Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Επανάληψη του αγώνα.

Μετά από απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Κλίκας ο αγώνας της ομάδας με τον Αστέρα Τρίπολης θα επαναληφθεί ξεκινώντας από το χρονικό σημείο διακοπής, δηλαδή από το 42΄ λεπτό και με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά την διακοπή του.



Η ομάδα τιμωρήθηκε με χρηματική ποινή πενήντα πέντε χιλιάδων ευρώ και διεξαγωγή ενός αγώνα χωρίς κόσμο.



Ενώ η διοίκηση του Αστέρα Τρίπολης δεν παραβρέθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης συναινώντας μ΄ αυτόν τον τρόπο στην επανάληψη του αγώνα.



Η απόφαση δυσαρέστησε σίγουρα πολλούς που έτρεξαν πριν να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης με δηλώσεις τους να προδικάσουν την ετυμηγορία και να πουν για μια ακόμη φορά τα ίδια, περί βίας, συνδέσμων, χούλιγκαν..., μεταξύ των οποίων και ο Παύλος Γερουλάνος, που δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο διαιτητής του αγώνα, Σταύρος Τριτσώνης, την περασμένη σεζόν είχε προτρέψει έναν βοηθό του να συνεχίσει τον αγώνα σε παρόμοιο συμβάν, πώς:



«Ο διαιτητής δεν έπραξε με "δυο μέτρα και δύο σταθμά". Απλά λειτουργεί σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Επιδίωξη της Πολιτείας ήταν να αλλάξουν οι συνθήκες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα που μέχρι πριν έμοιαζε ουτοπία. Σίγουρα υπάρχει πρόοδος και είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όπως μου αποκάλυψε ο Μισέλ Πλατινί, που δεν έχουν φθάσει στην UEFA καταγγελίες για ελληνικούς στημένους αγώνες (!!;;!!). Αυτό είναι μία πρόοδος».



Ενώ συνέχισε λέγοντας:



«H ομάδα υποχρεούται να αναλάβει ευθύνες εκεί που πρέπει να αναλάβει ευθύνες. Οι ομάδες πρέπει να αναγνωρίσουν με ποιες λέσχες θα συναλλάσσονται. Αν αυτές παίρνουν μέρος σε έκτροπα τότε οι ομάδες θα τιμωρούνται. Μέσα στο κλίμα που έχει επικρατήσει στο ποδόσφαιρο οι ομάδες είναι δύσκολο να δουν τα θετικά στοιχεία της σύμπραξης με μία λέσχη. Αν θέλουμε ένα υγιές ποδόσφαιρο θέλουμε να ξέρουμε ποιος είναι ποιος. Ξεκάθαρες σχέσεις και η αστυνομία να κυνηγήσει το παράνομο. Να σταματήσουν οι σκοτεινές σχέσεις που καταστρέφουν το ποδόσφαιρο».



«Ένας νόμος μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύση για ένα τέτοιο πρόβλημα. Για αρκετά χρόνια αυτά τα προβλήματα τα αντιμετωπίζαμε επιφανειακά και περιστασιακά. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να διαφημίζεται μέσω του αθλητισμού της, όμως δεν γίνεται γιατί αυτή τη στιγμή δεν πρεσβεύει τις αξίες αυτής της χώρας (;;!!;;). Οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και επενδύουν θα πρέπει να αντιλαμβάνονται πως η Πολιτεία θέλει το καλό του ποδοσφαίρου και πως με ένα νοσηρό ποδόσφαιρο δεν τους εξυπηρετεί. Η Super League πρέπει να μάθει να ζει με την παρέμβαση της Πολιτείας».



«Πολύ σωστά διακόπτονται οι αγώνες! Δεν θέλουμε έναν διαιτητή να σφυρίζει φοβούμενος τη σωματική του ακεραιότητα. Κάθε αγώνας που θεωρείται επικίνδυνος για την αστυνομία και τους φιλάθλους έχουμε τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με την αστυνομία, να τον αναβάλουμε αν πιστεύουμε πως θα εκτονωθεί η κατάσταση».



Από κοντά και το έτερο του ήμισυ, Παναγιώτης Μπιτσαξής, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε:



«Η αθλητική βία ξαναχτύπησε χτες την πόρτα μας. Ελάχιστοι ανεγκέφαλοι στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΡΗΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ και στον αγώνα μπάσκετ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ήταν δυστυχώς αρκετοί για να απαξιώσουν ξανά τον αθλητισμό. Τα περιστατικά βίας ήταν φέτος μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, στο σύνολο των εκατοντάδων αγώνων που έχουν πραγματοποιηθεί στα πρωταθλήματα των ομαδικών αθλημάτων, ένα όμως ήταν σοβαρότατο και λίαν επικίνδυνο. Το φαινόμενο της βίας δυστυχώς έχει διάρκεια και απαιτεί συνεχή εγρήγορση και συντονισμό».



«Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί χωρίς καμία διάθεση εφησυχασμού ότι η Ελληνική Πολιτεία και το συντεταγμένο ποδόσφαιρο δίνουν τις πρώτες σημαντικές απαντήσεις, η εδραίωση των οποίων είναι βέβαιο ότι έχει αποτελέσματα και προοπτική».



Ενώ συνέχισε, αν και βρισκόταν σε κατάσταση έκστασης, λόγω τον ημερών:



«Με τρόπο σαφή και απαρέγκλιτο εφαρμόζεται ο νέος αυστηρότατος πειθαρχικός κανονισμός της ΕΠΟ, που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ομοσπονδίας με την Πολιτεία. Οι επικίνδυνοι αγώνες διακόπτονται με όλες τις συνέπειες, όποιο και αν είναι το όνομα της ομάδας την οποία αφορούν. Η ελληνική διαιτησία, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Σοφοκλής Πιλάβιος και η ΕΠΟ αποφασιστικά έχουν αποκρυσταλλώσει την άποψη ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες δεν μπορεί να είναι ρωμαϊκή αρένα στη διάθεση του κάθε θρασύδειλου. Η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ο ΕΣΑΚΕ και η διαιτησία του μπάσκετ δείχνουν επίσης αποφασιστική στάση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνει αποφασιστικότερη».



«Η Ελληνική Αστυνομία αύξησε την αποτελεσματικότητά της ακόμα και σε περιπτώσεις στις οποίες επικρίνεται. Η ΕΛ.ΑΣ. με συντονισμένες ενέργειες αποκάλυψε πέραν πάσης αμφιβολίας, τη συσχέτιση συνδέσμων με ναρκωτικές ουσίες, οπλοστάσια, ραντεβού θανάτου και άλλα εγκλήματα. Απέτρεψε σωρεία περιστατικών που θα είχαν απασχολήσει το πανελλήνιο. Οι Έλληνες αστυνομικοί δίνουν κάθε εβδομάδα μάχη με τη βία, διακινδυνεύοντας την σωματική τους ακεραιότητα ακόμα και τη ζωή τους. Πολλοί έχουν τραυματιστεί και μερικοί σοβαρά. Αξίζουν τον σεβασμό μας».



«Η Δικαιοσύνη με την εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου, με πρόσφατο παράδειγμα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, δίνει επίσης τα πρώτα δείγματα μηδενικής ανοχής στη βία».



«Την αποφασιστική όμως απάντηση δίνουν κάθε μέρα και οι υγιείς φίλαθλοι. Ο θαυμάσιος τελικός στο βόλεϊ γυναικών στη Πρέβεζα (;;!!;;). Αξίζει να σημειωθεί ο μόχθος που κατέβαλαν η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, η πόλη της Πρέβεζας, η αστυνομία της Πρέβεζας και οι ίδιες οι ομάδες. Η ομαλή διεξαγωγή του τελικού του μπάσκετ από την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η ομαλή διεξαγωγή του τελικού του χάντμπολ από την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης δίνουν επίσης μαζί με εκατοντάδες αγώνες, στους οποίους δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό, την αληθινή διάσταση ενός φαινομένου που σαφέστατα έχει φθίνουσα πορεία, όταν συντονίζονται όλοι και εργάζονται σωστά».



«Η απάντηση που δεν έχει ακόμα δοθεί πρέπει να δοθεί από αρκετές ΠΑΕ. Οφείλουν να αποφασίσουν οριστικά με ποιους είναι. Με τους υγιείς φιλάθλους και τη νομιμότητα ή με τους χούλιγκανς και τη βία. Η Super League δεν μπορεί να μείνει απαθής σε αυτό το ερώτημα. Γιατί η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κρίνει εάν η Ελλάδα θα αποκτήσει ποδόσφαιρο ή αν θα παίζεται ποδόσφαιρο με άδειες κερκίδες».



Παράλληλα ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Γιώργος Σαρρής, μας ενημέρωνε:



«Εφόσον οι διαιτητές εφάρμοσαν τον κανονισμό κατά γράμμα, καλά έκαναν. Πρέπει οι ομάδες να αρχίσουν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Μετά την περσινή σεζόν όπου είχαν εντατικοποιηθεί αυτά τα φαινόμενα, είπαμε στους διαιτητές ότι πρέπει πλέον να εφαρμόζεται κατά γράμμα ο νόμος χωρίς... εκπτώσεις». 



«Και πιστεύω ότι φέτος τα φαινόμενα αυτά είναι λιγότερα. Θεωρώ πως από εδώ και στο εξής αυτά τα φαινόμενα θα είναι πολύ λιγότερα. Πλέον πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ πιο προσεκτικές οι ομάδες. Η κ. Κουρομπίλια είναι καλά. Οι άνθρωποι του Άρη έχουν κάθε δικαίωμα να προστατεύσουν την ομάδα τους, ωστόσο οι διαιτητές έκαναν κατά γράμμα αυτό που έπρεπε».



Για να επανέρθει μετά την ανακοίνωση της απόφασης σχολιάζοντας:



«Θεωρώ ότι οι διαιτητές εφάρμοσαν τον κανονισμό, αυστηρά ή όχι είναι δικό τους θέμα. Εκείνοι ήταν εκεί και βίωναν τις συνθήκες. Έκαναν αυτό που λέει ο κανονισμός. Δεν έχει διασταυρωθεί αυτό το λένε στον ΑΡΗ, ότι ο διαιτητής ζήτησε να εκκενωθεί η εξέδρα στο σημείο εκείνο. Εγώ πληροφορήθηκα ότι δεν έγινε ποτέ».



«Υπάρχει ήδη αντίδραση των διαιτητών και είναι δικαιολογημένη. Μου τηλεφωνούσαν και με ρωτούσαν Αν θα πρέπει να σπάσει κεφάλι ή να χυθεί αίμα για να διακοπεί ένα παιχνίδι. Δεν ξέρω εάν θα πάει η ίδια 4άδα διαιτητών. Βάσει νόμου πρέπει να πάει αυτή. Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Δεν έχει ξανασυμβεί. Θα υπάρξει αντίδραση από τους διαιτητές. Θα συνεδριάσει η ΚΕΔ και θα δούμε».



Το σκεπτικό της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής αναφέρει βέβαια πως:



«Τότε ο διαιτητής κάλεσε τους βοηθούς και τον 4ο διαιτητή και αποχώρησαν στα αποδυτήρια. Εκεί ο διαιτητής ανακοίνωσε αρχικά την προσωρινή διακοπή του αγώνα και η διοίκηση της εγκαλούμενης  – ενιστάμενης ΠΑΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ αυτής, Κ.Αθανασιάδη, δεσμεύτηκαν να εκκενωθεί από θεατές όλη η θύρα 2, ώστε να επαναρχίσει ο αγώνας, πράγμα το οποίο πέτυχαν μετά από συνεχείς εκκλήσεις και επιτόπιες προσπάθειες (βλ. έκθεση παρατηρητή της Διοργανώτριας)».



Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτροπής έτρεξαν να μας αναγγείλουν ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Καρράς, προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της «αθωωτικής» απόφασης.



Οι εφημερίδες σήμερα ως μέσα που απεχθάνονται την αδικία, τα άσχημα του ποδοσφαίρου και του κόσμου αυτού και ως γνωστοί θιασώτες καταπολέμησης της βίας και συνοδοιπόροι της πολιτείας στην εξυγίανση που συντελείτε..., έδωσαν ρεσιτάλ μακακίας.



Όσες βέβαια δεν έχουν αποκλειστική ενασχόλησή τους την ομάδα (Αθλητικά Νέα) ή το πελατολόγιο τους δεν στηρίζετε κατά μεγάλο βαθμό σε φίλους του συλλόγου (MetroSport), που έτσι και αλλιώς και παντελώς άδικο να είχαμε θα κρατούσαν διαφορετική στάση.



Ενδεικτικά η «Derby News» στο πρωτοσέλιδο της έκανε λόγο για «Ντροπή και Ξεφτίλα»..






Η «Goal News» για «Σημαδέψτε Ελεύθερα!»..






Η «Πράσινη» για «Αφού Έζησε...Συνεχίζετε»..






Η «Sport Day» για «Πρόκληση!».. 






Τα «Σπορ Του Βορρά» για «Πετάξτε Ελεύθερα!»..






Η «Αθλητική Μακεδονίας-Θράκης» για «Ελλάς Το Μεγαλείο Σου»..






Ο «Ελεύθερος Τύπος» για «Απόφαση-Σκάνδαλο»..






Και η «Βραδυνή» για «Απόφαση Από Τον.. Άρη».






Το βραβείο όμως σίγουρα πρέπει να απονεμηθεί στον νεαρό δημοσιογράφο που επιμελείται το αθλητικό ρεπορτάζ στην πρωινή ενημέρωση της Ν.Ε.Τ. που σχολιάζοντας τις ιατρικές γνωματεύσεις, που έδειξαν ότι η Χρυσούλα Κουρομπύλια δεν είχε κάτι σοβαρό πέρα από μια εκδορά στην κοιλιακή χώρα, ξεστόμισε.. «δηλαδή όταν έχεις πονοκέφαλο φαίνεται κάπου;».



Το μπουκάλι βρίσκει την Χρυσούλα Κουρομπύλια στην μέση-αριστερή κοιλιακή χώρα και την οποία πιάνει με το χέρι της. Εν συνεχεία όταν σηκώνετε για να πάει στα αποδυτήρια πιάνει την δεξιά πλευρά.





Ελπίζουμε από δω και πέρα η περίπτωση της ομάδας να μην γίνει δεδικασμένο γεγονός και αρχίσουν να πέφτουν τα διαιτητικά τρία σαν τους ποδοσφαιριστές πυροβολημένοι στο έδαφος, από κάποια λοξή ματιά, λεκτική αψιμαχία, άγγιγμα, το ελαφρύ σπρώξιμο ενός αντιπάλου.. προκειμένου να εκβιάσουν μια απόφαση.. ή από ένα μισοάδειο πλαστικό μπουκαλάκι νερό, κέρματα του ενός, δύο και πέντε λεπτών, καθώς και από υγρά άγνωστης προέλευσης που πέταξε κάποιος από την κερκίδα.



Αν και πολύ φοβόμαστε πως όχι...



Γι΄αυτό τις επόμενες ώρες θα στείλουμε επιστολή στην Σούπερ Κλίκα, στην Ε.Π.Ο. ΚΛΙΚΑ, στην Κ.Ε.Δ. ΚΛΙΚΑ, στην Γ.Γ.Α. ΚΛΙΚΑ και λοιπούς, να θεσμοθετηθεί κίτρινη και κόκκινη κάρτα για τους διαιτητές και τους βοηθούς που κάνουν θέατρο, ώστε να αποβάλλονται από τον αγωνιστικό χώρο εάν θεωρηθούν ένοχοι.