Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Με την αρωγή όλων τα βρήκαν και συμφώνησαν.

Την Πέμπτη το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας, με την στήριξη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της Πολιτείας, της ΝΟΒΑ, του Ο.Π.Α.Π... πήρε τις αποφάσεις της σχετικά με το σύστημα αδειοδότησης των ομάδων που θα ισχύσει για την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν 2012-13.


Η κυριότερη καινοτομία αφορά τις ομάδες που δεν θα καταφέρουν να πάρουν αδειοδότηση από την Ε.Π.Ο., όπου απαλείφεται η πιθανότητα του υποβιβασμού που μετατρέπετε σε απαγόρευση δυνατότητας μεταγραφών αλλά και ανανεώσεων τόσο για την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, όσο και γι΄αυτή του Ιανουαρίου.


Ενώ δεν θα μπορούν να προβαίνουν σε ανανεώσει ή τροποποίηση των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών τους μέχρι της 30/6/13.


Οι μόνες προσθήκες, ανανεώσεις ή τροποποιήσεις που θα μπορούν να κάνουν οι ομάδες αφορούν ποδοσφαιριστές κάτω τον 22 ετών που προέρχονται από τις ακαδημίες ή έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές ομάδες της Ελλάδος.


Από την ομάδα που δεν θα καταφέρει να πάρει τελικά αδειοδότηση θα κατακρατείται το 20% του ποσού που της αναλογεί από την κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, προκειμένου να πηγαίνει στην εξόφληση των ποδοσφαιριστών και των προπονητών της εν λόγω Π.Α.Ε. στους οποίους οφείλονται χρήματα.


Οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν δεκτές από όλες τις ομάδες της Super League εξαιτίας του κινδύνου που αντιμετωπίζουν αρκετές Π.Α.Ε. και για να μην πληγεί-υποβαθμιστεί περαιτέρω το ποδοσφαιρικό προϊόν μετά και τους περσινούς υποβιβασμούς του Ηρακλή, της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου.


Μειοψήφησαν οι Π.Α.Ε. Ξάνθη και Παναιτωλικού που επέμειναν στην άποψη ότι Π.Α.Ε. που δεν αδειοδοτείται θα πρέπει να υποβιβάζεται στη Football League.


Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες που δεν θα πάρουν πρόσκαιρα αδειοδότηση στην επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης της Ε.Π.Ο. και της ΟΥΕΦΑ (31 Μαρτίου) θα μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στα πλέι οφ και να διεκδικούν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.


Αν στην πορεία και μέχρι τον Ιούνιο, που οι ομάδες θα εξεταστούν ξανά από την UEFA, πάρουν το πράσινο φως, θα μπορούν να λάβουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση τη θέση τους θα καταλαμβάνουν ομάδες που βρίσκονται κάτω από αυτές στη βαθμολογία ακόμη κι αν δεν συμμετείχαν στη διαδικασία των πλέι οφ.   


 Επ΄αυτού καμία Π.Α.Ε. της Σούπερλιγκας δεν εξέφρασε αντίρρηση.


Ο τελευταίος λόγος ανήκει τώρα στα αρμόδια όργανα της Ε.Π.Ο. που θα εγκρίνουν ή όχι τις αποφάσεις της Superleague και θα αποφασίσουν για τυχόν διαβαθμίσεις στις ποινές των ομάδων («ενδεχόμενη» αφαίρεση βαθμών), καθώς άλλες Π.Α.Ε. μπορεί να έχουν σοβαρές παραλείψεις και κάποιες άλλες όχι τόσο επουσιώδεις.


Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 22 Μαρτίου ο συνεταιρισμός της Κλίκας.


Απόφαση Δ.Σ.


Οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Super League, αναφορικά με το σύστημα αδειοδότησης περιόδου 2012-13, είναι οι ακόλουθες:


(α) Τα κριτήρια αδειοδότησης παραμένουν, όπως και πέρυσι, πλήρως εξομοιωμένα με τα κριτήρια της UEFA, για το σύνολο των ΠΑΕ της Super League.


(β) Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι ίσχυε πέρυσι, ΠΑΕ της Super League η οποία δε θα αδειοδοτείται (κατά την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης της ΕΠΟ) δε θα υποβιβάζεται στη Football League, θα συμμετέχει κανονικά στο Πρωτάθλημα Super League – ΟΠΑΠ 2012-13, αλλά επ΄αυτής θα ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί:(Ι) η εν λόγω μη αδειοδοτηθείσα ΠΑΕ δε θα δύναται, κατά τις μεταγραφικές περιόδους «Ιουλίου – Αυγούστου 2012» και «Ιανουαρίου 2013» να προβαίνει στην απόκτηση ποδοσφαιριστών, με την εξαίρεση ποδοσφαιριστών κάτω των 22 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained), κάτω των 22 ετών. Παράλληλα, η εν λόγω ΠΑΕ, μέχρι και την 30/6/2013 δε θα δύναται να προβαίνει στην ανανέωση ή τροποποίηση των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της πλην της περίπτωσης ποδοσφαιριστών κάτω των 22 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained) κάτω των 22 ετών. Αν από σήμερα και μέχρι και την έκδοση τελεσίδικης απόφασης περί μη αδειοδότησης, ΠΑΕ, η οποία δε θα αδειοδοτηθεί, προβεί σε ανανέωση ή / και τροποποίηση συμβολαίου, κατά παράβαση των ως άνω, τότε για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές, θα ανακαλούνται τα δελτία (ωστόσο η εν λόγω ΠΑΕ θα υποχρεούται να σεβαστεί τις οικείες οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του εν λόγω ποδοσφαιριστή). Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο ΠΑΕ να προβούν ήδη από σήμερα μαζικά σε ανανεώσεις / τροποποιήσεις συμβολαίων μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις περί αδειοδότησης.(ΙΙ) από τα ποσά που θα αναλογούν στην εν λόγω ΠΑΕ εκ των αμοιβών κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η Super League θα παρακρατεί ποσό 20% το οποίο θα καταβάλλεται σε εξόφληση υποχρεώσεων της εν λόγω ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστές και προπονητές, δυνάμει αμετάκλητων αποφάσεων των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ.Σκοπός των ως άνω δυο περιορισμών είναι η συμβολή της Super League στην εξυγίανση των εν λόγω ΠΑΕ, δια της αποτροπής της δυνατότητας περαιτέρω επιβάρυνσης των οικονομικών μεγεθών τους και της εξόφλησης οφειλών τους προς ποδοσφαιριστές και προπονητές (Διευκρινίζεται ότι στο σημείο αυτό μειοψήφησαν οι ΠΑΕ Skoda Ξάνθη και Παναιτωλικός, οι οποίες ενέμειναν στην άποψη ότι ΠΑΕ που δεν αδειοδοτείται θα πρέπει να υποβιβάζεται στη Football League).(γ) ΠΑΕ – μέλος της Super League, που τυχόν δε λάβει αδειοδότηση από την ΕΠΟ, κατά την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης, θα συμμετέχει κανονικά στα play-off της τρέχουσας περιόδου (Απριλίου – Μαίου 2012). Διευκρινίζεται, συναφώς, ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις περί αδειοδότησης θα εκδοθούν από την ΕΠΟ, μετά το πέρας των play-off.


(δ) ΠΑΕ – μέλος της Super League που τυχόν τιμωρηθεί τελεσίδικα από την UEFA με αποκλεισμό από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επίσης θα συμμετέχει κανονικά στο Πρωτάθλημα περιόδου 2012/13 καθώς και στα επικείμενα play-off της τρέχουσας περιόδου (Απριλίου – Μαίου 2012). Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δικαιολογείται εκ του γεγονότος ότι από τα play-off προκύπτει η τελική κατάταξη των ομάδων.