Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

R.I.P.

Είκοσι τρία άτομα συνελήφθησαν και άλλα πενήντα επτά προσήχθησαν πριν και μετά -όχι κατά την διάρκεια- την λήξη του αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο στάδιο Ο.Α.Κ.Α. Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τους οποίους 2 με σοβαρά κατάγματα και εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.



Οι 23 συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Δευτέρα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και σε 3 από αυτούς, μεταξύ των οποίων και 1 ανήλικος, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες της κατοχής εκρηκτικών υλών, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της διατάραξης κοινής ειρήνης από δράστη που έχει καλυμμένο το πρόσωπο (κουκουλονόμος) και παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή.



Δέκα επτά άτομα πέρασαν από αυτόφωρη διαδικασία προκειμένου να δικαστούν για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράβασης του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού.



Ενώ 3 ήταν ανήλικοι και παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων.



Από τα τρία άτομα που κατηγορούνταν για κακουργηματικές πράξεις οι 2 προφυλακίστηκαν ενώ ο τρίτος (ο ανήλικος) αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η υποχρέωση εμφάνισης μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.



Η δίκη των άλλων 17 συλληφθέντων αναβλήθηκε και μετατέθηκε για τις 29 Μάρτη.



Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας όπως το συνηθίζει άλλωστε έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία της ταυτότητας και τις φωτογραφίες των 2 παιδιών που προφυλακίστηκαν καθώς και 21 ακόμη φωτογραφίες από τον τόπο των επεισοδίων.



Θέλοντας να διευκολύνουμε την Ελληνική Αστυνομία στο δύσκολο έργο που διεξάγει για την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και την προστασία του κοινωνικού συνόλου αναδημοσιεύουμε μερικές από τις εικοσιμία φωτογραφίες των γνωστών-αγνώστων οπαδών ή μη του Παναθηναϊκού που καταζητούνται και δεν έχουν συλληφθεί προς το παρόν. Όποιος τους αναγνωρίσει, γνωρίζει κάτι ή τους δει κάπου, καλό είναι να επικοινωνήσει αμέσως στα 210 647 6500 210 647 6592 της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.



Μόνο προσοχή γιατί είναι άκρως επικίνδυνοι, αδίστακτοι και μερικοί εξ΄αυτών κυκλοφορούν και οπλισμένοι!!






Για την διαδικασία εντοπισμού τους και την αναγνώρισή τους, όπως είχε προαναγγελθεί πριν τον αγώνα, χρησιμοποιήθηκε υλικό από κάμερες, το ίντερνετ, την ΝΟΒΑ που παρέδωσε περιεχόμενο διάρκειας 6 ωρών, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του Ο.Α.Κ.Α.



Από τους 50.000 που παραβρέθηκαν στον Κυριακάτικο αγώνα σίγουρα κανένας δεν ένιωσε φόβο εξαιτίας των όσων συνέβαιναν μιας και οι επιθέσεις των φίλων του Παναθηναϊκού (από όλες τις θύρες και από ένα ετερόκλητο πλήθος) είχαν ως στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως παραδέχτηκε ακόμα και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, που στην ανακοίνωσή της για τον αγώνα έκανε λόγο για «επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων που άρχισαν τουλάχιστον 2 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα και συνεχίσθηκαν αυξομειούμενες μέχρι και την οριστική διακοπή του».






Φόβο αναλογιζόμενοι τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε ένα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και την επίθεση σε ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού στο τερέν σε παλαιότερο αγώνα μεταξύ των 2 ομάδων δεν ένιωσε ακόμη και ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Κέβιν Μιραλάς, «Πρόεδρε, να ξέρεις, πως δεν φοβήθηκα ούτε λεπτό.. Μακάρι να τελείωνε η κανονική διάρκεια του αγώνα, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν γινόταν. Δεν με επηρέασε όσο έπαιζα το κλίμα στο γήπεδο, ούτε ένιωσα φόβο», όπως εκμυστηρεύτηκε στον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά την λήξη της αναμέτρησης.



Φόβο λοιπόν ένιωσαν μόνο όσοι είχαν λόγο να φοβούνται.



Από την άλλη φόβο ένιωσαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού που φτάνοντας στον σταθμό του Η.Σ.Α.Π. ("Ειρήνη") τρεις ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης δέχτηκαν τα χημικά των Μ.Α.Τ. χωρίς να έχει συμβεί το παραμικρό.



Φόβο ένοιωσε όλος ο κόσμος του Παναθηναϊκού που τον βάραγαν και τον χτυπούσαν με τα γκλομπ και τις ασπίδες, πετάγοντας τον χάμω και κλωτσώντας τον στο κεφάλι, συλλαμβάνοντας τον χωρίς κανένα λόγο (κυριολεκτικά) φορτώνοντας του κατηγορίες, τον έβριζαν χυδαία αναφερόμενοι ακόμη και σε νεκρούς, τον ψέκαζαν και του πέταγαν προς πάσα κατεύθυνση χημικά και σε ευθεία βολή ανάμεσα στα κεφάλια χειροβομβίδες κρότου λάμψης.






Φόβο σίγουρα ένιωσαν οι εκατοντάδες φίλοι του Παναθηναϊκού που με το εισιτήριο στο χέρι δεν τους άφηναν να προσεγγίσουν το γήπεδο και τους έστελναν να κάνουν το γύρο για να μπούνε στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου.



Φόβο ένιωσαν όσοι στους προ ελέγχους τους έσκιζαν τα εισιτήρια.



Φόβο σίγουρα ένιωσαν οι οικογενειάρχες και οι υπόλοιποι φίλοι του Παναθηναϊκού που επιθυμούσαν να βγάλουν εισιτήριο για τον αγώνα αλλά δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στα εκδοτήρια που βρισκόντουσαν στον σταθμό του ηλεκτρικού Ειρήνης και σε άλλα σημεία αφού η γραμμή ελέγχου των αστυνομικών δυνάμεων βρισκόταν μπροστά από αυτά.



Φόβο ένιωσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που βρίσκονταν στην θύρα 1 βλέποντας τις αστυνομικές δυνάμεις χωρίς κανένα προφανή λόγο να εισβάλουν στην θύρα πετώντας δακρυγόνα εξαιτίας της παρουσίας 30 οπαδών του τριφυλλιού στα επίσημα που πριν εμφανιστούν τα Μ.Α.Τ. ήταν και αυτοί ήσυχοι.






Φόβο ένιωσαν οι 55.000 που βρίσκονταν στο στάδιο βλέποντας μετά το 0-1 στο 51ο λεπτό, ενώ δεν είχε γίνει τίποτα απ΄όσα όλοι φοβόντουσαν (επεισόδια εάν ο Ολυμπιακός κέρδιζε) και η κατάσταση είχε εκτονωθεί μετά τη μακρά διακοπή για 1 ώρα στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, τις αστυνομικές δυνάμεις να ζώνουν το στάδιο.



Φόβο ένιωσαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού βλέποντας τους μοτοσυκλετιστές της ομάδας να μπαίνουν ανάμεσα στα πούλμαν της επαρχίας και να χτυπούν αδιακρίτως τον κόσμο...



Φόβο λοιπόν ένιωσαν μόνο όσοι δεν είχαν κανέναν λόγο για να φοβούνται.



Επιπρόσθετα "φόβο" σίγουρα ένιωσαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού που θέλησαν να παρακολουθήσουν το περασμένο Σάββατο τον αγώνα βόλεϊ της ομάδας τους με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο γήπεδο με τα εισιτήρια του αγώνα να εξαφανίζονται από τα εκδοτήρια ως δια μαγείας. Όπως και ένα πούλμαν με φίλους του τριφυλλιού που δεν του επιτράπηκε η είσοδος στην Αλεξανδρούπολη και το έστειλαν να κάθετε στην Κομοτηνή.



"Φόβο" σίγουρα ένιωσαν οι 80-100 οπαδοί του Παναθηναϊκού όταν στις 3 Φεβρουαρίου, παραμονή του εκτός έδρας αγώνα της ποδοσφαιρικής τους ομάδας με τον Λεβαδειακό, μεταφέρθηκαν μαζικά μέσα από τον κεντρικό τους σύνδεσμο για εξακρίβωση στοιχείων στην ασφάλεια, αφού πρώτα ελέγχθηκε ο χώρος και δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο. Χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως κάτι.



"Φόβο" ένιωσαν την επόμενη μέρα οι 1000 φιλήσυχοι οπαδοί του Παναθηναϊκού (κυριολεκτικά) που παραβρέθηκαν στην Λιβαδειά όταν δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από μία διμοιρία των Μ.Α.Τ. χωρίς τον παραμικρό λόγο και χωρίς καν αφορμή.

 

"Φόβο" ένιωσαν στις 28 Ιανουαρίου οι φίλοι του Παναθηναϊκού όταν πριν τον αγώνα γυναικείου μπάσκετ Αστέρα Εξαρχείων-Παναθηναϊκός ο κεντρικός τους σύνδεσμος κυκλώθηκε από 6 διμοιρίες Μ.Α.Τ. προκειμένου να μην παραβρεθούν στον αγώνα. 200 άτομα βρέθηκαν κρατούμενοι για 6 ώρες μέσα στον χώρο χωρίς να μπορεί να βγει κανείς έστω και μεμονωμένα...



Το συνδρομητικό κανάλι NOVA που είχε την κάλυψη του αγώνα αφού ενημέρωσε τους 400.000 συνδρομητές της πριν τον αγώνα για την επιλογή μετάδοσης που θα είχαν για 1η φορά, για "ντέρμπι όπως δεν το έχετε ξαναδεί" ή "για ντέρμπι που θα το ακούσετε όπως θέλετε", δυνατότητα προσωποποιημένου σχολιασμού-οπαδικής περιγραφής από δημοσιογράφους, για high definition, 3D και τα ρέστα, επέλεξε να μην μεταδώσει τίποτα απ΄όσα συνέβαιναν κάνοντας λόγο «για το αν η NOVA ήθελε να επενδύσει σε θρίλερ, θα το έκανε και με μικρότερο κόστος», «πάγια τακτική για την αποφυγή της προβολής επεισοδίων και σκηνών βίας και την μετάδοση με επίκεντρο την αγωνιστική δράση» ακολουθώντας  «τις κατευθυντήριες γραμμές των UEFA και FIFA». Ενώ για περισσότερα από 10 λεπτά δεν υπήρχε φυσικός ήχος στην μετάδοση και στη συνέχεια για 2-3 λεπτά καθόλου ήχος.






Για τους ίδιους λόγους δεν δείχνουν και τα πανό με νοήματα κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου κάτι το οποίο δεν συμβαίνει βέβαια μόνο στα γήπεδα αλλά και η μη αθλητική τηλεόραση αποκρύπτει τα πανό των διαδηλωτών στους δρόμους, όχι γιατί τους το απαγορεύει η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ, αλλά γιατί οι κατευθυντήριες γραμμές έρχονται από αλλού.



Από κοντά και η πριμαντόνα εκτελεστικός διευθυντής μας που όπου δημοσιότητα και ο κυρ Γιάννης πρώτος δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως:


«Να συγχαρώ τη Nova για τον τρόπο που επέλεξε να κάνει τη μετάδοση. Είναι μέσα στη συμφωνία που έχει το συνδρομητικό κανάλι με τη Superleague και των κανονισμών της UEFA.


Έχουν πιάσει οι άνθρωποι της NOVA το νόημα για να προστατεύσουν το προϊόν τους. Η προβολή τέτοιων ντροπιαστικών γεγονότων μόνο καλό δεν κάνει. Αυτοί που κάνουν τα επεισόδια είναι διακόσιοι -τριακόσιοι.


Ελάχιστες εξαιρέσεις, κάποια επεισόδια από μικρά παιδιά 15 ετών κυρίως που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Δεν δέχομαι σε μια οργανωμένη πολιτεία άνθρωποι που προκαλούν επεισόδια να μένουν ατιμώρητοι. Όταν προβαίνουν άνθρωποι σε εγκληματικές ενέργειες να τιμωρούνται.


Πρόκειται για καταστάσεις που καθιστούν και τις ΠΑΕ αιχμάλωτες. Τέτοια επεισόδια μπορούν να ρίξουν μια ομάδες στη Β Εθνική. Να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε αυτούς τους πενήντα ανεγκέφαλους σε πλαίσιο ή να τους απομακρύνουμε από το γήπεδο».



Τα επεισόδια στο στάδιο Ο.Α.Κ.Α. όπως αναμενόταν προκάλεσαν τριγμούς στην βάση όλου του οικοδομήματος και έτυχαν ευρείας κάλυψης-προβολής απο τον αθλητικό και μη τύπο.



Το δημοσιογραφικό σινάφι έδωσε για μια ακόμη φορά τον καλύτερό του εαυτό ενημερώνοντας μας για τις θλιβερές μειοψηφίες, τους 50-100-150-200 αλήτες, χούλιγκαν, βάρβαρους, ανεγκέφαλους, εξωγηπεδικούς που συχνάζουν στα γήπεδα και την πλατεία συντάγματος μεταφέροντας παράλληλα και την πραμάτεια τους, για το εθνικό σπορ του Έλληνα που είναι τα επεισόδια, για αθεράπευτη βαθιά ριζωμένη κουλτούρα και παιδεία, για τους οργανωμένους, τους συνδέσμους, για εικόνες ντροπής που ευτελίζουν το ποδοσφαιρικό προϊόν και απομακρύνουν τους υγιείς φιλάθλους, για εύρεση πραγματικής λύσης και ξερίζωμα του κακού από την ρίζα, κάνοντας έκκληση για παραδειγματική τιμωρία επιτέλους των υπευθύνων..



Καλό είναι σε κάθε τέτοια περίπτωση να μαζεύεστε κάπου σε ένα χώρο όλοι μαζί να γράφετε ένα άρθρο απο κοινού για να μην αναγκαζόμαστε να διαβάζουμε και μεις οι υγιώς σκεπτόμενοι ανεγκέφαλοι αρκετές δεκάδες ίδια-όμοια κείμενα και πονάνε στο τέλος τα μάτια μας από την εξαντλητική ανάγνωση των επαναλαμβανόμενων ίδιων πραγμάτων.



Από κοντά με το δημοσιογραφικό σινάφι και ο υπόλοιπος πολιτειακός συφερτός κυμάνθηκε στο ίδιο επίπεδο.



Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής δήλωσε πως:



«Διερωτώμαι αν μπορεί να ξαναγίνει παιχνίδι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού με θεατές. Υπάρχουν άτομα που πάνε στο γήπεδο με αποκλειστικό σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια, να χτυπήσουν τους αστυνομικούς και να ρίξουν μολότοφ.


Το συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση του χουλιγκανισμού. Χθες ήταν μια ήττα της έννομης τάξης. Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αλλά αυτό δεν επαρκεί ως εξήγηση. Το ματς μύριζε μπαρούτι όλη την εβδομάδα και τα σύννεφα πολέμου ήταν βαριά.


Είναι μια δύσκολη μέρα για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το μυαλό και η σκέψη μου είναι στους αστυνομικούς, οι οποίοι στο καθήκον είναι σήμερα στο κρεβάτι του νοσοκομείου με κατάγματα και εγκαύματα. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσπάθειά τους χθες.


Είναι απαραίτητο να το πω, νέα παιδιά, τα οποία βρέθηκαν υπό την επίθεση ορδών βαρβάρων, τυφλών οπαδών, χουλιγκάνων, των οποίων ο μοναδικός σκοπός για τον οποίον πήγαν στο γήπεδο ήταν να επιτεθούν, να προκαλέσουν επεισόδια χωρίς να υπάρχει καμιά αγωνιστική ή άλλη αφορμή.


 Έγινε η μεγαλύτερη αστυνομική κινητοποίηση όλων των εποχών θα έλεγα, στο ΟΑΚΑ.


Οι αυτουργοί των επεισοδίων καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν δίκες με ένα νόμο, ο οποίος είναι πολύ αυστηρότερος, ιδίως αν οπλοφορούσαν και δεν εννοούμε υποχρεωτικά ρεβόλβερ αλλά και τις μολότοφ, τις εύφλεκτες ύλες και όλα αυτά τα οποία έχουν ισοδύναμη σημασία σε συνθήκες πλήθους με όπλο.


Τώρα υπάρχει ένας συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος καλείται να εφαρμοστεί και επιδιώκει αυτή την κατεύθυνση στα πράγματα -οι νόμοι δεν είναι πανάκειες, εφαρμόζονται από ανθρώπους- είχε συναντήσει τη λυσσώδη αντίδραση του λεγομένου συντεταγμένου ποδοσφαίρου, πρέπει όμως να υλοποιηθεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν.


Θα πρέπει, λοιπόν, τα ντέρμπι να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.


Δύο συμπεράσματα βγαίνουν από τα χθεσινά έκτροπα. Το ένα είναι πως οι ομάδες πρέπει να πάρουν μια απόφαση με το ποιον είναι. Με τη νομιμότητα ή με την εκτροφή εγκλήματος. Διεξάγονται έρευνες, η βία εκπορεύεται μέσω των συνδέσμων. Δεν είναι όλοι οι οργανωμένοι, αλλά στους συνδέσμους εκτρέφεται η βία.


Αυτά τα οργανωμένα επεισόδια τα οποία μας στενοχωρούν, στήθηκαν και οργανώθηκαν στις παρυφές συνδέσμων.


Αρχίζει πια και συνειδητοποιείται ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι, δεν μπορούμε να έχουμε ποδόσφαιρο, πρωταθλήματα εάν διατηρηθεί και δεν αποκοπεί ο δεσμός μεταξύ των ομάδων και ορισμένων οργανωμένων συνδέσμων που η μοναδική τους δουλειά είναι να πυρπολούν τα πρωταθλήματα για άλλους, εξωαγωνιστικούς λόγους.


Το φιτίλι το ανάβουν οι ίδιες οι ΠΑΕ, χρόνια τώρα. Πρόσφατα περάσαμε έναν νόμο πολύ αυστηρό αλλά συναντήσαμε λυσσαλέα αντίδραση από τη Λίγκα και τις ΠΑΕ.


Κάναμε ότι μπορούσαμε χθες. Αυτό το οποίο έγινε δυστυχώς ήταν πέρα από κάθε δυνατότητα ελέγχου. Το κλειδί όλου του προβλήματος είναι διττό: το πρώτο είναι οι σχέσεις των ΠΑΕ με τα εκτροφεία εγκλήματος, τη μαφία και την καμόρα των οργανωμένων οπαδών, των οποίων απόφαση είναι να τορπιλίσουν και να κάνουν το ποδόσφαιρο πυριτιδαποθήκη.


Οι ΠΑΕ υποθάλπουν όλους αυτούς τους εγκληματίες και αυτό το πράγμα είναι το κλειδί όλου του προβλήματος.


Η Super League και η ΕΠΟ πρέπει να πάρουν την απόφαση να απεγκλωβιστούν από τα εκτροφεία εγκλήματος που είναι οι σύνδεσμοι οπαδών. Να αποφασίσουν με ποιους είναι. Με αυτούς τους λίγους ή με τους πολλούς υγιείς φιλάθλους; Αν δεν πάρουν απόφαση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ομαλά».



Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών έκανε λόγο για:



«Μαχαιριά στην καρδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν τα θλιβερά όσο και αναμενόμενα, επειδή δυστυχώς είχαν προαγγελθεί και όπως φάνηκε, προσχεδιασθεί, επεισόδια στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.


Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά γίναμε μάρτυρες ενός βάναυσου χτυπήματος κατά του ποδοσφαίρου, από θλιβερές μειοψηφίες που αυτή τη φορά νίκησαν τους πολλούς, τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους, εκείνους που πράγματι αγαπούν τον βασιλιά των σπορ.


Τα επεισόδια διώχνουν τον κόσμο από το γήπεδο, αλλά, παράλληλα, απομακρύνουν κι επίδοξους επενδυτές.


Ο κόσμος του ποδοσφαίρου πρέπει να μείνει ενωμένος απέναντι στους εκφραστές της τυφλής και ωμής βίας που βρίσκει πεδίο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και μαύρισε όχι μόνο το ντέρμπι αλλά και τη ψυχή μας, από στεναχώρια και θλίψη. Αυτή η ήττα, πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να είναι η τελευταία που γνώρισε το ποδόσφαιρο μας».



Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών είπε:


«Με αφορμή τα σοβαρά έκτροπα που συνέβησαν στον αγώνα ποδοσφαίρου ΠαναθηναϊκούΟλυμπιακού στο ΟΑΚΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ, εκφράζει την αγωνία του για τα επαναλαμβανόμενα και κλιμακούμενης έντασης φαινόμενα βίας στους αθλητικούς χώρους, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να τολμήσουν, επιτέλους, να δράσουν με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό, αφήνοντας στην άκρη τα ευχολόγια».



Ο παρατηρητής του αγώνα Δήμος Κασκαντίρης τόνισε πως:



Το ΟΑΚΑ είναι ένα μεγάλο γήπεδο και δεν ήξεραν από πού θα έρθουν οι ταραξίες.. Πετούσαν πέτρες προς πάσα κατεύθυνση. Ακόμα και προς τον υπεύθυνο αγώνων του Παναθηναϊκού, κ. Ζαβραδινό, η οποία παραλίγο να χτυπήσει και εμένα, γιατί ο Παναθηναϊκός έχει και εσωτερικά προβλήματα με τους οπαδούς του.


Από τη φυσούνα και μέσα δεν δημιουργήθηκε επεισόδιο..



Ο γενικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας ανέφερε πως όσα έγιναν ήταν «πλήγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο».



Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Θανάσης Κοκκαλάκης μας εκμυστηρεύτηκε πως:



«Δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα είχαμε συνεχείς επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων κοντά ή μακριά από την εγκατάσταση. Υπήρξε συνδυασμένη επίθεση εναντίον τους.. Είχαμε αντιπερισπαστικές κινήσεις με επιθέσεις σε άλλα σημεία του γηπέδου, ώστε να αποσπώνται οι αστυνομικές δυνάμεις.. Έπρεπε να συγκρατήσουμε αρκετές εκατοντάδες οπαδών και παράλληλα να επιτηρούμε διάφορες ομάδες που επιτίθονταν σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου. Μιλάμε για στρατούς νέων παιδιών που δεν έχουν άλλο πράγμα στο μυαλό τους από το να πάνε στο γήπεδο και να τα κάνουν μπάχαλο.


 Έγινε μία τεράστια συνδυασμένη αστυνομική επιχείρηση μακριά από την εγκατάσταση για να προφυλάξουμε τους οπαδούς.


Η ελληνική αστυνομία είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, δεν παίρνει θέση κανενός.. Το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ταξικό εχθρό την αστυνομία, αυτό είναι κάτι που αφορά τους ίδιους».



Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος διαμήνυσε στο υπουργικό συμβούλιο πως θα παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη οι ταραξίες του Ο.Α.Κ.Α. που οδήγησαν το ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού σε πρόωρη λήξη. Ο τραπεζίτης επεσήμανε την ανάγκη οι έρευνες να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς και οι υπαίτιοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά.



Ο υπουργός Προστασίας του Παπαδήμου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για «εγκάθετους που προκάλεσαν τα επεισόδια στο χώρο των V.I.P. του Ο.Α.Κ.Α, «πρόκειται για περίπου 150 κουκουλοφόρους που βρέθηκαν εκεί» και δεσμεύτηκε με την σειρά του ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές με τα πρόσωπα των ιθυνόντων των ολικών καταστροφών στο Ολυμπιακό Στάδιο.



Ενώ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε πως «Όταν αυτές οι ομάδες μπορούν να τα κάνουν αυτά, σημαίνει ότι και στο παρελθόν τα έκαναν και δεν τιμωρήθηκε κανείς».



Παράλληλα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ανέφερε πως:



«Είναι το πρώτο σημαντικό κρας-τεστ για όλους. Για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί το νομοσχέδιο. Θέλουμε να δούμε αν θα τηρηθούν τα όσα αναφέρονται σε αυτό. Αυτό είναι το θέμα για μας. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο το κόστος για την κάθε ομάδα είναι πολύ μεγάλο.


Ελπίζω οι τιμωρίες που θα μπουν να είναι αντίστοιχες με αυτά που είδαμε. Η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα θα είναι καλό να μιλούν λιγότερο και να κάνουν πράξη αυτά που πρέπει. Θα κριθούν από τις ποινές που θα βάλουν. Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα που ξεπερνά τον χώρο του ποδοσφαίρου.


Πέρυσι από τις ρήτρες βίας εξοικονομήθηκε 1,5 εκάτ. ευρώ.. Δεν ξέρω φέτος το μέγεθος του ποσού που έχει ήδη συγκεντρωθεί, αλλά όπως και να το κάνουμε μέχρι και τα επεισόδια της Κυριακής είχαν γίνει πολύ λίγα επεισόδια».



ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ




ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ Ο.Α.Κ.Α.



Την έντονη ανησυχία τους για τα γεγονότα εξέφρασαν επίσης με ανακοινώσεις τους διάφορες κομματικές παρατάξεις.



Ο Συνασπισμός έκανε λόγο πως για «Για τη πρόληψη και εξάλειψη της βίας στα γήπεδα απαιτείται πολιτική βούληση και σοβαρότητα, στοιχεία άγνωστα για τους εμπλεκόμενους φορείς, πρώτα και κύρια για την αθλητική ηγεσία.. Υπενθυμίζουμε ότι πριν μια βδομάδα η κυβέρνηση υποχώρησε άτακτα στις επιταγές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για τον φερετζέ της παρανομίας, το λεγόμενο 'αυτοδιοίκητο', δίνοντας το χειρότερο μήνυμα. Υπενθυμίζουμε ότι η Σούπερ Λίγκα και οι ΠΑΕ εξακολουθούν να προσφέρουν απλόχερα υπηρεσίες, διευκολύνσεις και εισιτήρια σε πολύ συγκεκριμένους συνδέσμους οπαδών»...



...«Τελικά είναι προφανές, ότι η αθλητική ηγεσία και οι θεσμικοί αθλητικοί φορείς, δηλαδή αυτοί που πρέπει να λύσουν το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, είναι αφοσιωμένοι στην εμπορική εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου με κάθε τρόπο. Κι αυτοί που επιθυμούν να εκθρέψουν παρακρατικούς μηχανισμούς, να δημιουργήσουν σκηνικό αδιέξοδης κοινωνικής βίας και προσχήματα γενικευμένης καταστολής, βρίσκουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο το ιδανικό περιβάλλον».



Η Δημοκρατική Αριστερά πως «για πολλοστή φορά η φίλαθλη Ελλάδα παρακολούθησε αηδιασμένη να εκτυλίσσονται ακραία φαινόμενα βίας εντός αγωνιστικών χώρων.. Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι όσο χαϊδεύουν τα αυτιά των χουλιγκάνων, τόσο θα συνεχίζεται η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πιο αγαπημένο λαϊκό άθλημα πεθαίνει και η Πολιτεία αμέτοχη παρακολουθεί το θάνατό του».



Η Δημοκρατική Συμμαχία πως για «Τα χθεσινά γεγονότα στο Ολυμπιακό Στάδιο αποδεικνύουν ότι το κράτος είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει μερικές δεκάδες χούλιγκανς. Ο απολογισμός είναι θλιβερός. Περισσότεροι από 20 αστυνομικοί τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές στο αθλητικό κέντρο που επιβαρύνουν το φορολογούμενο πολίτη.. Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει να υπάρξει άμεσα θεσμικό πλαίσιο που θα επιφορτίζει τις ΠΑΕ με το ρόλο της φύλαξης των γηπέδων, θα καταδικάζει παραδειγματικά τους ένοχους και η αθλητική Δικαιοσύνη θα τιμωρεί σκληρά τους υπευθύνους αθλητικούς παράγοντες».



Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανέφεραν πως για «μια ακόμη φορά φίλαθλοι και τηλεθεατές της χώρας βίωσαν τη θλιβερή εικόνα επεισοδίων και βίας με αποτέλεσμα τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού Ολυμπιακού, επιβεβαιώνοντας φήμες που διέρρεαν στον τύπο τις προηγούμενες ημέρες για προσχεδιασμένα επεισόδια. Το όλο κλίμα και η κατάληξη δεν είναι παρά φυσιολογική εξέλιξη της ατμόσφαιρας που επικρατεί χρόνια στα ελληνικά γήπεδα, όπου οργανωμένες ομάδες 'παίρνουν το Νόμο στα χέρια τους', τις περισσότερες φορές υπό την ευλογία των διοικήσεων των ΠΑΕ και την απάθεια των εν γένει αρμοδίων».



Τέλος ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, Κωστής Αϊβαλιώτης, καταφέρθηκε πως «Η ανικανότητα της Πολιτείας φάνηκε στο ΟΑΚΑ. Αδυνατούν να ελέγξουν 200 μπαχαλάκηδες»  συμπληρώνοντας ότι «η εικόνα των εμπρησμών και των μολότοφ μέσα στο γήπεδο, έκανε ήδη το γύρο του κόσμου».






Με τα επεισόδια της Κυριακής μπήκε η ταφόπλακα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μας ενημέρωσαν άπαντες και όντως έχουν δίκιο.Το ποδόσφαιρο πέθανε. Αλλά πιο ποδόσφαιρο ακριβώς θάφτηκε μερικά μέτρα κάτω απο τη γη και το κλαίνε ομαδικώς οι μαυροφορεμένες πενθούσες εδώ και 1 εβδομάδα.






Προφανώς το ποδόσφαιρο της Σούπερ Λίγκας, της Ε.Π.Ο., της NOVA, του Ο.Π.Α.Π., του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των Μ.Μ.Ε., του Π.Σ.Α.Π, του Π.Σ.Α.Τ., των Στημένων...



Και η αλήθεια είναι αργήσαμε να το θάψουμε και να το νεκροφιλήσουμε. Ποτέ όμως δεν είναι αργά.






Ο αθλητισμός πέθανε αναφώνησαν, με μια δόση υστερίας. Εδώ έχουν άδικο. Ο αθλητισμός δεν σας έχει καμία απολύτως ανάγκη και μεταξύ μας τον έχετε γραμμένο όλοι ΄σας. Ξέρετε που.. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας.



Ο αθλητισμός δεν ασκείτε στο αποχωρητήριο της Σούπερ Κλίκας ούτε στα σαλόνια-φαρμακαποθήκες της UEFA και της ΦΙΦΑ.



Εκεί απλά γίνονται οι, ας το πούμε, business.. από τις οποίες εκτρέφεστε..



Ζει και βασιλεύει όμως στις αλάνες (όσες έχουν μείνει ακόμη), στα 5χ5, σε ανοιχτά και κλειστά δημόσια ή ιδιωτικά γηπεδάκια και στάδια, σε γυμναστήρια.. σε εκατοντάδες ερασιτεχνικά σωματεία όπου το αντικείμενό τους είναι όντως η άθληση (όχι ότι δεν έχει αλλοιωθεί και αυτός ο χώρος).



Όταν βέβαια π.χ. τα κολυμβητήρια έχουν θέρμανση και τα σωματεία λεφτά για οδοιπορικά εξαιτίας των περικοπών..



Πιο πιθανό είναι ίσως ο αθλητισμός να καλλιεργείτε ακόμη και στο playstation παρά στο πρωτάθλημα της Σούπερλιγκας και το Champions League.



Τα επεισόδια έδιωξαν για πάντα το υγιές σκεπτόμενο κοινό απο το γήπεδο μας είπαν και το ποδοσφαιρικό προϊών θρηνεί. Οι 300 κάφροι τα κατάφεραν, νίκησαν.



Αυτός ο ποδοσφαιρικός μύθος-μπούρδα μεγατόνων που αναπαράγετε κάθε τρεις και πέντε με την 1η ευκαιρία, φυσικά απειροελάχιστη βάση έχει και αποσκοπεί στο να αποκρύψει τις πολυποίκιλες πραγματικές αιτίες.



Αν οι ταραχές είναι αυτές που διώχνουν τον κόσμο από το γήπεδο τότε σε παιχνίδια όπως αυτό της Κυριακής όπου τα περιστατικά βίας έχουν μεγάλες πιθανότητες να κάνουν την εμφάνισή τους, ειδικά μετά απο τόσα γεγονότα κατά το παρελθόν, δεν θα ΄πρεπε κανονικά να περνάει ούτε άνθρωπος απ΄έξω.



Εκτός βέβαια από τους ενδιαφερόμενους 300.



Και όμως αυτά τα παιχνίδια υψηλού ρίσκου διαχρονικά είναι που συνεχίζουν να προσελκύουν την πλειονότητα των υγιής φιλάθλων.



Αντ΄αυτού οι αγώνες χαμηλού ή καθόλου επικινδυνότητας, όπου η πιθανότητα εμφάνισης βίαιων κρουσμάτων έστω και από φιλολογικής σκοπιάς είναι ανύπαρκτη, γίνονται σε μισοάδεια γήπεδα, μεταξύ συγγενών και φίλων..



Ακόμη και στην ακμάζουσα εποχή του χουλιγκανισμού στην Αγγλία, που τόσο πολύ τους αρέσει να αναφέρονται, τα γήπεδα ήταν γεμάτα. Πολύ περισσότερο από σήμερα που ο χουλιγκανισμός έχει πεθάνει στην Γηραιά Αλβιών. Η πληρότητα των αγγλικών γηπέδων σήμερα, ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες απο την Premier League, δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο το αμαρτωλό παρελθόν. 



Ενδεικτικά ακόμη και στη Μάντσεστερ Σίτι, που επανεμφανίστηκε μετά απο πολλά χρόνια στην αφάνεια, σε πολλούς αγώνες των αγγλικών κυπέλλων και τον ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της, ολόκληρα stand στο γήπεδό της μένουν κλειστά εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης των φιλάθλων της.






Τελειώνοντας αναδημοσιεύετε μέρος της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Συνδέσμων Θύρας 13 Παναθηναϊκού για την επίθεση που δέχτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στις 11 Μαρτίου, μια εβδομάδα πριν από το πολυσυζητημένο αγώνα της περασμένης Κυριακής.



«Χθες το βράδυ, 11 Μαρτίου 2012, και μετά τη λήξη του παιχνιδιού Παναθηναϊκός-αεκ, περίπου τριάντα μέλη του συνδέσμου μου μας επί της Λ. Αλεξάνδρας δέχθηκαν για μία ακόμα φορά την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ


Ξαφνικά και χωρίς καμία αιτία, αφού δεν είχε προηγηθεί το παραμικρό επεισόδιο, μία διμοιρία στην αρχή και άλλες δύο αργότερα, άρχισαν να χτυπάνε τον κόσμο που εκείνη τη στιγμή αποχωρούσε από το σύνδεσμο


Τα μέλη του συνδέσμου μας αρχικά έμειναν στην αυλή του χώρου, χωρίς να έχουν καταλάβει τί έγινε, όπου ξαναδέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ με πέτρες, δακρυγόνα και πυροσβεστήρες


Μετά από αυτό, τα μέλη μας κατέφυγαν μέσα στο σύνδεσμο, αφού δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και τότε μία συγκεκριμένη διμοιρία των ΜΑΤ, συνέχισε το έργο της.


Αφού έσπασε και τις δύο εξωτερικές θύρες του συνδέσμου, μπήκε μέσα στο προαύλιο χώρο και κατέστρεψε τους δύο προβολείς, προκάλεσαν ζημιές στην πόρτα ασφαλείας με τα γκλομπ τους, αναποδογύρισαν τραπέζια, καρέκλες, έσπασαν μέχρι και τα λουκέτα αποθηκευτικού χώρου και μετά αποχώρησαν αφού δεν υπήρχε τίποτα άλλο να σπάσουν.


Και δεν έφτανε μόνο αυτό


Μόλις, τελείωσαν βγήκαν έξω από το χώρο του συνδέσμου και αντί να αποχωρήσουν, έκατσαν τουλάχιστον μία ώρα και έβριζαν τα άτομα που βγήκαν να κάνουν απολογισμό των καταστροφών. Έβριζαν ακόμα και τα άλλα μέλη που ήρθαν αργότερα να δουν τί είχε γίνει


Φυσικά, αυτό δεν ήταν το μοναδικό κρούσμα που έχει γίνει στο σύνδεσμο μας τον τελευταίο καιρό. Έχουν γίνει πολλά ακόμα περιστατικά που αποδεικνύουν ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν το χθεσινό...».