Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Οι αλλαγές που θα μας βρούν τα επόμενα χρόνια .

Σε ευρύτερες αλλαγές στο χώρο του ποδοσφαίρου προτίθεται να προχωρήσει η FIFA τα επόμενα χρόνια σε μια προσπάθεια «βελτιστοποίησης» του προϊόντος της , αύξησης των εσόδων της αλλά και καλύτερου ελέγχου των διοργανώσεων της .


Έτσι ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ δηλώνει θετικός στην είσοδο υποχρεωτικού αριθμού γηγενών ποδοσφαιριστών στις ομάδες . Προτίθεται να περάσει κανονισμό που προβλέπει στην ενδεκάδα μιας ομάδας να αγωνίζονται τουλάχιστον 6 παίκτες της χώρας από την οποία προέρχεται . Αυτό υπάρχει σκέψη να ισχύσει από την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 , ενώ η έρευνα της ΙΝΕΑ (the Institute for European Affairs) έδειξε πως ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν προσβάλει τα εργασιακά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Η ΦΙΦΑ προτίθεται ακόμη να αυξήσει τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου από 15 σε 20 λεπτά με το πρόσχημα ότι τα 15 λεπτά διακοπής στο ημίχρονο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα δεν επαρκούν για να ξεκουραστούν οι ποδοσφαιριστές αλλά και οι διαιτητές . Φυσικά ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν από μια τέτοια αλλαγή . Τα 5 παραπάνω λεπτά θα προσφέρουν τεράστια έσοδα από την παραπάνω πώληση του τηλεοπτικού χρόνου . Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τις διαφημίσεις κατά την διάρκεια του τελευταίου παγκοσμίου Κυπέλλου για το τηλεοπτικό δίκτυο ITV υπολογίζονταν στις 300.000 λίρες ανά λεπτό , ενώ στα ματς της Αγγλίας τα κέρδη εκτινάσσονταν στο 1 εκ. λίρες για το ίδιο χρονικό διάστημα . Να σημειωθεί ότι η διακοπή πριν μερικά χρόνια ήταν 10 λεπτά ενώ εν συνεχεία αυξήθηκε στα 15 .

Ενώ μετά την κόκκινη και την κίτρινη κάρτα πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να δούμε και μία καινούργια χρώματος πορτοκαλί ! Όπως αποκάλυψε ο Ιταλός αρχιδιαιτητής Πιερλουίτζι Κολίνα , το Διεθνές Συμβούλιο (όργανο εξουσιοδοτημένο να προχωρεί σε αλλαγές στους κανονισμούς στο ποδόσφαιρο) θα ασχοληθεί το ερχόμενο Σάββατο με την πιθανότητα να εισάγει στο ποδόσφαιρο , την προσωρινή αποβολή , ποινή που χρησιμοποιείται σε άλλα αθλήματα , όπως για παράδειγμα το πόλο και το χόκεϊ επί πάγου. Η ομοσπονδία που έφερε πρώτη αυτή την ιδέα στο φως της δημοσιότητας ήταν η ιρλανδική , υποστηρίζοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια ενός ματς , η κόκκινη κάρτα μπορεί να είναι ένα πολύ αυστηρό μέτρο, ενώ η κίτρινη αντίθετα να αποδειχτεί τιμωρία-χάδι . Ο φαλακρός κόμης δράκουλας της διαιτησίας υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει γίνει ακόμα συζήτηση για το χρονικό διάστημα που ένας παίκτης θα μείνει στον πάγκο μετά την επίδειξη της πορτοκαλί κάρτας από τον "άρχοντα του αγώνα" , πιθανολογείτε όμως ότι θα είναι τα 10 η 12 λεπτά .

Φανταστείτε δηλαδή να δοθεί ένα ακόμη όπλο στα κοράκια πέρα από τα υπάρχοντα τα οποία ήδη έχουν (κόκκινη-κίτρινη κάρτα , αποβολή , πέναλτι , οφσάιντ ) τη έχει να γίνει .. βοήθεια μας .

Πέρα όμως από την πορτοκαλί κάρτα , η σημαντικότερη νέα πρόταση είναι αυτή της καθιέρωσης και δεύτερου διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο, με τον Πιερλουίζι Κολίνα να υποστηρίζει πως αυτή η ιδέα βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον πρόεδρο της UEFA , Μισέλ Πλατινί , ενώ ακόμη υπάρχει σκέψη να επιτραπεί στις ομάδες να κάνουν και μία τέταρτη αλλαγή, όταν αγώνες οδηγούνται στην παράταση . Άντε να δω Χαραλαμπίδη με Σταυρίδη μαζί στο χορτάρι θα είναι όλα τα λεφτά .
Σαφώς όλα τα νέα μέτρα δεν είναι παρά επιπρόσθετη υποστήριξη στους ήδη «δυνατούς» του αθλήματος με σκοπό να επεκτείνουν την ήδη κυριαρχία τους .

Ενώ ακόμη και ο Μπλάτερ παραδέχθηκε πως «Με την σημερινή μορφή έχουμε ποδόσφαιρο δύο ταχυτήτων. Τους πλούσιους και αυτούς που δεν έχουν τίποτα». «Η Πρέμιερ Λιγκ είναι καλή γιατί μόλις πρόσφατα υπέγραψαν τηλεοπτικό συμβόλαιο διάρκειας τριών χρόνων παρά την οικονομική κρίση . Μπορεί να έχουν 30 παίκτες που μπορούν να παίξουν παντού αλλά κρατάνε τους καλύτερους γιατί έχουν λεφτά» τόνισε .

Είναι γνωστό πως από την περίοδο 2009-10 η κλίκα της Σουπερλίγκα θα ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο αδειοδότησης της κλίκα της OUEFA που θα ισχύσει και στην χώρα μας . Οι ομάδες θα πρέπει να προσαρμοστούν στο πλαίσιο κριτηρίων που έχει θεσπίσει η ΟΥΕΦΑ τα οποία εντάσσονται γενικά σε τέσσερις κατηγορίες .

Τα κριτήρια είναι γηπεδικά και έχουν να κάνουν με την χωρητικότητα και τις υποδομές . Οικονομικά αφού θα πρέπει να παρουσιάζουν θετικούς ισολογισμούς , δηλαδή να παρουσιάζουν κέρδος . Επίσης κριτήρια αθλητικής υποδομής (π.χ. οι ομάδες πρέπει να έχουν δύο αγωνιστικά τμήματα μεταξύ 15 και 21 ετών, γι’αυτό και διοργανώνονται τα πρωταθλήματα νέων Κ21 και Κ18 ετών ) αλλά και κάποια διοικητικά κριτήρια.

H ΟΥΕΦΑ δίνει την δυνατότητα στις εθνικές ομοσπονδίες να χρησιμοποιούν τα κριτήρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα αδειοδότησης και για εθνικά πρωταθλήματα με ευθύνη των τοπικών εθνικών ομοσπονδιών και διοργανώτριων αρχών. Η Σούπερ Λίγκα από την ίδρυση της το 2006 δήλωσε και καταστατικά ότι μετά από τρία χρόνια λειτουργίας της, θα πρέπει οι 16 ομάδες που θα συμμετέχουν να μπορούν να πάρουν το πιστοποιητικό της ΟΥΕΦΑ . Περίπου οι μισές χώρες , 26 από αυτές που ανήκουν στην ΟΥΕΦΑ , χρησιμοποιούν το πρόγραμμα αδειοδότησης και στις εθνικές τους διοργανώσεις .

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΦΙΦΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: