Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Μικρά γεγονότα απ' όλο τον κόσμο .

Μεγάλης έκτασης επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομία είχαμε έξω από στάδιο όπου διεξήχθη ο αγώνας τένις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Σουηδούς στο πλαίσιο του Davis Cup στη Σουηδία. Ο αγώνας διεξήχθη με άδειες κερκίδες και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη νοτιοδυτική πόλη-λιμάνι Μάλμο , που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας . Περίπου 1.000 αστυνομικοί είχαν αποκλείσει μία μεγάλη περιοχή γύρω από το στάδιο προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να μπουν μέσα . Παρόλο αυτά ένα μέρος από τους 8.000 διαδηλωτές άρχισαν να εκσφενδονίζουν πέτρες, πυροτεχνήματα και βόμβες χρωμάτων εναντίον της αστυνομίας .


Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου ( και όχι η πρόσκαιρη οικονομική κρίση ) , έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ομάδες των 2 ταχυτήτων όπως παραδέχτηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος της FIFA σερ Μπλάτερ και πολλές ομάδες να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και πρόβλημα επιβίωσης . Μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται ακόμη και η Μίλαν της οποίας η διοίκηση ετοιμάζει περικοπές στο ποδοσφαιρικό της τμήμα στην οποία οι μισθοί μόνο των παικτών αθροιστικά ανέρχονται σε περίπου 120 εκ . Έτσι θα γίνει μια μείωση στους μισθούς τους της τάξης του 30%, με σκοπό να μειωθούν τα έξοδα που φέτος είναι πολλά λόγω και της μη συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ .

Στο ίδιο μοτίβο πλέουν και πολλές ομάδες στη Ρωσία . Σύλλογοι με δραστηριότητες σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και χόκεϊ είναι αναγκασμένοι να περιστείλουν τα έξοδα τους , από τη στιγμή που οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν με την ίδια δυναμική τις προσπάθειες τους . Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα , οι δημοφιλείς ρωσικές ομάδες μείωσαν δραματικά το μπάτζετ τους ενόψει της νέας σεζόν, ενώ οι λιγότεροι διαφημισμένες απειλούνται με αφανισμό αν δεν βρουν νέες πηγές εισροής εσόδων προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα .

Η Κίμκι τελεί υπό κατάσταση ομηρείας καθώς η περιφερειακή κυβέρνηση της Μόσχας δεν δύναται να υποστηρίξει οικονομικά τις δραστηριότητες της. Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες τέθηκε ζήτημα συγχώνευσης με την FC Σατούρν προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. "Λόγω της οικονομικής κατάστασης, είναι αναγκαίο να συγχωνευθούν οι δύο ομάδες" τονίστηκε χαρακτηριστικά από το κυβερνήτη της περιοχής. Η Κίμκι απέλυσε τον τεχνικό, Σεργκέι Γιουράν τερματίζοντας στην 14η θέση. Αντιστοίχως η Σατούρν κατετάγη στην 11η θέση, αρκετά πιο χαμηλά σε σχέση με την 5η που είχε τερματίσει ένα χρόνο πιο πριν. "Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την χρησιμότητα της απόφασης, η οποία θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο στη Μόσχα" τόνισε ο γενικός διευθυντής της Σατούρν, Μπόρις Ζιγκάνοφ. Εάν δεν καταφέρει να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα, τότε αυτομάτως τη θέση της στη μεγάλη κατηγορία θα πάρει η Κάμαζ Ναμπετέζνι Τσέλνι που κατετάγη τρίτη στην Β' κατηγορία πίσω από Ροστόφ και Κούμπαν Κράσνονταρ. Η ομάδα από την περιοχή του Βόλγα πάντως ανακοίνωσε πως ο κύριος χορηγός της (αυτοκινητοβιομηχανία ΚamAZ) περνά δύσκολες στιγμές και ως εκ τούτου μόνο βέβαιη δεν φαντάζει η επιθυμία για προαγωγή.
Μια άλλη ομάδα η Λοκομοτίβ Μόσχας, καλείται να αναθεωρήσει την οικονομική της πολιτική. Ο ιδιοκτήτης των "σιδηροδρομικών", Νικολάι Ναούμοφ δήλωσε πως σε σχέση με το μπάτζετ των 70 εκ. δολαρίων της περυσινής περιόδου θα πρέπει να γίνουν περικοπές που θα αγγίξουν το 20%.

Ανάλογα προβλήματα και στη Σπαρτάκ Μόσχας, που ανακοίνωσε πως η κατασκευή του νέου σταδίου θα καθυστερήσει. Ενώ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναζητεί τον διάδοχο του Βαλερί Γκαζάεφ στον πάγκο, ενώ υπάρχει έκδηλη ανησυχία καθώς το τριετές συμβόλαιο ομε με την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας (VTB) που έχει αποφέρει 33 εκ. ευρώ στα ταμεία της ομάδας του στρατού, εκπνέει στο τέλος του χρόνου! Ακόμη και η Ζενίτ που έχει λάβει την στήριξη του ενεργειακού κολοσσού της Gazprom έναντι 100 εκ. δολαρίων ανά έτος καλείται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Παράλληλα και σε τούτη την περίπτωση, η αποπεράτωση του νέου σταδίου αξίας 800 εκ. δολαρίων έχει "παγώσει".

Και άλλα αθλήματα όμως όπως το μπάσκετ και το χόκεϊ αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα .

Η ΤΣΣΧΑ Μόσχας γνωστοποίησε πως το τμήμα μπάσκετ γυναικών (σ.σ.:από τα κορυφαία της Ευρώπης) δεν υφίσταται πλέον λόγω αδυναμίας του ιδιοκτήτη να καλύψει τα έξοδα. Η ομάδα που κατέκτησε 16 τίτλους στη Ρωσία, τέσσερις παγκόσμιους και τρεις ευρωπαϊκούς κινδύνευσε με διάλυση και όλες οι αθλήτριες ήταν ελεύθερες να συνεχίσουν την καριέρα τους, σε ομάδες της αρεσκείας τους. Την ύστατη στιγμή παρενέβη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός , Σεργκέι Ιβανόφ , ο οποίος βοήθησε τον επιστήθιο φίλο του , Σεργκέι Κουσένκο να βρει νέο χορηγό και να σώσει την κατάσταση .

Σκληρά χτυπήματα έχει δεχθεί και το χόκεϊ, το δεύτερο δημοφιλέστερο σπορ στη Ρωσία. Η KHL που έχει επίσης λαμβάνει τη στήριξη της Gazprom, εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογράψει αθλητές από τη Βόρεια Αμερική. Σημειώνεται, ότι οι κορυφαίοι Ρώσοι άσοι έχουν δεχθεί δελεαστικές προτάσεις προκειμένου να συνεχίσουν την καριέρα τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού .

Στην Αγγλία πάλι η Ντάρλινγκτον, ομάδα της Λιγκ 2 , αποφάσισε να αφήσει κλειστή για το κοινό της την δυτική πτέρυγα του σταδίου της , χωρητικότητας 25 χιλιάδων θεατών, με το αιτιολογικό ότι ήθελε να μειώσει τα έξοδα των ταξιθετών και των καθαριστριών, με τους κατόχους των διαρκείας να μεταφέρονται πλέον στη νότια πλευρά του σταδίου . Σύμφωνα με τους ανθρώπους του συλλόγου, η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει ώστε να συγκεντρωθούν οι φίλαθλοι πιο κοντά και να βελτιωθεί έτσι η ατμόσφαιρα στο στάδιο . Να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις η κίνηση της Ντάρλινγκτον μπορεί να βρει μιμητές και σε άλλους αγγλικούς συλλόγους, που διαθέτουν πιο μεγάλα στάδια σε σχέση με τον αριθμό των φιλάθλων που συγκεντρώνουν στα παιχνίδια τους .

Ενώ ο Άλεξ Φέργκιουσον ζήτησε από τους παίκτες τις ομάδας του να μην υπογράφουν αυτόγραφα με το αιτιολογικό πώς πάρα πολλοί πωλούν τα αυτόγραφα που παίρνουν !


Για να επιστρέψω πάλι στην Ιταλία και στους αγαπημένους μας ιδιοκτήτες των ομάδων όπου ο πρόεδρος τη Λάτσιο , Κλαούντιο Λοτίτο , συμμετείχε σε παράνομη δραστηριότητα στο χρηματιστήριο της χώρας με σκοπό απόκρυψη του πραγματικού ύψους του ποσοστού μετοχών που κατέχει στον σύλλογο της Ρώμης. Όπως αποδείχτηκε ο ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας , Ρομπέρτο Μετσαρόμα , που το 2005 αγόρασε το 14,6% των μετοχών του συλλόγου, το έπραξε για λογαριασμό του Λοτίτο. Αυτό δεν βγήκε προς τα έξω, διότι σε τέτοια περίπτωση ο νυν διοικητικός ηγέτης των “λατσιάλι” θα ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει επίσημη πρόταση για την αγορά όλων των μετοχών της ομάδας.

Ο Λουτσιάνο Μότζι , πρώην γενικός διευθυντής της Γιουβέντους και ηγετικό στέλεχος της εταιρίας μάνατζμεντ GEA , ήταν μπλεγμένος στο σκάνδαλο που συγκλόνισε το “κάλτσιο” . Η εταιρία του χρησιμοποιούσε απειλές και ενίοτε βία, προκειμένου να πείσει ποδοσφαιριστές να υπογράψουν σε αυτήν, έτσι ώστε να τους μεταχειρίζεται πάντοτε προς όφελος της Γιουβέντους.

Σοκ στον κόσμο του κλασικού αθλητισμού προκάλεσε η είδηση ότι η Πολωνή Καμίλα Σκολιμόβσκα , «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στη σφυροβολία , άφησε την τελευταία της πνοή στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας , όπου βρισκόταν για προετοιμασία . Η 26χρονη αθλήτρια αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της προπόνησης , και στη συνέχεια κατέρρευσε μέσα στο γυμναστήριο. Διακομίστηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, αλλά οι προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν στη ζωή απέβησαν άκαρπες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καρδιακή προσβολή, αλλά τα ακριβή αίτια του θανάτου της θα γίνουν γνωστά μετά τη νεκροψία, για την οποία έδωσαν ήδη το «πράσινο φως» οι πορτογαλικές αρχές.

Ο Γερμανός παίκτης του χάντμπολ ο Σεμπάστιαν Φάιστ , άφησε την τελευταία πνοή του μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια αγώνα της εθνικής Νέων της Γερμανίας με την αντίστοιχη της Ελβετίας, που έγινε στην ελβετική πόλη Σαφχάουζεν. Ο Φάιστ , ο οποίος αγωνιζόταν στην Ντορμάγκεν κατέρρευσε ξαφνικά στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα και παρά τις προσπάθειες του γιατρού της γερμανικής ομάδας , Κουρτ Στόιερ , δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει. Στη σορό του άτυχου παίκτη θα διενεργηθεί νεκροψία, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του .

Ενώ νεκρός βρέθηκε και ο Βέλγος ποδηλάτης , Φρέντερικ Νόλφ , που συμμετείχε στο γύρο του Κατάρ καθώς βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στη Ντόχα . Το περιστατικό του θανάτου του άτυχου ποδηλάτη ανακοινώθηκε από τον υπεύθυνο Τύπου της διοργανώτριας εταιρίας του συγκεκριμένου αγώνα ενώ τα αίτια από τα οποία επήλθε ο αιφνιδιαστικός θάνατος παραμένουν αδιευκρίνιστα .

Εμένα από την άλλη γιατί όλα αυτά τα γεγονότα μου μυρίζουν πολύ έντονα ντοπαίνη και μιας και είπα ντόπα .. ο Ιταλός επαγγελματίας ποδηλάτης Τζιάνι Ντα Ρος φέρεται να είναι ένα από τα δεκάδες άτομα που σχετίζονται με κατοχή και διακίνηση τέτοιων ουσιών στη γείτονα χώρα .. ενώ ένα πελώριο ερωτηματικό δίπλα από τα τεστ της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA),τα οποία ανιχνεύουν στα ούρα των ανδρών αθλητών τα στεροειδή , που τεχνητά βελτιώνουν το μυικό σύστημα , έβαλαν Ελβετοί επιστήμονες . Όπως δήλωσαν, τα τεστ ουσιαστικά είναι άχρηστα , αφού αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους μια σημαντική παραλλαγή ενός γονιδίου , το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα τεστοστερόνης που εμφανίζονται στα δείγματα των ούρων. Όσοι αθλητές έχουν το συγκεκριμένο γονίδιο, είναι πολύ πιο απίθανο να περάσουν τα απαγορευτικά όρια που θέτει η WADA. Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Journal of Sports Medicine”, έγινε από ερευνητική ομάδα , υπό τον Κριστόφ Σοντάν του Ελβετικού Εργαστηρίου για την Ανάλυση του Ντόπινγκ στο πανεπιστήμιο του Επαλένζ .Το επίμαχο γονίδιο είναι το UGT2B17, που ελέγχει τον μεταβολισμό της τεστοστερόνης. Αρκετοί άνθρωποι στη Γη έχουν μια παραλλαγή αυτού του γονιδίου, που τους κάνει να απελευθερώνουν ελάχιστη τεστοστερόνη στα ούρα τους και όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματα, ποτέ να μην ξεπερνούν το πλαφόν που έχει θέσει η WADA, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ντοπαριστούν χωρίς φόβο ότι θα εντοπιστούν από τους ελέγχους στα ούρα.

Στην Κροατία για να περάσω σε κάτι πιο ¨οπαδικό¨ άνδρας ιδιωτικής ασφαλείας σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει σπρέι πιπεριού προκειμένου να αποτρέψει τους φιλάθλους να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να πάρουν τις μπλούζες των παικτών μετά τη λήξη του αγώνα . Εντελώς συμπτωματικά όμως το σπρέι "σημάδεψε" συγχρόνως και τον Ίμπρισιτς , παίκτης της φιλοξενούμενης ομάδας της Χάιντουκ στον αναμέτρηση της Ίντερ Ζάπρεσιτς με την Χάιντουκ . Άντε να δω και τους δικούς μας άνδρες ασφαλείας μαζί με τον διευθύνων σύμβουλο να γυρνάνε με τα σπρέι στις τσέπες προκειμένου να αποτρέψουν τους εισέρχοντες στον αγωνιστικό χώρο φιλάθλους . Ειδικά εκεί μπροστά στην θύρα 1 . Πάντως εγώ θα προτιμούσα να είναι με γεύση κανέλας , έχει καλύτερη γεύση .

Σάλος έχει προκληθεί στη Γαλλία μετά την καταδίκη της Ενίς Μπαρμπέρ. Η πρωταθλήτρια της χώρας στο μήκος και στο έπταθλο τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ γιατί αντιστάθηκε στη σύλληψη της που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια στα βόρεια του Παρισιού. όταν αστυνομικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε η Μπαρμπέρ. Η τελευταία που γεννήθηκε στη Σιέρα Λεόνε, αλλά απέκτησε γαλλικό διαβατήριο το 1999, αντιστάθηκε και ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι δέχθηκε ρατσιστική επίθεση, ενώ οι δύο αστυνομικοί προσπάθησαν να την τραυματίσουν, την ώρα που της περνούσαν χειροπέδες. Η Μπαρμπέρ παραδέχθηκε ότι αναγκάστηκε να τους δαγκώσει για να προστατέψει τον εαυτό της. Από μένα ένα μεγάλο μπράβο στο κορίτσι , την επόμενη φορά ας είναι πιο προσεκτικοί..

Στην ήπειρο της Αφρικής πάλι σε μια χώρα που το απαρχάιντ δεν έχει τελειώσει απλά μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής όπου οι σκλάβοι δεν φοράνε αλυσίδες στα πόδια αλλά συνεχίζουν να μην είναι ελεύθεροι θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2010. Γι’ αυτό το λόγο η ηγεσία της αστυνομίας στη Νότια Αφρική ανακοίνωσε την έναρξη μαζικής στρατολόγησης νέων αστυνομικών, ώστε η δύναμή της να αυξηθεί από τους 55.000 στους 190.000 αστυνομικούς . Το πρόγραμμα ενίσχυσης των υπηρεσιών ασφαλείας δημοσιοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε επίσης ότι πριν εκπνεύσει το 2008 θα έχουν ήδη ενταχθεί στις τάξεις της αστυνομίας 44.000 νέοι και νέες αστυνομικοί. Προβλέπεται ακόμη η αύξηση των εφεδρειών από τους 45.000 στους 100.000 αστυνομικούς. Οι επενδύσεις για την ασφάλεια της διοργάνωσης φθάνουν τα 1,3 δις ραντ (ή περίπου τα 100 εκατ. ευρώ), δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Σούζαν Σαμπάγκο . Εξ αυτών , περίπου 665 εκατ. ραντ θα διατεθούν για την αγορά ειδικού εξοπλισμού για τον έλεγχο του πλήθους–περιλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και 300 φορητών καμερών .

Για να τελειώσω με μια διασκεδαστική είδηση από την χώρα μας . Ο Μαυροβούνιος μπασκετμπολίστας του Α.Σ. Τρικάλων Σάβο Τσιγκάνοβιτς υποχρεώθηκε από τα λαγωνικά της αστυνομίας να παραμείνει σχεδόν μία ώρα σε αστυνομικό έλεγχο λόγω του ότι το θηριώδες τζιπ που οδηγούσε ήταν ίδιας μάρκας με αυτό με το οποίο διέφυγαν οι καταζητούμενοι δραπέτες Παλαιοκώστας και Ριζάι αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το ελικόπτερο στο Καπανδρίτι . Έβγαλαν τον πανύψηλο παίκτη από το αμάξι του και αυτός μάταια προσπαθούσε να τους εξηγήσει πως δεν έχει καμία σχέση με τους δύο δραπέτες, αφού κανείς από τους αστυνομικούς δεν γνώριζε αγγλικά. Τι και αν ήταν 40 πόντους ψηλότερος..

Δεν υπάρχουν σχόλια: