Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Νίκος Λαζαρίδης.

Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα του συνδέσμου "Super 3" ο τέως ποδοσφαιριστής της ομάδας, Νίκος Λαζαρίδης, μιλώντας μεταξύ των άλλων για τα εξωαγωνιστικά προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα καθ΄όλη την διάρκεια της χρονιάς. 



Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 910ο φύλλο της εφημερίδας στις 4 Μαΐου. Αναδημοσιεύουμε ένα μέρος των όσων είπε ο Νίκος Λαζαρίδης: 



Στο τέλος όμως η ομάδα κλάταρε. Τα ματς με Παναθηναϊκό, Παναιτωλικό και Κέρκυρα χάλασαν τη καλή εικόνα. Γιατί;



«Παίξανε πολλά πράγματα ρόλο γι αυτό. Αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά.



Δε μπόρεσε η ομάδα ν’ αντέξει, ψυχολογικά, είχε φτάσει στα όρια της. Επικρατούσε πολύ μεγάλη απογοήτευση. Ήμασταν αρκετούς μήνες απλήρωτοι και πολλοί από τους συμπαίκτες μας αντιμετώπιζαν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης. Όλα αυτά είναι φυσιολογικό να επηρεάζουν κάθε ποδοσφαιριστή. Το να ‘σαι απλήρωτος δυο και τρεις και τέσσερις μήνες δεν είναι και τόσο σημαντικό. Το να ‘χεις, όμως, να πάρεις χρήματα εδώ κι ένα χρόνο, νομίζω ότι δεν είναι και ότι το καλύτερο για οποιονδήποτε».



Από πότε έχεις εσύ να πληρωθείς;



«Ορισμένοι από μας, νομίζω πολλοί περισσότεροι απ’ τους μισούς συμπαίκτες μου, έχουμε να παίρνουμε χρήματα απ’ το περυσινό ακόμα συμβόλαιο. Ούτε λόγος φυσικά για το φετινό



Το ξαναλέω για να το ξεκαθαρίσω, δεν αποτελεί δικαιολογία αυτό, αλλά σκεφτείτε τα συναισθήματα των οικογενειών των παιδιών που θέλουν να φάνε για να ζήσουν. Δε ξέρω τι έφταιξε, ίσως το θέμα της εφορίας που η διοίκηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος εκεί, αλλά νομίζω ότι πρώτο μέλημα έπρεπε να ‘ταν η εξασφάλιση, έστω και κάποιου ποσού για τους ποδοσφαιριστές και τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα, ώστε να ‘ναι πιο ελεύθεροι κι απερίσπαστοι στη δουλεία τους. Ότι και να λέμε, όταν δουλεύει κάποιος κάπου θέλει να πληρώνεται κι ειδικά για κάποιους παίκτες που είναι από μακριά και δεν έχουν την ίδια κουλτούρα και τις ίδιες ανάγκες μ’ εμάς, αυτό είναι ότι χειρότερο. Νομίζω οι στιγμές που περάσαμε, ειδικά, στο πρώτο μισό της χρονιάς ήταν πολύ δύσκολες».



Ο πολύς κόσμος δε μπορεί να το καταλάβει αυτό. Μπορείς να μας εξηγήσεις τι ακριβώς σημαίνει;



«Το ξεκαθαρίζω για μια ακόμη φορά. Όταν μπαίνει να παίξει κάποιος, ξεχνάει τα πάντα και παίζει για τον εαυτό του και την ομάδα. Το θέμα είναι ότι απ’ την επομένη θα συνεχίζει να σκέφτεται, να συζητάει και να τον τρώει το ίδιο ακριβώς  πράγμα. Όταν μια αρρωστημένη κατάσταση συνεχίζει να ισχύει σε φθείρει. Χαλάει τη πειθαρχία, τη διάθεση και όλο το γενικότερο κλίμα. Όταν σου λέει κάποιος συμπαίκτης σου ότι δεν έχει να φάει, ή δεν έχει λεφτά να βάλει βενζίνη, να ‘ρθει στη προπόνηση, εκείνη τη στιγμή σε πιάνει απελπισία. Δε μπορείς να βλέπεις το συμπαίκτη σου, να σου ζητά δανεικά να φάει το μεσημεριανό ή το βραδινό του…».



Υπήρξαν δηλαδή και τέτοια περιστατικά…



«Ναι, υπήρξαν…».



Με ξένους ή με πιτσιρικάδες;



«Με τους μικρούς, αλλά δεν έχει σημασία. Ότι και να ‘ναι είναι ισότιμα μέλη της ομάδας…».



Εννοείτε αυτό…



«Είναι συνάδελφοι μας και πρέπει να τους βοηθούμε. Ειδικά σ’ αυτούς που παίρνουνε ελάχιστα χρήματα, η διοίκηση έπρεπε να καταβάλει κάποιο μέρος τους. Τέλος πάντων, όλα αυτά πέρασαν, η χρονιά τελείωσε…».



Μα το θέμα είναι τα συνεπακόλουθα των όσων συνέβησαν και τι προμηνύεται να συμβεί στο μέλλον…



«Έτσι ακριβώς είναι. Κάποια πράγματα πρέπει να ξεκαθαριστούν και να μπουν στη θέση τους…».



Απ τη συμπεριφορά της διοίκησης στο πρόσωπο σας αισθάνεστε εμπαιγμό, απ’ την άποψη ότι λάβατε πολλές υποσχέσεις οι οποίες δε τηρήθηκαν; Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη σας, πλέον, στο πρόσωπο των ανθρώπων της;



«Ναι , έχει κλονιστεί είναι αλήθεια και νομίζω αυτό δεν είναι ότι καλύτερο.



Έχουμε πάρει απ την αρχή της χρονιάς πολλές διαβεβαιώσεις απ’ τη διοίκηση χωρίς όμως καμιά απ’ αυτές να τηρηθεί. Αυτή τη στιγμή, γιατί όλοι μας θέλουμε το καλό της ομάδας  κάναμε διακανονισμό θέλοντας να πάρει η ομάδα το πιστοποιητικό συμμετοχής της στο νέο πρωτάθλημα. Βάλαμε κάποιες ημερομηνίες οι οποίες ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα τηρηθούν».



Θεωρείς ότι η δική σας στάση στη δεδομένη οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ ήταν η θετική και η πρέπουσα;



«Νομίζω ότι όταν για έναν ολόκληρο χρόνο δεν έχεις πάρει ούτε ένα ευρώ απ’ το συμβόλαιο σου, τι άλλο να κάνεις για να κρατήσεις καλύτερη στάση; Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι κάναμε μεγάλη υπομονή.



Μπορεί να έγιναν και κάποια λάθη με κάποιες αποχές που κάναμε για 2-3 μέρες…».



…τις θεωρείς λάθος αυτές;



«Δεν είπα ότι ήταν λάθος, είπα ότι μπορεί να ήτανε λάθος, μπορεί ,όμως και σωστές…



Εμείς το κάναμε αυτό, απλά, για να καταδείξουμε ποιο είναι το πρόβλημα γιατί πολλοί μπορεί να πίστευαν ότι ήμασταν πληρωμένοι. Ως ένα μέτρο πίεσης δηλαδή…».



Ο κόσμος κατανοεί απόλυτα το κάθε δίκαιο. Δεν ανέχεται όμως μονάχα στη δική του ομάδα να συμβαίνουν όλα αυτά. Δηλαδή οι άλλες δεν αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα; Ούτε αποχές όμως, ούτε τίποτα άλλο δε συνέβη…



«Επειδή το ‘χαμε συζητήσει, πολλές φορές αυτό μεταξύ μας, αλλά και μ’ άλλους συναδέλφους άλλων ομάδων, νομίζω ότι όποιον και να ρωτήσεις απ’ τις άλλες ομάδες κανείς δε θα σου πει ότι απ’ την αρχή της χρονιάς δε πήρε ούτε ευρώ απ’ το συμβόλαιο του. Τέλος πάντων αυτά είναι μόνο για να τα λέμε αυτή τη στιγμή, για να καταλάβει ο κόσμος ότι κι εμείς είμαστε άνθρωποι και περνούσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Σίγουρα κι είναι αλήθεια αυτό, κι η διοίκηση περνούσε δύσκολες στιγμές με το διακανονισμό που έπρεπε να τηρήσει με την εφορία. Εύχομαι τη νέα χρονιά όλοι να ‘ναι πιο σοβαροί και συγκεντρωμένοι. Το πιο βασικό σε μια ομάδα είναι να μη χαλάσουν τα αποδυτήρια. Με άσχημο κλίμα μέσα σ’ αυτά δεν πας πουθενά. Με καλό κλίμα ότι πρόβλημα κι αν αντιμετωπίσεις στη πορεία μπορεί να λυθεί».



Ο λόγος που το κλίμα δεν ήταν καλό ήταν λόγω χαρακτήρα κάποιων παικτών που είτε βεντετίζαν, είτε κάνανε κακή εξωγηπεδική ζωή, ή λόγω των οικονομικών προβλημάτων;



«Όχι, δυστυχώς, δεν ήταν μόνο οικονομικό. Το οικονομικό, απλά, το επιδείνωνε. Καλό θα είναι τη νέα χρονιά κάποιες καταστάσεις ν’ αλλάξουν γιατί αν δεν αλλάξουν θα υπάρξουν σίγουρα κι άλλα προβλήματα».



Το ρόστερ με το οποίο ξεκίνησε η χρονιά μήπως ήταν υπεράριθμο; Κι αν στη τελική έγινε και σωστή διαχείριση του;



«37 παίκτες σε μια ομάδα νομίζω ότι είναι αριθμός πάρα πολύ μεγάλος. Δε μπορεί ένας προπονητής να δουλέψει με τόσους παίκτες. Το ποιος έχει ευθύνη για αυτό δε ξέρω, όμως είναι πάρα πολλοί για μια ομάδα.25-26 ποδοσφαιριστές το ανώτερο είναι ο ιδανικότερος αριθμός».



Αν, έστω κι έτσι, θελήσουμε να βγάλουμε κάποια κέρδη απ’ τη φετινή τραγική χρονιά αυτή, αυτά, ποια μπορούσε να είναι;



«Κάποιοι μικροί παίκτες που έδειξαν ότι μπορούν ν’ αγωνιστούν και να πρωταγωνιστήσουν με τη φανέλα του ΆΡΗ».



Με τη δική σου περίπτωση τι γίνεται; Το συμβόλαιο σου σε λίγες ημέρες τελειώνει. Τι προτίθεσαι να κάνεις; Ποια είναι η επιθυμία σου;



«Δεν έχουμε κάνει ,ακόμα, κάποια συζήτηση, για να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, μου έχουν πει όμως ότι υπάρχει διάθεση να συνεχιστεί η συνεργασία μας. Επιθυμία δική μου, που την έχω εκφράσει πολλές φορές είναι να παραμείνω στην ομάδα. Πρέπει όμως να λυθεί το οικονομικό ζήτημα. Το να οφείλονται σ’ ένα ποδοσφαιριστή τα χρήματα ενός ολόκληρου έτους και να υπογράφει νέο συμβόλαιο είναι σίγουρα κάτι παράδοξο και σίγουρα όχι και το καλύτερο».



Δε ξέρουμε αν σε κουράσαμε, αλλά έπρεπε να ειπωθούν κάποια πράγματα ώστε να μάθει ο κόσμος τη πάσα αλήθεια.



«Οπωσδήποτε έπρεπε να ειπωθούν και να ‘στε βέβαιοι, ότι όλα αυτά που είπα, δεν τα είπα κακοπροαίρετα, αλλά με σκοπό να βελτιωθούν ορισμένα πράγματα για να μη ξανασυμβούν τα ίδια λάθη και στο μέλλον».



Νίκο η θέση η δική μας είναι ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχει η μαγιά των νέων παικτών που μπορεί να βασιστεί και να χτιστεί ο νέος ΆΡΗΣ και δε πρέπει επ’ ουδενί να διαλυθεί ο κορμός αυτής της ομάδας.



«Αν θες να κάνεις κακό σε μια ομάδα, διώχνεις είκοσι παίκτες και παίρνεις άλλους τόσους. Δε χτίζονται, όμως ,έτσι οι ομάδες…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: