Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πρωτάθλημα Ο.Π.Α.Π.

 Τα βρήκαν δεν τα βρήκαν ολοκληρώθηκε η χορηγική συμφωνία ανάμεσα στον συνεταιρισμό της Σούπερ Κλίκας και τον ημικρατικό οργανισμό Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. (το κράτος ελέγχει το 35% και διορίζει τη διοίκησή του).


Μια σύζευξη που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 (με τιμή εκκίνησης τα 20 μύρια) για να διακοπή εν συνεχεία και να επανεκκίνησή το Σεπτέμβριο του ΄11 για να φτάσει (τον Νοέμβριο η χορηγική πρόταση είχε πέσει στα 8,5 μύρια) μέχρι τις ΄μέρες μας με διαπραγματεύσεις, προφορικές συμφωνίες και δεσμεύσεις, επαναδιαπραγματεύσεις, αντιπαραθέσεις και υπόγειες διαδρομές, με τελευταία επανεκκίνηση της διαδικασίας την επομένη της ψήφισης του νόμου και την αναβολή της 23ης αγωνιστικής ως τελευταίας πράξης του δράματος πριν τον σφιχτό εναγκαλισμό για το «καλό» του ποδοσφαίρου. 




Η εμπορική συμφωνία της Σούπερ Λίγκας με την πολιτεία που θα είναι διετής έκλεισε στα 14 εκατομμύρια ευρώ μεικτά. 5,5 εκατομμύρια κόλλυβα για το υπόλοιπο της αγωνιστικής σεζόν (2011/12) και 8,5 αναστάσιμα για την ερχόμενη περίοδο (2012/13). Έτσι η κάθε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία θα λάβει για φέτος από 343.750 ευρώ σε αντίθεση με τα 900.000 ευρώ που της απέφερε η προηγούμενη συνεργασία.




Η αλήθεια είναι ότι τους έπιασαν κότσο αφού για τις σεζόν 2009-10 και 2010-11 ο συνεταιρισμός εισέπραττε από τον Ο.Π.Α.Π. 17 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο με την μείωση φέτος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο να αγγίζει το 70%. 


Αν υπολογιστεί βέβαια ότι ένα μέρος των χρημάτων θα πάει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Σούπερ Λίγκας όπως τα έξοδα των πρωταθλημάτων υποδομής, την μισθοδοσία του προσωπικού, τις αποζημιώσεις των διαιτητών και στους μισθούς των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας τότε μιλάμε πραγματικά για ένα τελικό ποσό που θα μπει στα ταμεία των Π.Α.Ε. κατά πολύ μικρότερο των 343.000 ευρώ.


Μεγάλος κερδισμένος σε αυτήν την τιτανομαχία ο Ο.Π.Α.Π. που θα δαπανήσει μερικά εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για 2 χρόνια ενώ ο τζίρος του ετησίως από το στοίχημα φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και αυξάνετε γεωμετρικά.




Το παρόν στην συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής την περασμένη Τρίτη για να αποφασιστεί η αποδοχή ή μη της πρότασης της πολιτείας δώσανε σύσσωμες σχεδόν όλες οι διοικήσεις των Π.Α.Ε. εκτός από του Ατρομήτου ενώ η απόφαση για την αποδοχή του χορηγικού συμβολαίου πάρθηκε κατά πλειοψηφία με την Π.Α.Ε. Ολυμπιακός να εκφράζει ενστάσεις κρατώντας το μερίδιο που της αναλογεί δεσμευμένο στα ταμεία της Super League μπας και μετά τις εκλογές προκύψει νέα διαπραγμάτευση με τον Ο.Π.Α.Π. υπό το καθεστώς της νέας κυβέρνησης.


Την διοίκηση της Π.Α.Ε. εκπροσώπησε φυσικά ο πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, Α΄-Β΄-Γ΄ αντιπρόεδρος, μέλος και εκτελεστικός διευθυντής κύριος Γιάννης Κόντης.


Από την σύμβαση ανταποδοτικής χορηγίας δεν θα μπορούσε να λείπει η ρήτρα βίας. Έτσι σε περίπτωση που 4 αγώνες χαρακτηριστούν ως αγώνες εκτεταμένων επεισοδίων αυτή θα περικόπτεται κατά 30% ενώ στην περίπτωση των 6 ή περισσότερων αγώνων ο Ο.Π.Α.Π. θα μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση.