Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Το χάσαμε και το εφετείο.

Το εφετείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της Π.Α.Ε. κατά της πρωτόδικης απόφασης των πολιτικών δικαστηρίων στις 19 Γενάρη 2009 (http://aris-autonomen.blogspot.com/2009/01/blog-post_4492.html) που δικαίωνε την ομάδα του Διγενή Λακκώματος και αξίωνε την πληρωμή εκ μέρους της Π.Α.Ε. του ποσού των 500.000 ευρώ συν τους τόκους και τα έξοδα της δικαστικής δαπάνης στον Διγενή, δικαίωσε με την σειρά του την ομάδα του Λακκώματος.


Μετά από αυτήν την αρνητική εξέλιξη και σε δεύτερο δικαστικό βαθμό το ποσό των 350.000 ευρώ, αφού ήδη έχουν καταβληθεί οι 150.000 από τις 500.000 μετά την πρωτόδικη απόφαση (http://aris-autonomen.blogspot.com/2010/01/blog-post_4705.html), καθίσταται άμεσα απαιτητό.


Τα χρήματα αυτά αφοράν το 20% από τα συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε ο σύλλογος από την πώληση του Αβραάμ Παπαδόπουλου στον Ολυμπιακό το 2008 και έχουν την βάση τους όπως λέγετε σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε υπογράψει στις 18 Ιουλίου 2002 η οικουμενική διοίκηση με πρόεδρο τον Αλκέτα Παναγούλια και σύμβουλο τον Λάμπρο Σκόρδα με τους τότε παράγοντες του Διγενή.


Οι κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ ορίζουν ένα ποσοστό της τάξεως του 10% για την ομάδα που αναδεικνύει ένα ποδοσφαιριστή σε περίπτωση μεταπώλησης. Ο Αβραάμ είχε έρθει στον σύλλογο χωρίς αντάλλαγμα με τον όρο να γίνει αμέσως επαγγελματίας και την ρήτρα σε περίπτωση μεταπώλησης που θα προσέδιδε στον Διγενή Λακκώματος ένα μεγαλύτερο κέρδος από τα καθιερωμένα.


Ο τέως πρόεδρος -την περίοδο 2008- του Διγενή Λακκώματος Χαράλαμπος Μπουντουρίδης δήλωσε στα «Αθλητικά Νέα» πως «Υπήρξε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο είχε υπογραφεί τόσο από τη δική μας πλευρά όσο και από αυτήν του Άρη. Το συγκεκριμένο προϋπέθετε την αποκόμιση από τον Διγενή ενός ποσοστού της τάξεως του 20% σε περίπτωση μεταπώλησης του Αβραάμ Παπαδόπουλου σε άλλη ομάδα, οποιαδήποτε στιγμή. Ήταν ένα πεντακάθαρο συμβόλαιο το οποίο είχε υπογραφεί από τους τότε παράγοντες των δύο ομάδων».


Η διένεξη πέρασε βέβαια από χίλια μύρια κύματα με την διοίκηση να αρνείται να πληρώσει το 20% με τον Λάμπρο Σκόρδα και τον Ιωάννη Κόντη να κάνουν λόγω πως το δίκιο είναι με το μέρος μας, δεν υπάρχει πρόβλημα, για νομοθεσίες ΟΥΕΦΑ, πολλαπλά συμβόλαια, λάθος ερμηνείες του συμφωνητικού και να γίνονται προσπάθειες συμβιβασμού αλλά λόγω χάσματος στα προτεινόμενα (100.000 - 150.000) και στα ζητούμενα (γύρω στις 300.000 συν το Φ.Π.Α.) να μην τελεσφορεί η διαδικασία.


Ο νομικός σύμβουλος της Π.Α.Ε., Κώστας Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αθλητικά Νέα» λίγο μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση δήλωνε για την υπόθεση πως..


...«Στον όρο της σύμβασης υπήρχε η συμφωνία ότι αν εντός της τριετίας μεταβιβαστεί ο ποδοσφαιριστής, η προηγούμενη ομάδα του θα πάρει το 20%. Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι οποτεδήποτε πουληθεί δικαιούται αυτό το ποσοστό. Είναι μια διαφορά που άγεται στα δικαστήρια. Ζήτησε την προσωρινή εξασφάλιση της απαίτησης όταν και αν και εφόσον δικαιωθεί να έχει να εισπράξει.

Κατέθεσε μια αίτηση, η οποία έγινε δεκτή και διέταξε το δικαστήριο μια συντηρητική κατάσχεση. Δεν μπορεί να κάνει εκτέλεση και να βγάλει το Ρύσιο σε πλειστηριασμό. Θα ασκηθεί αγωγή, θα συζητηθεί, θα ασκηθεί έφεση και θα τελεσιδικήσει. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δικαίωση. Αποτελεί εξασφαλιστικό μέτρο της απαίτησής του. Ξεκινά μια μακροχρόνια νομική διαδικασία. Εμείς θα ζητήσουμε ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων».


Μετά το Πολυμελές Πρωτοδικείο και το Εφετείο η συνέχεια από ΄δω και πέρα θα δοθεί μάλλον στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης τον Άρειο -που είναι και αρειανάκι και ίσως μας δικαιώσει- Πάγο ή με μια νέα προσπάθεια συμβιβασμού.