Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Η περίπτωση του Χίλσμπορο .

20 χρόνια περάσανε από τα συμβάντα της 15η Απριλίου 1989 όπου στον ημιτελικό μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότινγχαμ Φόρεστ που διεξήχθη στην πόλη του Σέφιλντ 94 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και άλλοι 776 τραυματίστηκαν . Λίγες μέρες αργότερα ένα παιδί 14 ετών υπέκυψε από τα τραύματα του ενώ το 1993 μετά από 4 χρόνια σε κώμα , ο Τόνι Μπλαντ , άφησε την τελευταία του πνοή ανεβάζοντας συνολικά τους νεκρούς σε 96 .

Η βρετανική δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί ακόμα για τους υπαίτιους ενώ η αστυνομία δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τους φακέλους με τα συμβάντα εκείνης της ημέρας. Ολόκληρο το "Άνφιλντ" ζητάει ακόμα δικαίωση για τους 96 ανθρώπους που χάθηκαν, τραγουδώντας τους "You 'll never walk alone"...

Σαφώς και η λέξη τραγωδία είναι η πλέον ακατάλληλη για να περιγράψει την περίπτωση του Χίλσμπορο . Τραγωδία ήταν η πρόσφατη σεισμική δόνηση στην περιοχή της Λ΄ Ακουίλας που στοίχισε την ζωή σε πάνω από 290 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές . Το Χίλσμπορο δεν ήταν τραγωδία , υπήρξε μακελειό το οποίο οργάνωσαν με πλήρη μαεστρία οι ποδοσφαιρικές και πολιτειακές αρχές αυτής της χώρας , οι τόσο παινεμένες όσο τίποτα άλλο από τους περιφερόμενους αυλοκόλακες . Ο αποκλειστικός υπεύθυνος για ότι συνέβη ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας και όχι κάποια απρόσωπη φυσική δύναμη .

Ακόμα και 20 χρόνια μετά , τα γεγονότα του ημιτελικού δυστυχώς εντάσσονται ως μέρος του γενικότερου "χουλιγκανισμού" εκείνης της περιόδου , κάτι το οποίο είναι παντελώς λάθος και δεν αποσκοπεί αυτή η κίνηση παρά μόνο να οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό και την αθώωση των πραγματικών υπευθύνων , που μόνο άγνωστοι δεν είναι . Το Χίλσμπορο ουδεμία σχέση είχε να κάνει με "χουλιγκανισμό" και ελάχιστα διαφέρει από τα όσα συνέβησαν πριν λίγο καιρό στον Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού όπου και εκεί βρήκαν τον θάνατο 19 άνθρωποι .

Αλλά ας αφήσουμε καλύτερα να μιλήσουν τα γεγονότα από μόνα τους ..

Ξημέρωνε η 15η Απριλίου 1989 . Στο Λίβερπουλ ετοιμαζόντουσαν για τον μεγάλο ημιτελικό με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο Γήπεδο της Σέφιλντ . Η εκδρομή είχε ξεκινήσει και ο κόσμος από νωρίς γέμιζε τις εξέδρες του Χίλσμπορο. Σε όλα τα γήπεδα είχαν τοποθετηθεί κάγκελα στις εξέδρες για να μην διακόπτετε η ομαλή ροή των αγώνων από την είσοδο των φιλάθλων των ομάδων (χουλιγκανισμός), ο τηλεοπτικός χρόνος είναι ακριβής στις υποχρεώσεις του .Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτά τα κάγκελα θα ήταν ο τάφος για 96 ψυχές . Οι οπαδοί των κόκκινων μετά από αλλεπάλληλες συγκυρίες άργησαν να φτάσουν στο γήπεδο , έτσι μια ώρα πριν το παιχνίδι μια ξαφνική κοσμοσυρροή και τα τουρνικέ όπως συνήθως δημιούργησαν το αδιαχώρητο έξω από τη θύρα της οδού Λέπινγκς. Ο κόσμος ήταν μέσα ήδη πολύς και απ' έξω ακόμα περισσότερος. Το κακό είχε ήδη αρχίσει να γίνεται. Ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να στοιβάζετε μέσα στο πέταλο ώσπου η κατάσταση είχε γίνει ασφυκτική. Το παιχνίδι είχε ξεκινήσει περίπου 5 λεπτά και ο κόσμος άρχισε να σκαρφαλώνει προσπαθώντας να βγει από τη θύρα . Η αστυνομία υποθέτοντας αρχικά ότι ήταν άλλη μια συνηθισμένη εισβολή από χούλιγκαν στο γήπεδο προσπάθησε να βάλει τον κόσμο πίσω στη θέση του ενώ όταν φίλοι της Λίβερπουλ έβγαζαν τραυματίες να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να τους πάνε σε ασθενοφόρα οι αστυνομικοί τους γύριζαν πίσω. Όταν κατάλαβαν τι συνέβη ήταν ήδη αργά το έγκλημα μόλις τελείωνε...

When you walk through a storm
Όταν περπατάς μέσα από την καταιγίδα
hold your head up high
κράτα το κεφάλι ψηλά
And don’t be afraid of the dark.
και μην φοβάσαι το σκοτάδι
At the end of a storm is a golden sky
στο τέλος της καταιγίδας υπάρχει ένας χρυσός ουρανός
And the sweet silver song of a lark.
και το γλυκό ασημένιο κελάηδισμα του αηδονιού
Walk on through the wind,
Περπάτα / Συνέχισε μέσα από τον αέρα
Walk on through the rain,
Περπάτα / Συνέχισε μέσα από την βροχή
Tho’ your dreams be tossed and blown.
Παρόλο που τα όνειρα σου και θα διαλυθούν (από την άερα και την βροχή)
Walk on, walk on with hope in your heart
Περπάτα / Συνέχισε με ελπίδα στην καρδιά
And you’ll never walk alone,
Και δεν θα περπατάς ποτέ μόνος
You’ll never, ever walk alone
Δεν θα περπατά πότε, ποτέ μόνος
Walk on, walk on with hope in your heart
Περπάτα / Συνέχισε με ελπίδα στην καρδιά
And you’ll never walk alone,
Και δεν θα περπατάς ποτέ μόνος
You’ll never, ever walk alone.
Δεν θα περπατά πότε, ποτέ μόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: