην καταγγελία του δικηγόρου με την ακόλουθη δήλωση:



«Τα παιχνίδια δεν κερδίζονται ούτε στην εξέδρα ούτε στα γραφεία. Τα παιχνίδια κερδίζονται μέσα στο γήπεδο... Θεωρούμε ότι όλος ο αργολικός κόσμος ξέρει ποιος είναι ο Ιωσήφ Μερτύρης, όπως και όλη η Ελλάδα ξέρει ποιος είναι ο Αλέξης Κούγιας. Τα νομικά πρόσωπα της ΠΑΕ Παναργειακός θα αναλάβουν την υπόθεση και θα διεκδικήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά μας απέναντι σε τέτοιες τις καταγγελίες... Ο κ. Κούγιας μπορεί να επικαλεστεί όποιες μαρτυρίες θέλει. Στο δικαστήριο θα επικαλεστώ και εγώ τις δικές μου μαρτυρίες, και θα δούμε τι θα γίνει».



Η επιτροπή της Ε.Π.Ο. και ο αθλητικός εισαγγελέας που είχαν αναλάβει να διαλευκάνουν την υπόθεση δεν βρήκαν κάτι μεμπτό και η Π.Α.Ε. Παναργειακός με τον πρόεδρό της στις 13 Μαΐου 2009 απαλλάχτηκαν από την κατηγορία περί απόπειρας παθητικής δωροδοκίας.



Με τα καλύτερα λόγια αναπολούν τον Κούγια οι οπαδοί και φίλαθλοι των ομάδων στις οποίες έχει ανακατευτεί κατά το παρελθόν. Οι τελευταίες του παρουσίες πριν την Παναχαϊκή ήταν στον Π.Α.Σ. Γιάννενα (2004-08) και την Λαμία (2008).



Κατά την αποχώρηση του από τα Γιάννενα το καλοκαίρι του 2008 πήρε μαζί του όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας ενώ στην τελευταία αγωνιστική σεζόν (2007/8) επί προεδρίας του αν και ο "Π.Α.Σ." ήταν φαβορί για άνοδο από την Β΄ Εθνική στην Σούπερ Λίγκα, με την ομάδα να πηγαίνει "τρένο" κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος, στις τελευταίες αγωνιστικές "περίεργα" αποτελέσματα έφεραν την ομάδα των Ιωαννίνων να τερματίζει στην 4η θέση της βαθμολογίας.



Ο Π.Α.Σ. Γιάννενα ανέβηκε κατηγορία την αμέσως επόμενη χρονιά. Έτσι εκτός από τον μύθο για τον ανυπολόγιστης αξίας "θησαυρό" του Αλή πασά Τεπελενλή πλανάται πια στην πόλη των Ιωαννίνων και ο μύθος των "στημένων" αγώνων του Αλή πασά Κουγιανλή που απέτρεψαν τον ΠΑΣ εκείνη την χρονιά να ανέβει κατηγορία.



Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά αποσπασματική αναφορά στο ποιόν, τα έργα και τις ημέρες του γνωστού ποινικολόγου.



Ο Κούγιας ως λάτρης ανέκαθεν της δημοσιότητας είχε εμπλακεί και στην περιβόητη υπόθεση με την Χρυσούλα Κουρομπύλια που είχε απασχολήσει έντονα τον σύλλογο για 2 εβδομάδες περίπου. 



Αρχικά ως "εξωτερικός παρατηρητής" σχολιάζοντας την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League σε συνέντευξη που είχε δώσει σε αθλητική εφημερίδα και εν συνεχεία μετά από 3 ημέρες ως μέλος του τιμ που ανέλαβε την υπεράσπιση του συλλόγου στην Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. μετά την έφεση που είχε ασκήσει ο αναπληρωτής αθλητικός εισαγγελέας κατά της πρωτόδικης απόφασης.



Ο δεύτερος νομικός που είχε εκπροσωπήσει τον σύλλογο ήταν ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης με μάρτυρα υπεράσπισης τον Γιάννη Κόντη. Τιμ θανάτου!!! Ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης είχε σηκώσει το βάρος της υπερασπιστικής γραμμής και στην πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ λίγκας.



Τον Αστέρα Τρίπολης είχαν εκπροσωπήσει τότε στην επιτροπή εφέσεων της Ε.Π.Ο. ο Βασίλης Γκαγκάτσης και ο Αργύρης Λίβας. Ο τελευταίος εκπροσώπησε επίσης τους Ευθύμη Κουλουχέρη και Ντάνιελ Τσέζαρεκ στις προσφυγές που είχαν καταθέσει παλιότερα και τώρα εκπροσωπεί νομικά την Π.Α.Ε. στις υποθέσεις όλων των προσφυγών.



Ενώ εκείνες τις ημέρες  τα μέσα "ενημέρωσης" του συλλόγου δεν είχαν σταματήσει να εξάρουν το "ήθος" και την "προσωπικότητα" του ποινικολόγου καθώς και να μας τονίζουν τον ρόλο που διαδραμάτισε στην "εξυγίανση" του ποδοσφαίρου. Από αυτήν την αμοιβαία "έλξη" είχε ξεπηδήσει και η φημολογία -μεταξύ σοβαρού και αστείου- που ήθελε τον Αλή πασά Κουγιανλή να εμπλέκεται περαιτέρω με τα κοινά του συλλόγου και μάλιστα με το μετοχικό.



Ευτυχώς δεν ήταν παρά μόνο ένα κακόγουστο αστείο.