Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Το μόνο που σου αξίζει..

Ραδιοφωνική συνέντευξη έδωσε την περασμένη Παρασκευή ο εμποροπλοίαρχος, Γιάννης Κόντης, και η αλήθεια είναι ότι παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αγχωμένος, εκνευρισμένος και σε κατάσταση πανικού.



Απ΄ όσα είπε είναι κάποια που είχαν ενδιαφέρον, τράβηξαν την προσοχή μας και χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας. Μικρές αποκαλύψεις και ανομολόγητες αλήθειες.



Στην αρχή μας ενημέρωσε ότι όντως έχουν εισρεύσει χρήματα από τον περίφημο ελβετικό επενδυτικό όμιλο... «μπήκαν κάποια χρήματα στην ομάδα αποδεδειγμένα»... και ότι μάλιστα υπάρχουν... «αποδεδειγμένα στις καρτέλες».



Εν συνεχεία δικαιολογήθηκε για το γεγονός πως το όνομα του περίφημου επενδυτικού ομίλου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό λέγοντας... «Αν αύριο εγώ ή ο κύριος Αθανασιάδης, ή κάποιος άλλος ή το όνομα του ομίλου γίνει παγκόσμια αποδεκτός, θα πουν όλοι "α μπράβο μια χαρά είναι τώρα", κάτι θα βρουν να πουν».



Ακολούθως μας είπε για το αν προτίθεται να αποκαλύψει το όνομα του επενδυτικού ομίλου στην επερχόμενη έκτακτη γενική συνέλευση της Κοινωνίας Μελών Άρη... «μάλλον, μπορεί και ναι»... για να συνεχίσει... «το μπορεί και ναι έχει να κάνει με πολλά, γιατί εγώ αν σας πω ότι εγώ βαρέθηκα την Τετάρτη όλη αυτή την ιστορία και αποχωρώ αλλά σας πω το όνομα του ομίλου πάλι το ίδιο θα είναι».



Προϊδεάζοντας μας για το ενδεχόμενο οριστικής φυγής του από την ομάδα ή για την περίπτωση ο επενδυτικός όμιλος να προχωρήσει αλλά χωρίς την εμφανή παρουσία του, με σκοπό να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι ο Γιάννης Κόντης έχει φύγει από την ομάδα, οπότε τώρα αφού απαλαχθήκαμε από την σιχαμερή παρουσία του, το επενδυτικό πλάνο μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα.



Εν συνεχεία ο εκτελεστικός διευθυντής παραδέχτηκε ότι υπήρξε μεγάλο φαγοπότι στον σύλλογο τα τελευταία χρόνια... «το μαζί τα φάγαμε σε μένα, ακούστε το μαζί τα φάγαμε δεν υπάρχει σε μένα, να αναλάβουν την ευθύνη τους αυτοί που τα φάγανε, όχι σε εμένα».



Μετά μας απείλησε πως εάν αποχωρήσει από τον σύλλογο... «λέω σκεφτείτε εάν συμβεί αυτό, υπάρχουν όλα τα ενδεχόμενα πάντα στη ζωή έτσι δεν είναι»... θα επέλθει η καταστροφή του συλλόγου, πατώντας πάνω στο γνωστό μοτίβο δανεισμένο από την τρέχουσα πολιτική σκηνή, "Κόντης ή Θάνατος".



Τόσο στην αρχή της συνέντευξης... «ότι εγώ κονομάω στον Άρη, η γυναίκα μου έχει φέρει όλους τους παίκτες στον Άρη»... όσο και προς το τέλος της... «οι άλλοι λένε και ότι η γυναίκα μου και ο Πλιάκος έχουν φέρει όλους τους παίκτες στον Άρη»... αναφέρθηκε δύο φορές στο γεγονός και έμμεσα το αποδέχτηκε, ότι σε συνεργασία με την γυναίκα του και τον Φώτη Πλιάκο φέρνουν με το αζημίωτο ποδοσφαιριστές στην ομάδα. Αλλά όχι και όλους.



Η γυναίκα του, Γιολάντα Παπαθανασίου, είναι πια σχετικά γνωστό ότι είναι μάνατζερ. O Φώτης Πλιάκος ήταν περισσότερο γνωστός ως ραδιοφωνικός παραγωγός με τελευταία παρουσία στον Λίμπερο φμ και την εκπομπή "Η πίπα της ειρήνης" μαζί με τον Σταύρο Κόλκα. Παλιότερα ήταν μέλος της στοιχηματικής ομάδας του "4 στα 5" στον "Ήλιο τον σπορ" και τον "Λίμπερο 107,4". καθώς και το πρώτο στέλεχος της ενημερωτικής ιστοσελίδας για το στοίχημα, "Sportosfera". Ενώ για ένα φεγγάρι είχε περάσει από το "Μetropolis 95,5".



Σε γενικές γραμμές το στοίχημα ήταν πάντοτε η μεγάλη του αγάπη, με εξειδίκευση στη Serie A,B και C της Ιταλίας. Είναι γνωστό εξάλλου πως στοίχημα και μανατζεριλίκια συνδυάζονται υπέροχα.



Για όποιον είχε τύχει να ακούσει την τελευταία του ραδιοφωνική εκπομπή στον Λίμπερο αμέσως θα του έκανε εντύπωση η μεγάλη αγάπη που έτρεφε για τον Γιάννη Κόντη και η συνεχής αβάντα που έκανε με χοντροκομμένο τρόπο στην διοίκηση και τα στελέχη της. Γι΄αυτό και ο καλός θεούλης, Γιάννη Κόντης, βοήθησε αυτά τα δύο πρόσωπα να γίνουν ατζέντηδες, μιας και ο ίδιος όπως λεγόταν είχε παραδώσει την άδεια του πίσω στην UEFA.



Ένας μάνατζερ δεν μπορεί να εκπροσωπεί ταυτόχρονα τα συμφέροντα ενός παίκτη και μιας ομάδας. Επίσης δεν μπορεί να κατέχει ταυτόχρονα άδεια διαμεσολαβητή παικτών και να είναι υπάλληλος σε σωματείο. Αν θέλει να εργαστεί σε σωματείο, οφείλει να παραδώσει την άδειά του στην Ομοσπονδία που ανήκει. Έτσι μπορούσαν να συνεχίσουν να κάνουν παντελώς ανενόχλητοι την δουλειά τους.



Οι 65 επίσημοι αδειοδοτημένοι διαμεσολαβητές μεταγραφών από την Ε.Π.Ο. σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της 19ης Μαρτίου 2012.






Η εμφάνιση των μάνατζερ στην ελληνική σκηνή είχε ξεκινήσει πριν από 2 δεκαετίες και γιγαντώθηκε ιδιαίτερα όταν τέθηκε σε ισχύ ο περίφημος «νόμος Μποσμάν». Στην αρχή η ΟΥΕΦΑ ζητούσε το χρηματικό ποσό τον 40 εκατομμυρίων δραχμών (τότε) ως εγγυητική για να μπορέσει κάποιος να έχει την άδειά της και να ασκεί επίσημα το επάγγελμα του ατζέντη. Μέχρι το 2001 για να πάρεις πιστοποίηση και να μπορείς να διαπραγματεύεσαι με τους συλλόγους επίσημα απαιτούνταν 150.000 ευρώ. Εκείνη τη χρονιά η πιστοποίηση μεταφέρθηκε από τη FIFA στις εθνικές ομοσπονδίες και το υψηλό τίμημα μειώθηκε.



Για να πιστοποιηθείς ως μάνατζερ χρειάζεται ακόμη να έχεις πτυχίο Α.Ε.Ι., γνώση μιας επίσημης γλώσσας της FIFA, αντίγραφο ποινικού μητρώου, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εμπίπτεις στα κωλύματα της ΕΠΟ, να καταθέσεις παράβολο 2.000 ευρώ και να περάσεις από γραπτές εξετάσεις με αντικείμενο τους κανονισμούς της FIFA και της ΕΠΟ. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν 15 ερωτήσεις από θέματα της FIFA και πέντε από την εγχώρια Ομοσπονδία σε σύνολο ύλης 1700 σελίδων. Το ποσοστό επιτυχίας όλων όσων δοκιμάζουν βρίσκεται περίπου στο 8-10% καθώς η εξεταστέα ύλη απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη.



Το τυπικό ποσοστό αμοιβής ενός ατζέντη αγγίζει το 10% από τις μεικτές απολαβές του παίκτη (μισθοί και συμβόλαιο). Οι συμφωνίες μάνατζερ - παικτών κατοχυρώνονται με συμφωνητικά που έχουν διάρκεια 2 ετών. Σπανίως τα σέβεται κανείς αφού άλλωστε δεν κατατίθενται στην εφορία ώστε να αποκτήσουν ισχυρό χαρακτήρα.  



Τα μεγάλα γραφεία μάνατζερ του εξωτερικού δεν έχουν ενδιαφερθεί έως τώρα να δημιουργήσουν παραρτήματα τους στην Ελλάδα καθώς η αγορά είναι μικρή και δε χωράει τους πάντες. Άλλωστε η κατάσταση διευκολύνεται με την βοήθεια των συνεργατών που έχουν εδώ. Μια Γιολάντα Παπαθανασίου ή έναν Φώτη Πλιάκο ας πούμε.



Φυσικά υπάρχουν και μάνατζερ που λειτουργούν χωρίς να είναι πιστοποιημένοι (ένας Γιάννης Κόντης ας πούμε). Γνωρίζουν τους προέδρους των ομάδων, κλείνουν μεταγραφές, αλλά δεν φαίνονται πουθενά. Ο κανονισμός λέει ότι τον παίκτη μπορεί να τον εκπροσωπεί μάνατζερ ή δικηγόρος. Αφού κλείσουν τη μεταγραφή λοιπόν στέλνουν για να υπογράψει τα συμβόλαια ένας δικηγόρος ή ένας μάνατζερ από το εξωτερικό. Έναν Μανουέλ Φερέρ ας πούμε. Ο ποδοσφαιριστής επίσημα δεν επιτρέπετε να έχει δύο ή περισσότερους ατζέντηδες.



Εξυπακούεται ότι για να γίνει η επιλογή των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο συγκεκριμένου μάνατζερ θα πρέπει να υπάρχει και ο απαραίτητος «σύνδεσμος» μέσα τον σύλλογο. Αυτός τις περισσότερες φορές είναι ένας παράγοντας ή κάποιος υπάλληλος (ο Γιάννης Κόντης ας πούμε) που λύνει και δένει στην ομάδα ή ο προπονητής. Οι πρώτες δύο περιπτώσεις είναι και οι «αλάνθαστες», αφού ακόμη κι αν ο προπονητής αντιδρούσε με την επιλογή του παίκτη, απλούστατα έχανε τη θέση του και το μήνυμα περνούσε σαφέστατα και στον επόμενο.



Οι ατζέντηδες (η Γιολάντα Παπαθανασίου ας πούμε) δεν κλείνουν μόνο ποδοσφαιριστές αλλά και αθλητικά κέντρα προετοιμασίας ενώ κανονίζουν και φιλικούς αγώνες. Πολλές φορές οι μάνατζερς εμπλέκονται σε άλλα παιχνίδια έξω από τις 4 γραμμές του γηπέδου και συμμετέχουν στο παράνομο στοίχημα είτε χειραγωγώντας έναν αγώνα είτε μια φάση του. Όπως π.χ. την σέντρα του αγώνα («αθώο ποντάρισμα») ή ποια ομάδα έχει συμφωνήσει να βγάλει πρώτη την μπάλα πλάγιο άουτ.



Μ΄αυτά και μ΄αυτά η αγία τριάδα μαζί με τον Αγαπητό Αμπελά ανέλαβε τα τελευταία χρόνια τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας. Ο Αγαπητός Αμπελάς είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας και εν συνεχεία στέλεχος της ΠΑΕ (γενικά και αόριστα), δίχως να κατέχει κάποιο συγκεκριμένο πόστο.



Έτσι τουλάχιστον παρουσιαζόταν από τον επίσημο ραδιοφωνικό σταθμό της ομάδας στις αραιές συνεντεύξεις που έδινε σε αυτόν. Αυτό συνέβαινε μόνο στην περίπτωση του καθώς για όλα τα άλλα πρόσωπα που στελεχώνουν το ποδοσφαιρικό τμήμα αναφερόταν πάντα η θέση που κατείχαν. Μέχρι μια ωραία πρωΐα στις 20 Οκτωβρίου 2011 όπου μας ανακοινώθηκε επίσημα ότι αναλαμβάνει τον ρόλο του «team manager». Στην περίοδο εκείνη δηλαδή που λεγόταν ότι ο Γιάννης Κόντης είχε απομακρυνθεί σχετικά από την ομάδα και ήταν κάπως εκνευρισμένος με διάφορα περίεργα να συμβαίνουν στον σύλλογο.



Στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2011 διοργανώθηκε στο Λονδίνο και στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Chelsea η τέταρτη διάσκεψη Leaders In Football στην οποία συμμετείχε και ο σύλλογος. Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ευρώπης και κατά τη διάρκειά του ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις πάνω σε θέματα του ποδοσφαίρου προχωρώντας μάλιστα και στην πρακτική εξάσκησή τους.






Στο συνέδριο πήραν μέρος 1000 διευθυντές επιπέδου εκπρόσωποι ομάδων από 45 διαφορετικές χώρες. Την έναρξη της διάσκεψης άνοιξαν επίσημα οι David Bernstein, Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαίρου, και Gianni Infantino, Γενικός Γραμματέας της UEFA. Αναγνωρίζετε ευρέως ως το πιο αποκλειστικό και με επιρροή συνέδριο ποδοσφαίρου στον κόσμο, διαμορφώνοντας τις παγκόσμιες και περιφερειακές διατάξεις για τον αθλητισμό, ενώ είναι το μέρος για να κάνεις δουλειές με τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του ποδοσφαίρου.






Ποιους όμως αναγνωρίζει το Leaders in Football ως διευθυντές-επίσημους εκπρόσωπους της ομάδας μας; Μα φυσικά τον κύριο Γιάννη Κόντη που χαρακτηρίζει Executive Manager, εκτελεστικό διευθυντή και την σύζυγο του που αναφέρετε ως Associate (Manager), αναπληρώτρια διευθύντρια!!!






Κάπου εδώ ξαναγυρνάμε πίσω στην συνέντευξη που παρέδωσε ο Ιωάννης Κόντης. Προς το τέλος της σε ερώτηση που του έγινε... «τα λεφτά τελικά από αυτόν τον όμιλο δεν μπορούσαν να μπουν με μορφή δανείου όπως είχατε πει στη συνέλευση της λέσχης έτσι;»... απάντησε μετά από μια μικρή παύση εξαγριωμένος και συνάμα απορημένος τελικά τα αυτονόητα... «και μέχρι πότε θα δανείζουν»... Εν συνεχεία έβηξε, ευχαρίστησε και έκλεισε για να προλάβει το αεροπλάνο.



Σαφώς δεν υπάρχει κανένας σοβαρός επενδυτικός όμιλος στον κόσμο ο οποίος μάλιστα να είναι αναμεμειγμένος και σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, όχι από αυτούς που εφευρίσκει και συναναστρέφεται ο εκτελεστικός διευθυντής μας, που να χάριζε λεφτά σε κάποιους τυχάρπαστους με έδρα την Θεσσαλονίκη υπό την μορφή προσωπικού δανεισμού.



Παρουσιάζετε ο ενδιαφερόμενος επίσημα στους θεσμούς του συλλόγου με τα ιδία του στελέχη και όχι με κομιστές τύπου Γιάννη Κόντη, Θέμου Αναστασιάδη, Θανάση Αθανασιάδη και Τάσου Ορφανίδη και παρουσιάζει το επενδυτικό του πλάνο, την πρόθεση του να αποκτήσει τις μετοχές της ομάδας ή το μάνατζμεντ και τα λοιπά.



Τέλος είναι γνωστό ότι ο Γιάννης Κόντης διατηρεί άριστες σχέσεις με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης και χαίρει μιας ιδιαίτερης αντιμετώπισης, εύνοιας και ασυλίας. Διαβάζοντας κανείς το άρθρο που περιλαμβάνει την συμπερίληψη των όσων είπε στην συνέντευξη θα εντοπίσει χτυπητές διαφορές σε σχέση με την ασπατουλάριστη ζωντανή ροή.






Το ότι «μπήκαν κάποια χρήματα στην ομάδα αποδεδειγμένα» και υπάρχουν «αποδεδειγμένα στις καρτέλες» μεταλλάσσεται για να μείνει μόνο το πρώτο μέρος, το ότι «εγώ κονομάω στον Άρη, η γυναίκα μου έχει φέρει όλους τους παίκτες στον Άρη» μετατρέπετε σε «εγώ κονομάω εις βάρος του Άρη, ότι η γυναίκα μου φέρνει παίκτες στον Άρη», (το πρώτο σκέλος με το δεύτερο έχουν παντελώς διαφορετικό νόημα) και η καταπληκτική του απάντηση «και μέχρι πότε θα δανείζουν» στην ερώτηση-διαπίστωση «τα λεφτά τελικά από αυτόν τον όμιλο δεν μπορούσαν να μπουν με μορφή δανείου όπως είχατε πει στη συνέλευση της λέσχης έτσι;» εξαφανίζονται ως δια μαγείας.  







Το μόνο που σου αξίζει.