Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

H καινούργια σχολική χρονιά αρχίζει..

Η εκπαίδευση ομαλοποιεί την ένταξη του ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου το σχολείο , ο στρατός , η δουλειά , ο γάμος , η οικογένεια , η κατανάλωση , η τηλεμαστούρα , εμφανίζονται ως το νόημα ολόκληρης της ζωής .

Με το θεσμό του σχολείου το κράτος διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο , χώρο , υλικοτεχνικό εξοπλισμό , έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό , ώστε να καλλιεργήσει στο άδειο από ιδέες μέχρι εκείνη τη στιγμή κεφάλι του μαθητή , τις απαραίτητες αντιλήψεις , συμπεριφορές , ιδανικά , τα αναγκαία ιδεολογήματα , τα οποία εν συνεχεία θα φροντίσει ο ίδιος ο μαθητής να αναπαράγει στο υπόλοιπο της ζωής του . Ιεραρχία , ανταγωνισμός , εξατομίκευση , αξιολόγηση , υποταγή , είναι μόνο μερικές από τις αξίες που καλείτε να ασπαστεί ο μαθητής και που θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει στην δύσκολη , εξουσιαστικά δομημένη πραγματικότητα .


Το σχολείο όπως και κάθε φυλακή που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει κάγκελα , προαύλιο , τσιμεντένιους τοίχους , διαδρόμους-άξονες κυκλοφορίας των μαθητών . Με ένα ολόκληρο οπλοστάσιο το οποίο περιλαμβάνει , απουσιολόγια , αποβολές , ποινολόγια , τηλεφωνική επικοινωνία με τον κηδεμόνα σου , πλύση εγκεφάλου , στοχεύει στην επιτήρηση , τον έλεγχο , την καταστολή , του σώματος και του μυαλού του εκπαιδευόμενου . Η ιεραρχική εσωτερική τους δομή αποτελεί μία ακόμη ομοιότητα , μεταξύ όλων των άλλων . Ο τοποθετημένος στην κορυφή της πυραμίδας διευθυντής-αυθεντία , έχει το γενικό πρόσταγμα για ότι συμβαίνει εκεί μέσα , συντονισμένος πάντα βέβαια με τη «συχνότητα» των εκάστοτε κρατικών επιλογών . Μια θέση αμέσως πιο κάτω βρίσκονται οι καθηγητές-δεσμοφύλακες , οι οποίοι αναλαμβάνουν και τον περισσότερο φόρτο εργασίας . Ενώ στην τελευταία θέση είναι οι μαθητές-κρατούμενοι , που πρέπει πάντοτε να υπακούν τυφλά τις άνωθεν εντολές .

Φυσικά μέσα από το σχολείο αρχικά και εν συνεχεία από το πανεπιστήμιο , θα σου δοθούν τα κατάλληλα εφόδια , οι αναγκαίες γνώσεις , έτσι ώστε με την έξοδο σου από κει , να ενταχθείς χωρίς πρόβλημα στην αλυσίδα παραγωγής . Η οποία με τη σειρά της θα αναλάβει να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα καριέρας και επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εξέλιξης σου , αντικαθιστώντας τα υποχρεωτικά σχολικά 6ωρα , με άλλα εξίσου υποχρεωτικά «8ωρα» .

Το σχολείο λένε στοχεύει στην μόρφωση . Η φυλακή στην αναμόρφωση . Ας μη γελιόμαστε , αυτή η εκπαίδευση μοιράζει χειροπέδες..

Δεν υπάρχουν σχόλια: